| Bevezetés | 9 |
| A bőr felépítése | 10 |
| A bőr szerkezete | 10 |
| A bőr érellátása | 12 |
| A bőr funkciói | 13 |
| Bőrbetegségek | 15 |
| A bőrbetegségek okairól | 15 |
| Kezelési módok a bőrgyógyászatban | 15 |
| Helyi kezelés | 15 |
| Belső kezelés | 16 |
| Bőr - bőrbetegségek - táplálkozás | 20 |
| A leggyakoribb bőrgyógyászati kórképek, ahol a táplálkozásnak fontos szerepe van | 20 |
| Urticaria (csalánkiütés) | 20 |
| Atopiás dermatitis (allergiás bőrgyulladás), endogen ekzema (belső eredetű hólyagos bőrelváltozás) | 23 |
| Dermatitis herpetiformis Duhring (Duhring-féle sömörszerű bőrgyulladás) | 24 |
| Rosacea (a bőr gyulladásos bővérűsége) | 24 |
| Akne, pubertáskori pattanásosság | 25 |
| Pikkelysömör | 25 |
| Daganatos betegek bőrelváltozásai | 26 |
| Bőrtünetekkel járó vitamin- és nyomelem-hiányállapotok | 26 |
| Vitaminok | 27 |
| Nyomelemek | 28 |
| Dietetikai szempontok | 29 |
| A táplálékok és a bőr kapcsolata | 29 |
| A táplálékallergia | 31 |
| A táplálékallergia kialakulása | 32 |
| A táplálékallergia fajtái és tünetei | 33 |
| A táplálékokkal szembeni adverz reakciók | 33 |
| A táplálékallergia bőrtünetei | 34 |
| Klinikai tünetek | 34 |
| Keresztakció | 35 |
| A táplálékallergia diagnózis, kezelése és prognózisa | 35 |
| A kezelésről általában | 36 |
| Prognózis, a diétás étrend időtartama | 36 |
| A táplálkozás és a bőrbetegségek | 38 |
| Krónikus urticaria (csalánkiütés) | 38 |
| Eliminációs (elhagyási) fázis | 38 |
| Kereső vagy visszapótlási fázis | 38 |
| A sebgyógyulást elősegítő étrend | 39 |
| Daganatos bőrbetegségek | 40 |
| Melanoma malignum | 41 |
| Psoriasis (pikkelysömör) | 41 |
| Dermatitis herpetiformis Duhring | 43 |
| Gabona- és gluténallergia | 44 |
| A gluténmentes diéta | 44 |
| A gyermekkori bőrbetegségek étrendje | 47 |
| Atopiás dermatitis | 47 |
| A tehéntej-allergia és étrendje | 49 |
| A tojásallergia és étrendje | 52 |
| A táplálkozás és bőrbetegségek egyéb összefüggései | 54 |
| Az aknés bőrbetegségek diétája | 54 |
| A bársonyos bőr titka | 57 |
| Természetes "csodaszerek" a természet patikájából | 59 |
| A Candida-fertőzés diétája | 62 |
| Táplálkozási alapismeretek | 65 |
| Energia | 65 |
| Fehérjék | 65 |
| Zsírok | 66 |
| Szénhidrátok | 66 |
| Vitaminok | 67 |
| Ásványi anyagok | 68 |
| Receptek | 70 |
| Candida diéta | 70 |
| Gluténmentes reggeli és uzsonnaételek | 71 |
| Gluténmentes levesek | 73 |
| Gluténmentes húsételek | 76 |
| Gluténmentes főzelékek, köretek | 78 |
| Gluténmentes kenyerek | 79 |
| Gluténmentes desszertek, sós és édes sütemények | 85 |
| Tejmentes ételek | 93 |
| Tojásmentes ételek | 95 |
| Egészségmegőrző előételek | 97 |
| Egészségmegőrző levesek | 101 |
| Egészségmegőrző köretek | 104 |
| Egészségmegőrző húsételek | 107 |
| Egészségmegőrző saláták | 114 |
| Egészségmegőrző desszertek | 116 |
| Függelék | 120 |
| Fontosabb élelmiszerek, élelmianyagok jellemző tápanyagtartalma | 120 |
| Fontosabb élelmiszerek, élelmianyagok jellemző vitamintartalma | 122 |
| Fontosabb élelmiszerek, élelmianyagok jellemző ásványianyag-tartalma | 124 |
| Irodalom | 126 |
| Receptmutató | 127 |