1.037.154

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A broilermarha

(A marhahústermelés módszerei)

Szerző
Lektor

Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 343 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-230-663-5
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Bevezető5
A marhahústermelésről9
Az ágazat helye, szerepe az élelmiszer-ellátásban9
A marhahústermelés és -fogyasztás világhelyzete9
A hazai marhahústermelés értékelése12
A szarvasmarhaprogram20
Vágómarha- és marhahúsexportunk27
A marhahústermelés tenyésztési feltételei30
A termelékenységi potenciál30
A termelési potenciál tényezői33
A borjúszaporulat33
A borjúvágások36
A tenyészüszők intenzív felnevelése és korai tenyésztésbe vétele37
A borjazási időköz csökkentése38
A tehenek hasznos élettartamának növelése40
A fajták41
A fajták megítélésének alapja: a hústermelés értékmérők41
Speciális húsfajták44
Hereford45
Aberdeen angus46
Limousine48
Charolais50
Kettős hasznosítású fajták53
Hegyi tarka fajták53
Hústermelés tejelőfajtákkal60
Típusok, keresztezések, hibridek61
"Dália" magyar húsmarha61
A túlizmolt farú szarvasmarha típusa63
Húsmarha-keresztezések67
A fajta kiválasztása hizlalásra82
A broilermarha87
A marhahizlalás módszerei90
A bojrúhústermelés (a borjak hizlalása)90
Növendékmarha-hizlalás92
A broilermarha-termelés feltételei94
Az új termék iránti piaci igény96
A koncentrált hizlalóbázis99
A nagy termelékenységi potenciálú marha104
Az intenzív hizlalás106
Nagy hatékonyságú takarmányok110
A végtermék-előállítási folyamat gazdasági ösztönzése113
Tenyésztésgenetika, szelekció, tenyésztési módszerek115
Több lépcsős tenyészértékbecslési rendszer122
Takarmányok, takarmányozás127
A szarvasmarhák takarmányozásának sajátosságai128
Az új takarmányozási eljárások129
A monodiétás takarmányozás131
A broilerhizlalás táplálóanyag-szükséglete133
Átlagos táplálóanyag-szükséglet a hizlalás időszakára143
A magyar tarka hízómarhák táplálóanyag-szükséglete145
Borjúnevelés146
A marhahizlalás takarmányai149
Természetes (gazdasági) takarmányok150
A gyephasznosítás korszerű módszerei151
Abrakkeverékek180
Az ivóvíz221
A takarmánykiegészítők224
A vasárnapi etetés232
A marhahústermelés technolgóiája234
Elhelyezés, gépesítés236
A marhahizlalás épületei237
Gépesítés243
Marhahúsermelő telepek245
Telepméret, koncentráció257
A marhahizlaló telepek építési elvei259
Az Agroterv marhahústermelő telepei261
A Komáromi Álllami Gazdaság marhahizlaló telepe273
A kaposvári kötetlen tartásos hizlalási rendszer ("Balatonszabadi istálló")275
1200 férőhelyes, tömbösített, zárt, kötetlen tartású hizlalótelep278
Könnyűszerkezetes, félig tömbösített, 1000 férőhelyes háromfázisú hizlalótelep280
HSZV-rendszerű telep283
A 3000 férőhelyes Agrokomplex hízómarhatelep291
Az 1080 férőhelyes Mezőpanel hízómarhatelep293
A hódmezővásárhelyi hizlalási technológia298
Iparszerű marhahizlaló telepek a Szovjetunióban300
Marhahústermelő telepek az USA-ban303
Marhahizlaló telepek Olaszországban307
A borjúnevelés rendszerei308
Itatásos borjúnevelés tejpor és laktin keverékével309
Borjúnevelés szoptatóautomatával314
Zárt rendszerű borjúnevelés (Agrokomplex-rendszer)315
Állategészségügyi irányelvek322
Általános higiéniai szabályok323
A fertőző betegségek megakadályozása324
A nem fertőző betegségek megelőzése327
A hústermelés és a humánhigiénia327
A marhahústermelők piaci (marketing) munkája329
Forrásmunkák337
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv