1.034.164

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A borsó

Pisum sativum L./Pillangósvirágúak - III. kötet 17. füzet

Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

I. A borsó neve (Szabó László:) 9
II. A borsó rendszertani helye (Szabó László:) 10
III. A borsó származása (Mándy György - Szabó László:) 11
IV. A borsó elterjedése és termesztésének története 13
2. Termesztéstörténet (Schüller Ferenc:) 14
a) Termesztés Európában 14
b) Termesztés Magyarországon 17
c) Termesztés napjainkban (Szabó László:) 18
V. A borsó citológiai jellemzői (Paál Huba:) 19
VI. A borsó külső alaktana (Szabó László:) 22
1. Csíranövény 22
2. Gyökérzet 23
3. Szár 23
4. Levél 24
5. Virágzat és virág 25
6. Termés és mag 28
7. Rendellenes alakulások (Papp Erzsébet:) 31
VII. A borsó belső alaktana (Görgényi Lászlóné:) 33
1. Gyökér 34
2. Szár 38
3. Levél 42
4. Virág 44
5. Termés és mag 46
VIII. A borsómag fejlődése és csírázása (Szabó László:) 48
1. Magfejlődés 48
2. Vízfelvétel és duzzadás 49
3. A csírázás külső feltételei 49
4. Biokémiai változások a csírázás folyamán 50
5. Kelés, életképességi vizsgálat, csíranövény-értékelés 51
IX. A borsó kémiai Összetétele és anyagcseréje (Pozsár Béla:) 51
1. Ásványos táplálkozás 51
2. Nitrogénfixálás 55
3. Szerves anyagok és vitaminok 55
4. Szénhidrátok anyagcseréje 57
5. Sejtlégzés 58
6. Lipoidok 60
7. Aminosavak és más nitrogéntartalmú vegyületek 60
8. Fehérjék 62
9. Nukleinsav-szintézis 64
10. Növényi hormonok és regulátorok kölcsönhatásai 67
11. A borsó fejlődésének biokémiai vonatkozásai 71
12. Flavonoidok (Szabó László:) 72
13. A borsó zöldtömegének és magjának takarmányozási értéke 73
X. A borsó fejlődése és növekedése (Kiss Árpád - Mándy György:) 75
XI. A borsó virágzásbiológiája (Kiss Árpád L.:)
XII. A borsótermesztés ökológiai és agrotechnikai alapismeretei 80
1. Az ökológiai tényezők hatása (Ács Antal - Csatári-Szüts Kálmán - Kiss Árpád:) 80
2. Az agrotechnikai tényezők hatása (Ács Antal:) 83
3. Fajtaválaszték (Ács Antal) 85
4. Az ipari zöldborsótermesztés ökológiai vonatkozásai (Ács Antal:) 85
XIII. A borsó károsítói 87
1. Növényi kórokozók (Glits Márton:) 87
2. Gyomnövények, kémiai gyomirtás (Gimesi Antal) 93
3. Állati kártevők (Manninger G. Adolf:) 95
XIV. A borsó genetikai viszonyai (Paál Huba) 102
XV. A borsó nemesítése (Lászlóffi Antal:) 109
1. Nemesítési célok és módszerek 109
2. Rezisztencianemesítés (Csizmadia László:) 116
3. Fajtafenntartó nemesítés 124
XVI. A borsó termésmennyiségi adatai (Ács Antal) 126
XVII. A borsó gazdasági jelentősége és felhasználása (Schüller Ferenc:) 127
XVIII. A borsó fajtarendszertana (Szabó László:) 130
XIX. Borsófajták (Kiss Árpád L.:) 132
1. Hazai nemesítésű fajták 133
2. Külföldi fajták 138
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv