A kosaram
0
80%-ig
még
5 db

A csiperkegomba tenyésztése

Champignon/A különböző gyakorlati módszerek ismertetése

Szerző

Kiadó: Magyar Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Félvászon
Oldalszám: 77 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 18 cm x 13 cm
ISBN:
Megjegyzés: Petrinyi S. Van Der Linden és más gyakorlati gombatenyésztők nyomán teljesen átdolgozott IV. kiadás. Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. Arany János nyomda r. t. nyomása, Budapest.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az ehető gombák a közélelmezés terén, napjainkban mind nagyobb szerepet töltenek be. Kétségtelen tápértékük (nagy fehérje tartalom), változatos elkészítési módjuk, viszonylagos olcsóságuk révén ma... Tovább

Előszó

Az ehető gombák a közélelmezés terén, napjainkban mind nagyobb szerepet töltenek be. Kétségtelen tápértékük (nagy fehérje tartalom), változatos elkészítési módjuk, viszonylagos olcsóságuk révén ma már a legtöbb család étrendjén szerepelnek. A gomba már régen elvesztette kizárólagos inyenc-szerepét, mint általános népeledel hódít egyre nagyobb teret és könnyű tenyésztése és a tenyésztésének szinte korlátlan lehetősége, nagy gazdasági szerephez is juttatja.
Valamennyi gombafaj között megkülönböztetett hely illeti meg a csiperke gombát, (champignon-t) másnéven: vörös galócát. Ez a legnemesebb gombafaj.
A csiperke-gomba mesterséges tenyésztésének módjaival akarunk foglalkozni könyvünkben, mert nemzetgazdasági érdeknek tartjuk, hogy az minél szélesebb körben elterjedjen. egészen egyszerű eszközökkel, kevés fáradtsággal számottevő eredményt lehet ezen a téren elérni, úgyhogy annak, aki időt és munkát áldoz rá, szép keresetet biztosít. Külföldön, különösen Franciaországban, de más országokban is, a csiperke-gomba mesterséges tenyésztése nemcsak a népélelmezés sulyos kérdésnek megoldásához járul hozzá, hanem mint kiviteli cikk is komoly összeggel szerepel Franciaország külkereskedelmi mérlegében. Hiszen magában Párizsban több mint százmillió frankot jelentő csiperke-gombát termelnek a régi keresztény katakombákban és földalatti bányákban s nem egy gombatermelő van, aki naponta többszázkilónyi champignon-t hoz a piacra. Vissza

Tartalom

Bevezetés3
A gombákról általában5
A csiperke (champignon) gomba7
A csiperke-gomba természetrajza11
A csiperke tápereje14
A csiperke tenyésztése15
A csiperketermőágyak készítése26
Csiperke-gomba tenyésztése a szabadban26
A csiperke-ágy készítése száraz lócitromból27
Csiperke-ágyak készítése szárított lócitromból és meleg trágyából29
Csiperketenyésztés kosarakban, szekrényekben és állványokon30
Különböző tapasztalatok és megfigyelések a csiperketenyésztés körül31
Timárcser alkalmazása35
Csiperketenyésztés üvegházban36
Fűthető helyiség csiperketenyésztésre38
Csiperketenyésztés szobában, lépcsőházban38
Csiperketenyésztés az istállóban40
Csiperketenyésztés angolmódra40
A csiperkék szedése42
A gombacsíra beszerzése43
A csiperke betegségei53
A csiperke állati ellenségei57
A csiperke konzerválása, eltartása60
A csiperke-ételek elkészítése62
Miről ismerjük fel a mérgesgombát?69
A gombamérgezés tünetei71
Mi az eljárás gombamérgezésnél?72
A csiperke értékesítése74
Különböző tudnivalók a csiperketenyésztésnél76

Petrinyi S.

Petrinyi S. műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Petrinyi S. könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv