kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Fűzött kemény papírkötés |
| Oldalszám: | 203 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 25 cm x 17 cm |
| ISBN: | 963-230-141-2 |
| Megjegyzés: | Fekete-fehér fotókkal illusztrálva. |
| Bevezetés | 5 |
| A jó minőségű búzafajták gazdasági jeletnősége | |
| A minőségi felár megfelelő kialakításának fontossága | |
| A környezeti tényezők minőséget módosító hatásai | |
| A műtrágyázás termésnövelő hatása | |
| A minőségi problémák törvényszerű jelentkezése | |
| A minőségi változások pozitív eredményeinek ismertetése | |
| Helytálló következtetések levonása, a hazai minőségvizsgálati eredmények alapján | |
| Meteorológiai adatok | 9 |
| A csapadék, a léghőmérséklet, a napsütéses órák havi, illetve tenyészidő alatti összege, a sokévi átlaghoz (1963-1975) viszonyítva | |
| A magyar búza hírneve és a magyar minőségvizsgálatok fejlődése | 15 |
| A magyar búza diadala | |
| A búza-, liszt- és sikérvizsgálatok bevezetése, minőségvizsgáló gépek szerkesztése, a minőségvizsgálatok eredményessége | |
| A nemesítő állomások műszeres vizsgálatainak bevezetése, laboratóriumok kialakítása | |
| A búzaminőség változását előidéző okok felismerése | |
| Századunk ötvenes, hatvanas éveinek minőségi céljai, a hetvenes évek eredményei és minőségi problémái | |
| Farinográf tegnap és ma | 20 |
| A minőségvizsgálati módszerek fejlődése | |
| A farinográf megszületése | |
| A farinográfos vizsgálatok jelentősége | |
| A farinográfos értékszámok és a standard sütésű kenyerek térfogatának összefüggései | |
| Az összefüggések fokozatos megváltozása és ennek okainak megállapítása | |
| Az esési szám vizsgálatának jelentősége a nemesítésben | |
| A búza minősítése laborográffal | 26 |
| A laborográfos vizsgálatok ismertetése, kialakulása és használhatósága a nemesítésben | |
| A laborográfos, a farinográfos értékszámok, valamint a kenyértérfogat összefüggéseinek a változása az utóbbi 25 évben | |
| A változások közvetlen és közvetett okai | |
| A búza minősítése mixográffal | 38 |
| A mixográf ismertetése | |
| A minták előkészítése | |
| A mixogramok értékelése és összefüggéseinek meghatározása egyéb minősítő módszerekkel | |
| A fehérje- és a vízadagolás hatása a mixogramokra | |
| A különböző környezeti tényezők hatásai | |
| A mixográf használhatósága | |
| A liszt fehérjetartalmának meghatázorása a nedvessikér-tartalom alapján | 52 |
| A fehérjetartalom gyors meghatározásának fontossága | |
| A fehérjetartalom meghatározása számítási képlet alapján | |
| A számított és a vizsgált értékek összefüggései | |
| Átszámítási táblázat | |
| A Pelshenke-érték a martonvásári kísérletekben | 56 |
| A módszer ismertetése | |
| Az új, módosított módszer és használhatósága a nemesítésben | |
| A Pelshenke-érték és az egyéb minőségi értékszámok összefüggései, közepes és nagy adagú műtrágyázás esetében | |
| Az éghajlat és a különböző agrotechnikai tényezők Pelshenke-értéket módosító hatásai | |
| Az esési szám értékelése a martonvásári kísérletekben | 67 |
| Az esési szám kialakulása és értékelése a különboző országokban | |
| A termesztett fajták esési száma | |
| Az esési szám mint örökletes fajtatulajdonság | |
| Az esési szám összefüggése az egyéb minőségi értékszámokkal | |
| Az optimális esési szám és a rövidebb sütési idő gazdasági jelentősége | |
| A környezeti tényezők hatásai | |
| Az esési szám fontossága a nemesítésben és a minőségi búzafajták előállításában | |
| A kemencenyeredék meghatározása | 78 |
| A mószer kialakítása a maturográf adatai alapján | |
| Az új módszer leírása és a kemencenyeredék megállapítása | |
| A kemencenyeredék grafikus ábrázolása | |
| A módszer használhatósága és jelentősége a minőségre nemesítésben, valamint a minőségi búzatételek átvételekor | |
| A kenyérbélzet minősítése | 90 |
| A kenyérbélzet minősítésének módszerei | |
| A bélzet minősítése súlyméréssel | |
| Összefüggés a bélzetsúly és az egyéb minőségi értékszámok között | |
| Az őszibúza-fajták bélzetminősége | |
| A környezeti tényezők hatásai | |
| A kenéyrbélzet minősítésének fontossága | |
| A búza minősége és a technológia | 96 |
| Sütési kísérletek standard módszerrel, intenzív dagasztással és adalékanyagok adagolásával | |
| Eredmények összehasonlítása | |
| Technológiai módszerek hatása a különböző minőségű fajták kenyértérfogatára | |
| Adalékanyagok és az új technológia gazdaságos alkalmazása | |
| Negyüzemi sütési kísérletek eredményei | |
| A stockholmi sütési próba adatai | |
| Különböző enzimatikus lisztek keverésének hatásai | |
| A termőhely hatása a búza minőségére | 105 |
| A környezeti tényezők (talaj, csapadék, táj) minőséget módosító hatásai | |
| A minőségi résztulajdonságok variálása termelőtájanként | |
| A csapadék minőséget módosító hatása a hazai tájakon | |
| A stabilan jó minőségű fajták és a környezethatások | |
| A minőségjavítás lehetőségei és a fajták megfelelő területi elhelyezései | |
| A búzafajták őrölhetősége | 117 |
| Malomiparunk eredményei | |
| Az indirekt módszerek és az őrölhetőség korrelációs összefüggései | |
| Az őrlési vizsgálatok szükségessége és a Quadrumat malmok alkalmassága | |
| A fajták különböző kiőrlésének szükségessége a jó sütőipari minőség eléréséhez | |
| Környezeti tényezők hatásai az őrlési százalékra | |
| A minőségre optimális viszonyok közt termesztett búza jelentősége az örökletes őrlési tulajdonságok megismerésében | |
| A búza nemesítése minőségre | 134 |
| A nemesítés minőségvizsgálati módszereinek áttekintése | |
| A jó és rossz minőségű fajták kalászon belüli minőségi variabilitása | |
| A legújabb fajták minősgéi variabilitása | |
| A keresztezési partnerek minőségének értékelése | |
| A jó minőségű fajták előállításának megtervezése a laboratóriumi vizsgálati adatok alapján | |
| Új, jó minőségű fajták előállítása, előzetes tervezés, folyamatos szelekció és törzs-, illetve fajtakeverék szerint | |
| A különböző minőségtípusú törzsek előállításának gazdasági jelentősége | |
| Az optimális környezeti viszonyok biztosítása a búzatenyészanyag részére | |
| Az üzemi sütési kísérletek fontossága | |
| Az új fajták minőségi tulajdonságainak részletes ismertetése a negatív tulajdonságokkal együtt | |
| Az őszibúza-fajták minősége | 155 |
| A Bánkúti 1201, Fertődi 293, Bezosztaja 1, Mironovszkaja 808, Mironovszkaja - Jubilejnaja 50, Kavkaz, Avrora, Rannaja 12, Libellula, Martonvásári 1, Martonvásári 2, Martonvásári 3, Martonvásári 4, Martonvásári 5 köztermesztésben levő fajták etechnológiai tulajdonságainak ismertetése, négyéves kísérleti adatok alapján | |
| Irodalom | 167 |
| Függelék | 175 |
| Orosz, angol nyelvű összefoglaló | 183 |
| Melléklet | 209 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.