| Előszó | 5 |
| A termesztett gombák általános jellemzése | 7 |
| Rendszertani helyük | 7 |
| Életmódjuk | 8 |
| Termesztésük | 11 |
| A táplálkozásban betöltött szerepük | 12 |
| A gombatermesztés helyzete | 13 |
| Milyen gombákat termeszthetünk, hogyan, hol és milyen körülmények között? | 17 |
| A kétspórás csiperke (sampinyon) kisüzemi termesztése | 28 |
| Termesztőhelyiségek, berendezések és használatuk | 29 |
| Komposztálás | 35 |
| Komposztkészítés lótrágyából | 37 |
| Szintetikus komposztok | 44 |
| Hőkezelés (pasztőrözés) | 46 |
| Csírázás, átszövés | 57 |
| Takarás | 61 |
| A takarástól az első terméshullámig | 63 |
| Termésidő | 67 |
| A kétspórás csiperke termesztése 1 órán át 100 °C-on gőzölt szalmán | 70 |
| A laskagomba háztáji termesztése farönkön | 71 |
| Fajták | 71 |
| Milyen fafajok jöhetnek számításba? | 72 |
| Oltás, átszövés | 73 |
| Termőre fordítás | 73 |
| A laskagomba termesztése szalmaféléken, fűrészporon és egyéb közegen saját fogyasztásra | 76 |
| A termesztés rövid áttekintése, fajták | 76 |
| Alapanyagok, előkészítésük | 76 |
| Csírázás, zsákolás | 77 |
| Átszövés, érlelés | 78 |
| Termőre fordítás, termés | 78 |
| A laskagomba kisüzemi termesztése | 80 |
| A termesztés rövid áttekintése | 80 |
| Termesztőhelyiségek | 81 |
| Szellőzés | 82 |
| Fűtés | 83 |
| Párásítás | 83 |
| Megvilágítás | 85 |
| Fajták, gombacsíra | 85 |
| Termesztési alapanyagok | 87 |
| Gőzölés, hőkezelés, merítés | 89 |
| Nedvesítés, csírázás, zsáktöltés | 92 |
| Átszövés | 92 |
| Termőre fordítás, termés | 93 |
| Szedés, értékesítés | 95 |
| A termesztés során előforduló leggyakoribb rendellenességek | 98 |
| A shiitake termesztése | 100 |
| Termesztés farönkön | 102 |
| Intenzív termesztés | 103 |
| A harmatgomba termesztése | 107 |
| Termesztőberendezések | 108 |
| Alapanyagok, előkészítésük | 109 |
| Csírázás, ágyazás, átszövés | 109 |
| Takarás, lappangás, termés | 110 |
| Az ízletes csiperke, a gyapjas tintagomba, a lila pereszke termesztése | 112 |
| Ízletes csiperke | 112 |
| Gyapjas tintagomba | 114 |
| Lila pereszke | 115 |
| Egyéb gombák termesztési lehetőségei | 117 |
| Téli fülőke | 118 |
| Déli tőkegomba | 119 |
| Ízletes tőkegomba | 120 |
| Ördögszekérgomba | 121 |
| Csoportos pereszke | 122 |
| Hortobágyi csiperke | 122 |
| Egyéb gombafajok | 125 |
| Betegségek, kártevők és az ellenük való védekezés | 126 |
| A kétspórás csiperke betegségei | 126 |
| Vírusok | 126 |
| Baktériumok | 127 |
| Gyomgombák, versengő penészek | 128 |
| A termőtesten élősködő parazita gombák | 135 |
| Nem fertőző betegségek | 137 |
| A kétspórás csiperke kártevői | 138 |
| Fonálférgek | 138 |
| Ugróvillás rovarok | 139 |
| Kétszárnyú rovarok (legyek, szúnyogok) | 140 |
| Pókszabásúak | 143 |
| Meztelen csigák | 145 |
| A kétspórás csiperke növényvédelmi tecnológiája | 145 |
| A fertőtlenítő és növényvédő szerek használata | 145 |
| Helyiségfertőtlenítés | 146 |
| Kazalkezelések forgatások után | 147 |
| Csírázás utáni rovarölő szeres kezelés | 147 |
| A takaróanyag fertőtlenítése | 148 |
| Takarás utáni gombaölő szeres kezelések | 148 |
| A későbbi öntözések | 148 |
| Termésidő alatti rovarölő szeres kezelések | 149 |
| Meztelen csigák elleni védekezés | 149 |
| Eszközök, szerszámok, járművek fertőtlenítése, belépők | 150 |
| Higiénia | 150 |
| A laskagomba betegségei, kártevői és az ellenük való védekezés | 151 |
| A laskagomba betegségei | 151 |
| A laskagomba kártevői | 154 |
| Vegyszeres növényvédelmi technológia | 155 |
| Higiénia | 156 |
| Egyéb gombák növényvédelme | 157 |
| Hogyan készíthetünk gombacsírát? | 158 |
| Gombaismeret | 158 |
| A csírakészítés rövid összefoglalása | 158 |
| Gombatenyészet készítése kémcsőben | 159 |
| Köztes vivőanyag készítése | 166 |
| Csírakészítés | 169 |
| A csíra megtöbbszörözése | 172 |
| A gombák felhasználása | 174 |
| A friss gomba felhasználása | 174 |
| Gyorsfagyasztás (mélyhűtés) | 175 |
| Szárítás | 175 |
| Ecetes gomba | 176 |
| Natúrgomba | 177 |
| Tartósítás sóval | 178 |
| Üzemi tartósítás | 179 |
| Felhasznált irodalom | 181 |