| A bőrgyártásban előforduló fehérjékről | 11 |
| A fehérjék felosztása | 11 |
| A kollagén legjellegzetesebb tulajdonságai | 11 |
| A bőrszövet fizikai-kémiai elváltozásai | 12 |
| A kollagén amfoter viselkedése | 12 |
| A bőrszövet sav- és lúgfelvétele | 17 |
| A bőrszövet duzzadása | 27 |
| Az állati bőr hisztológiája | 46 |
| A bőrt alkotó szövetek | 47 |
| A felhám (epidermisz) | 48 |
| A szőr felépítése és képződése | 50 |
| Az irha | 54 |
| A szemölcsréteg | 54 |
| A recés réteg | 56 |
| A hájas réteg | 58 |
| A bőrrétegek eltérő duzzadásának szövettani okai | 58 |
| Az egyes állatfajok bőrének szövettani jellegzetességei | 59 |
| Marhabőr | 60 |
| Lóbőr | 60 |
| Sertésbőr | 60 |
| Juhbőr | 61 |
| Kecskebőr | 62 |
| Nyersbőrismeret | 63 |
| Statisztikai áttekintés | 63 |
| A nyersbőrök minőségére ható tényezők | 67 |
| A felhasználhatóság és a minőség függése az állat fajától | 67 |
| Az állat fajtájának hatása a minőségre | 67 |
| A kor és a nem hatása a minőségre | 67 |
| A kor és nem hatása a minőségre | 69 |
| A táplálkozás és egyéb életkörülmények hatása a minőségre | 69 |
| Bőrön belüli vastagságeltérések | 70 |
| A nyersbőrök kereskedelmi elnevezései | 71 |
| Szarvasmarhabőrök elnevezései | 71 |
| Lóbőrök elnevezései | 74 |
| Kecskebőrök elnevezései | 75 |
| Sertésbőrök elnevezései | 75 |
| A bőrök általános minősítésével kapcsolatos elnevezések | 76 |
| Fejtési és tartósítási műveletek | 76 |
| A nyersbőrök fejtése | 76 |
| A nyersbőrök tartósítása | 76 |
| Nyersbőrhibák | 91 |
| Az élő állaton keletkezett nyersbőrhibák | 92 |
| Vegyszer-, hő- és hidegártalmak | 96 |
| Fejtési hibák | 97 |
| Konzerválási hibák | 97 |
| Tárolási hibák | 101 |
| Nyersbőr-kereskedelem | 101 |
| A hazai nyersbőrök forgalmazása | 101 |
| A külföldi nyersbőr-kereskedelem | 102 |
| Nyersbőrpiacok | 104 |
| Marhabőrök | 104 |
| Magyarország | 105 |
| Olaszország | 106 |
| Svájc | 107 |
| Német Szövetségi Köztársaság | 107 |
| Skandináv államok | 108 |
| Hollandia | 111 |
| Franciaország | 112 |
| Anglia | 112 |
| Argentína | 113 |
| Uruguay | 118 |
| Brazília | 119 |
| Paraguay | 122 |
| Kolumbia | 123 |
| Egyesült Államok | 123 |
| Kanada | 126 |
| Mexikó | 126 |
| Kuba | 126 |
| India-Pakisztán | 127 |
| Indonézia | 129 |
| Kína | 130 |
| Ausztrália-Új-zéland | 131 |
| Dél-afrikai Köztársaság | 132 |
| Rhodézia | 133 |
| Kelet-Afrika | 133 |
| Abesszínia | 134 |
| Lóbőrök | 135 |
| Kecskebőrök | 135 |
| Juhbőrök | 136 |
| Áztatás | 143 |
| Áztatás során fellépő kémiai-fizikai jelenségek | 143 |
| Baktériumok hatása az áztatásra | 143 |
| A bőrök duzzadása az ázóban | 143 |
| Proteinek oldása az ázóban | 144 |
| Az áztatás gyakorlata | 145 |
| Az áztatás végrehajtásának gyakorlati szempontjai | 145 |
| Az áztatás kivitele | 151 |
| Áztatási hibák | 154 |
| Szőrlazítás és az irha feltárása (meszezés) | |
| A meszezés kémiai módszerei | 158 |
| Hidroxidos meszesek | 158 |
| A kémiai meszezés egyéb módszerei | 213 |
| A meszezés biológiai módszerei | 214 |
| Izzasztás (Füllesztés) | 1214 |
| Enzim-meszes | 215 |
| Mésztelenítés, pácolás | 223 |
| Mésztelenítés | 223 |
| Mésztelenítő szerek | 223 |
| Pácolás | 226 |
| Páckészítmények | 226 |
| A pácolás hatása a bőrre | 231 |
| A mésztelenítés és a pácolás gyakorlata | 233 |
| A mésztelenítés és pácolás végrehajtásának általános szempontjai | 233 |
| A mésztelenítés és pácolás gyakorlati végrehajtása | 234 |
| A mésztelenítés és pácolás szakszerűtlenségéből keletkező bőrhibák | 236 |
| Növényi- és műcserzőanyagok, növényi cserzés | 239 |
| Cserzőanyagok | 240 |
| Növényi cserzőanyagok | 240 |
| A természetes cserzőanyagok előfordulásai | 240 |
| A növényi cserzőanyagok kémiai összetétele | 254 |
| A cserzőanyagok vizsgálati módszerei | 266 |
| Műcserzőanyagok | 277 |
| A műcserzőanyagok fogalma | 279 |
| Műcserzőanyagok és növényi cserzőanyagok összehasonlítása | 280 |
| A műcserzőanyagok osztályozása | 287 |
| Műcserzőanyagok előállítása | 292 |
| A műcserzőanyag-gyártás gépi berendezései | 300 |
| Különféle típusú műcserzőanyagok | 310 |
| Műcserzőanyagok kötődése a kollagénhez | 310 |
| Gyantacserző-anyagok | 315 |
| Alkul-szulfo-kloridok | 319 |
| A szultiflúg | 321 |
| Amfoter cserzőanyagok | 331 |
| Kationos cserzőanyagok | 334 |
| Növényi cserzés | 336 |
| Cserzési elméletek | 336 |
| A cserzést befolyásoló tényezők | 340 |
| A növényi cserzés végrehajtása | 361 |