| Előszó | 5 |
| A gombák helye az élővilágban | 7 |
| A gombák rendszere és szaporodása | 10 |
| A gombák a táplálkozásban | 18 |
| A gombatermesztés helyzete és kilátásai | 20 |
| A gombák táplálkozása | 23 |
| A táptalaj előkészítésének módjai | 27 |
| Az aljzat átszövése és takarása | 29 |
| A termőtestek képződésének környezeti feltételei | 30 |
| A termesztés feltételei | 33 |
| Alapanyagok | 34 |
| Termesztőberendezések | 36 |
| Szaporítóanyag (gombacsíra) | 40 |
| Komposztált alapanyagokon termeszthető gombák | 42 |
| Kétspórás csiperke vagy sampinyon (Agaricus bisporus) | 42 |
| Termesztőberendezések és használatuk | 45 |
| A hagyományos termesztési alapanyag (lótrágya) komposztálása | 52 |
| Egyéb trágyák; a szintetikus komposzt és előkészítése | 58 |
| A hőkezelésről | 60 |
| Ágyazás, ágyak | 63 |
| Csírázás | 64 |
| Átszövés | 66 |
| Takaróanyag, takarás | 67 |
| Takarástól a micélium megjelenéséig (lappangás) | 70 |
| A micélium megjelenése a takaróanyag felszínén (kifutás) | 71 |
| Termésidő | 72 |
| Ízletes vagy bocskoros csiperke (Agaricus bitorquis) | 85 |
| Gyapjas tintagomba (Coprinus comatus) | 87 |
| Hőkezelt alapanyagokon termeszthető gombák | 89 |
| Késői laskagomba (Pleurotus ostreatus) | 90 |
| Termesztőberendezések és használatuk | 91 |
| Alapanyagok és előkészítésük | 97 |
| Hőkezelés | 99 |
| Csírázás | 101 |
| Átszövés (hajtatás) | 104 |
| Termőre fordítás | 105 |
| Termésidő | 106 |
| A floridai laskagomba (Pleurotus florida) és a hibrid fajták (P. ostreautsxP. florida) | 110 |
| Erestönkű laskagomba (Pleurotus cornucopiae) | 112 |
| Ördögszekér-laskagomba (Pleurotus eryngii) | 113 |
| Egyéb laskafajok | 114 |
| Hortobágyi csiperke (Agaricus macrosporoides) | 114 |
| Hőkezelt alapanyagokon feltehetően termeszthető gombák | 116 |
| Közvetlenül felhasználható alapanyagokon termeszthető gombák | 118 |
| Óriás harmatgomba (Stropharia rugosoannulata) | 118 |
| Termesztőberendezések | 120 |
| A telepítés időpontja | 122 |
| Alapanyagok és előkészítésük | 122 |
| Ágyazás, csírázás | 123 |
| Takarás, lappangás | 125 |
| Termésidő | 127 |
| A bocskorosgomba (Volvariella volvacea) termesztése | 129 |
| Lila pereszke (Lepista nuda) | 132 |
| A késői és a floridai laskagomba (Pleurotus ostreatus, P. florida) termesztése kukoricacsutkán, szalmán | 134 |
| Késői laskagomba (Pleutorus ostreatus) termesztése faanyagon | 136 |
| Ízletes tőkegomba (Kuehneromyces mutabilis) termesztése faanyagon | 143 |
| Déli tőkegomba (Agrocybe aegerita) termesztése faanyagon | 144 |
| Téli fülőke (Flammulina velutipes) | 145 |
| Shii-ta-ke (Lentinus edodes) termesztése faanyagon | 147 |
| Sterilizált alapanyagokon termeszhető gombák | 149 |
| Kevésbé jelentős gombafajok | 152 |
| Növényvédelem | 155 |
| A kétspórás csiperke betegségei | 157 |
| Vírusok | 157 |
| Baktériumok | 158 |
| Gyomgombák, versengő gombák | 159 |
| Élősködő, parazita gombák | 164 |
| Nem fertőző betegségek | 166 |
| A kétspórás csiperke kártevői | 168 |
| Fonálférgek | 168 |
| Rovarok | 169 |
| Pókszabásúak | 172 |
| Egyéb kártevők | 173 |
| A laskagomba károsítói | 173 |
| A harmatgomba károsítói | 174 |
| A fertőtlenítő- és növényvédő szerek használata | 175 |
| A kétspórás csiperke vegyszeres növényvédelmi technológiája | 176 |
| Termesztőhelyiségek, -berendezések fertőtlenítése | 176 |
| Takaróanyag fertőtlenítése | 178 |
| Kazalkezelések forgatások után | 178 |
| Ágyazás, illetve csírázás utáni rovarölőszeres kezelés | 179 |
| Takarás utáni gombaölőszeres kezelés | 179 |
| Termésidő alatti gombaölőszeres kezelések | 180 |
| Termésidő alatti rovarölőszeres kezelések | 180 |
| Eszközök, szerszámok, járművek fertőtlenítése | 181 |
| Az ízletes csiperke növényvédelme | 181 |
| A késői laskagomba védeleme | 182 |
| A harmatgomba védelme | 183 |
| Hogyan készíthetünk gombacsírát? | 184 |
| Tiszta tenyészetek készítése | 187 |
| A gomba ismerete, begyűjtése | 187 |
| Táptalajkészítés | 189 |
| Oltás, tenyészetek fenntartása | 192 |
| Köztes vívőanyag előállítása | 197 |
| A csíra vivőanyag és annak beoltása | 199 |
| Sterilizálás autoklávban | 200 |
| Az autokláv működése és használata | 201 |
| A szaporítóanyag megháromszorozása | 204 |
| A gombák felhasználása | 206 |
| Receptek | 207 |
| Levesek | 207 |
| Önálló ételek | 208 |
| Gombás húsételek | 212 |
| Feltételek | 213 |
| Szendvicsek | 215 |
| Saláták | 216 |
| Felhasznált irodalom | 218 |