| Előszó | 3 |
| A magyar cukorgyártás fejlődése | 5 |
| A cukorrépa | |
| Termesztés | 14 |
| Botanikai jellege és nemesítés | 14 |
| A répa biológiai, morfológiai, anatómiai jellege | 16 |
| A cukorrépa talajigénye | 18 |
| A cukorrépa agrotechnikája | 18 |
| A cukorrépa kártevői és betegségei | 19 |
| A cukorrépa szedése | 19 |
| A cukorrépa fejelése | 19 |
| A cukorrépa begyűjtése és tárolása | 20 |
| A cukorrépa érése | 20 |
| A répaszedés ütemezése és a kampány kezdésének időpontja | 22 |
| A tárolás közben végbemenő biológiai folyamatok | 23 |
| A cukorrépa-tárolás gyakorlata | 25 |
| A répa konzerválása | 26 |
| A cukorrépa kémiai összetétele | 26 |
| A cukorrépát alkotó kémiai anyagok | 26 |
| A répa szaharóztartalma | 27 |
| A répa oldatlan nemcukor-anyagai (rost) | 27 |
| A répa oldott szerves nemcukor-anyagai | 28 |
| A répa oldott szervetlen nemcukor-anyagai | 31 |
| A répagyökér és lé fizikai tulajdonságai | 31 |
| A répa fajsúlya és térfogatsúlya | 31 |
| A répa szilárdásga és rugalmassága | 32 |
| A répalé viszkozitása és felületi feszültsége | 33 |
| A cukorrépatest gáz- és vízátjárhatósága | 33 |
| A répa termikus tulajdonságai | 34 |
| Optikai tulajdonságok | 35 |
| Elektromos tulajdonságok | 35 |
| A répa feldolgozási értéke | 35 |
| A répa cukortartalma | 36 |
| Melaszcukor | 36 |
| A répa viselkedése a diffúziós lényerés során | 37 |
| Az iszaposlé szűrhetősége | 38 |
| A lé viselkedése bepárláskor és főzéskor | 39 |
| A cukorgyártás technológiája és a gyártástechnológia előírásai | |
| A répa kezelése | 40 |
| A répa beúsztatása és mosása | 40 |
| A répa felemelése az automatikus mérlegbe | 41 |
| A répa mérése | 41 |
| A répa szeletelése | 41 |
| Diffúzió és a nyerslé kezelése | 42 |
| A lúgzó- és szeletprésvíz | 44 |
| A nyerslé tisztítása | 44 |
| A nyerslé mérése | 44 |
| A nyerslé lúgosítása mésszel | 44 |
| A nyerslé felmelegítése | 44 |
| A nyerslé előderítése | 45 |
| A lé derítése | 45 |
| Szaturálás | 46 |
| Az első szaturáció | 46 |
| Az iszapszűrés | 47 |
| Utószűrés | 48 |
| A második szaturáció | 48 |
| A híglé kifőzése | 48 |
| A híglé szűrése | 50 |
| A híglé kénezése | 50 |
| Trinátriumfoszfát adagolása a hígléhez | 50 |
| Bepárlás | 51 |
| A híglé bepárlása | 51 |
| A sűrűlé kénezése | 52 |
| A sűrűlé szűrése | 52 |
| A sűrűlé felmelegítése | 52 |
| A cukorfőzés | 53 |
| A kristálypép kezelése a pépkavaróban | 55 |
| A kristálycukor centrifugálása | 55 |
| A kristálycukor szárítása | 56 |
| A kristálycukor osztályozása | 57 |
| Középtermék | 58 |
| Az utótermék | 58 |
| Melasz | 60 |
| Finomítás | 60 |
| Cukoroldat (klér) készítése | 60 |
| A klérek mechanikai szűrése | 61 |
| A klérek színtelenítése | 61 |
| A finomítvány-pépek főzése, kezelése és centrifugálása | 62 |
| A kockacukor gyártása | 62 |
| Cukorőrlemények előállítása | 64 |
| A cukorgyártmányok raktározása és szállítása | 64 |
| A cukor tárolásának időtartama | 65 |
| A cukorféleségek megnevezése | 65 |
| A cukor belső tulajdonságai | 65 |
| A kockacukor méretei | 66 |
| A cukor szabványos jellemzése | 66 |
| A cukorféleségek csomagolásának módja | 66 |
| A raktártér kihasználhatósága | 67 |
| Az egyes árufajták helykihasználása | 67 |
| A raktár előkészítése és üzemeltetése | 68 |
| A cukor szállítása | 69 |
| A mészkemence | 70 |
| A kiégetendő mészkővel szemben támasztott minőségi követelmények | 70 |
| A koksz minőségi jellemzői | 70 |
| A mészkemence megtöltése | 70 |
| A mészkemence begyújtása | 71 |
| A mészkemence üzemének szabályozása | 72 |
| A mészkemence leállítása | 72 |
| A mészkemence üzemzavarai | 73 |
| A mészoltás | 73 |
| Előkészítő műveletek | |
| Répakirakás és úsztatás | 77 |
| Répaúsztatók | 78 |
| Elfa-berendezés (a lerakódás gépesítése) | 80 |
| Egyéb répakirakó gépek | 81 |
| A répalerakás és az úsztatás technikája | 82 |
| A gaz- és kőfogó működése | 84 |
| Répaemelés | 86 |
| A répa mosása | 88 |
| A répa mérése | 89 |
| Lényerés (diffúzió) | |
| A diffúzió elmélete | 92 |
| Az ellenáramlás elve | 96 |
| A diffúziós telep | 100 |
| Oldalsó ürítésű diffúzőr | 101 |
| Alsó ürítésű diffuzőr | 103 |
| A diffúziós telep felépítése | 107 |
| A diffúziós telep üzeme | 107 |
| A diffúziós telep üzembehelyezése | 111 |
| A jó diffúziós munka feltételei | 116 |
| Mutatószámok | 116 |
| A szelet vastagsága és alakja | 117 |
| A lésebesség | 118 |
| A hőmérséklet | 118 |
| A lefejtés | 119 |
| A nyomóvíz nyomása | 120 |
| Meg nem határozható veszteségek | 120 |
| A diffúziós munka ellenőrzése | 121 |
| A diffúzió hibái és üzemzavarai | 123 |
| Fertőzések | 125 |
| Hibakeresések | 125 |
| Foszlányfogók | 126 |
| Mérőedények | 126 |
| Folyamatos üzemű lényerési eljárások | 128 |
| Dobdiffúziók | 129 |
| Toronydiffúziók | 131 |
| Cellás kilúgzó készülékek | 132 |
| Teknő alakú készülékek | 132 |
| A lényerés hőszükséglete | 133 |
| Létisztítás | |
| A létisztítás készülékei | 134 |
| A létisztítás műveletei és hatásfoka | 136 |
| Előderítés | 137 |
| Főderítés | 139 |
| Szaturálás (szénsavas telítés) | 142 |
| A derítés és a szaturálás gyakorlati kivitele | 146 |
| Előderítő berendezések | 146 |
| Mésztejadagoló berendezések | 152 |
| Főderítő készülékek | 157 |
| Szaturáló (telítő) készülékek | 159 |
| Folytonos szaturáló készülékek | 160 |
| Előmelegítés | 163 |
| Iszapos levek szűrése | 163 |
| Szűrőprések | 164 |
| A prések zárásának mechanizálása | 165 |
| Az iszap leédesítése | 169 |
| Az iszap eltávolítása | 170 |
| A szűrőprésmunka | 171 |
| A szűrőkendők felújítása | 172 |
| Utószűrés | 172 |
| Folytonos működésű szűrők | 173 |
| Ülepítő berendezések | 176 |
| Iszap-eltávolító berendezések | 178 |
| Mészkemence és mészoltó | |
| A mészégetés | 180 |
| A mészégetés elmélete és feladata | 180 |
| A mészkemence | 181 |
| A felvonó | 183 |
| A mészkemence üzemeltetése | 183 |
| A mészkemence üzembehelyezése és leállítása | 184 |
| Mechanizált ürítő berendezése | 185 |
| Rendellenességek a mészkemence üzemében | 186 |
| A mészoltó | 188 |
| Mészoltó dob | 188 |
| Ülepítő berendezés | 188 |
| Mésztejszeparátor | 189 |
| Hidrociklon | 189 |
| Gázmosó (laveur) | 190 |
| Bepárlás | |
| A bepárlás alapfogalmai | 193 |
| A hőátbocsátás | 195 |
| A buborékok szerepe | 196 |
| A csőhossz hatása | 197 |
| A viszkozitás | 197 |
| A forrpontemelkedés | 198 |
| A páravíz | 199 |
| A nem sűríthető gázok | 199 |
| A lészint magassága | 200 |
| A bepárlóst fejlődése és fajtái | 201 |
| A vákuum- és nyomásos bepárló | 201 |
| A hosszúcsöves testek | 203 |
| A keringtető bepárlótest | 204 |
| A kényszeráramlású bepárlótest | 205 |
| A gőzkamra szellőztetése | 208 |
| A páravíz cukorszennyezése | 210 |
| A páravíz eltávolítása | 211 |
| A hőátbocsátás gyakorlati értékei | 212 |
| Kémiai és fizikai jelenségek a bepárlásnál | 213 |
| Az alkalitás változása | 213 |
| A bepárló lerakodásai | 214 |
| A kifőzés | 215 |
| A bepárló számítása | 217 |
| Hőmérsékleti viszonyok | 217 |
| A fokozatok teljesítménye | 219 |
| A lémelegítés hőszükséglete | 221 |
| A főzőkészülékek hőszükséglete | 222 |
| Üzemeltetési szempontok | 223 |
| Fejlesztési lehetőségek | 224 |
| A cukoroldat munkája | |
| A munka összefoglaló ismertetése | 227 |
| Általános rész | 228 |
| A szaharóz | 229 |
| Oldhatóság | 231 |
| Túltelített cukoroldat | 233 |
| A cukoroldatok forráspontja | 234 |
| A cukoroldatok viszkozitása | 234 |
| A cukor olvadása | 234 |
| A cukor inverziója | 237 |
| Mész-szaharátok | 237 |
| A cukor kristályosítása | 238 |
| A kristályosítással kinyerhető cukormennyiség | 240 |
| A kristályosítás gyakorlati kivitele | 244 |
| Cukorfőző (vákuum-) készülékek | 244 |
| Különféle főzőberendezések | 246 |
| A vákuumkészülékek építése és üzemeltetése | 250 |
| Hűtő-kavarók | 251 |
| A cukor főzése | 253 |
| Előkészítő műveletek | 253 |
| Behúzás a vákuumba | 254 |
| Főzés | 254 |
| A kristályszemképzés előkészítése | 254 |
| Szemképzés | 257 |
| A kristályszemek növelése | 258 |
| Készrefőzés | 258 |
| A főzéshez használt segédanyagok | 259 |
| A főzés ellenőrzése | 260 |
| A cukorpépek kavarása és hűtése | 261 |
| A középtermék-cukorpép főzése | 261 |
| Az utótermék-cukorpép főzése | 262 |
| Az utótermék-cukorpép utókristályosítása és hűtése | 263 |
| Az utótermék-pép felmelegítése | 263 |
| A melasz | 264 |
| A pépek centrifugálása | 267 |
| A centrifuga | 367 |
| A centrifuga megtöltése | 269 |
| A cukor fedése | 270 |
| A legolyó szörpök | 272 |
| A kristálycukor szárítása, hűtése, osztályozása, zsákolása és raktározása | 272 |
| Finomítás | |
| A színtelenítő csontszén és az aktívszén hatása | 274 |
| Szűrés csontszénnel | 274 |
| A csontszén regenerálása | 275 |
| Aktívszenek | 276 |
| Szűrés színtelenítő szenekkel | 277 |
| Cukoroldatok, klérek | 279 |
| Finomított kristálycukor előállítása | 279 |
| Kockacukorgyártás | 280 |
| A kockapép centrifugálása | 281 |
| Kockarudak préselése | 282 |
| Kockarudak szárítása | 284 |
| A kockacukor vágása | 284 |
| Jegeccukor (kandisz) gyártása | 285 |
| Lisztcukor gyártása | 285 |
| Süvegcukor gyártása | 287 |
| Kazánház és erőtelep | |
| A kazánok és üzemük | 288 |
| Kazántípusok | 288 |
| A kazánnyomás szerepe az energiagazdálkodásban | 289 |
| A fejlődés iránya | 290 |
| Üzemeltetési szempontok | 291 |
| A víztisztítás | 293 |
| A tüzelőberendezés általában | 298 |
| Rostélyszerkezetek | 300 |
| Üzemeltetés | 304 |
| Póttüzelések | 305 |
| A tápvíz- és léghevítő | 312 |
| A gőzturbina | 315 |
| Csapágyazás és kenés | 320 |
| A gőzturbina üzemeltetése | 321 |
| Az elektromos energia termelése | 322 |
| Az elektromos erőátvitel | 323 |
| Villamos motorok | 325 |
| Világítás | 328 |
| Egyéb erőtelepi berendezések | 329 |
| A dugattyús gőzgép | 329 |
| A hőtároló | 330 |
| Műszerek | 331 |
| A kazán hőmérlege | 334 |
| Szeletszárítás | |
| A szeletszárítás szükségessége | 338 |
| A szárított répaszelet tulajdonságai | 339 |
| A kilúgzott szelet préselése | 339 |
| Szeletprések | 339 |
| Szeletszárítók | 345 |
| A szeletszárítás anyag- és hőmérlege | 352 |
| A füstgázzal végzett szárítás gazdaságossága | 353 |
| Cukorgyári gépek, készülékek és azok számítása | |
| Hidraulikus répamosófej | 354 |
| A készülék számítása | 356 |
| Cukorrépaemelő gépek | 359 |
| A répaemelő kerék | 359 |
| A mammutszivattyú | 362 |
| Cukorrépa-szivattyúk | 365 |
| Cukorrépamosó berendezések | 368 |
| A répamosó gépek számítása | 372 |
| Serleges répafelvonó | 372 |
| Önműködő cukorrépamérleg | 374 |
| Répavágó gép | 377 |
| Répavágókés-szekrény | 379 |
| Goller-kések | 380 |
| Répavágó kések köszörülése | 382 |
| A vágógép beállítása | 384 |
| A répavágás menete | 385 |
| Vályú alakú szelet kialakulása | 386 |
| A répavágó kések élesítésének eszközei | 386 |
| A répavágó gép teljesítménye | 388 |
| Répaszelettranszportőrök | 393 |
| Szalagtranszportőr | 393 |
| Gereblyés szelettranszportőr | 394 |
| A diffúziós telep számítása | 395 |
| Kalorizátorok | 396 |
| Szűrőprések | 398 |
| Táskás szűrők vagy kendős szűrők | 401 |
| Gyorsáramlású előmelegítők | 402 |
| Kondenzátorok | 407 |
| A cukorpép centrifugálása | 412 |
| A centrifuga termelőképessége | 413 |
| Turbinaszivattyúk | 414 |
| A turbinaszivattyú működése | 418 |
| Áramlási veszteség | 419 |
| A turbinaszivattyú emelőmagassága | 419 |
| A turbinaszivattyú hatásfoka | 420 |
| A turbinaszivattyú üzemadatai és azok kölcsönös összefüggése | 421 |
| A turbinaszivattyú szabályozása | 422 |
| Szivattyúk közös vezetékre kapcsolása | 424 |
| A turbinaszivattyú élettartama | 424 |
| A turbinaszivattyúk megrendelése | 425 |
| A turbinaszivattyú átvétele | 426 |
| Csővezetékek | 430 |
| Csővezetékek átmérőjének méretezése | 430 |
| Csővezetékek falvastagságának méretezése | 432 |
| A cukorgyártás termékei és melléktermékei a cukor csomagolása és a fontosabb gyártási segédanyagok | |
| Cukorféleségek | 434 |
| Elsőtermék-nyerscukor | 434 |
| Kristálycukor | 435 |
| Finomított kristálycukor | 436 |
| Kockacukor | 436 |
| Porcukor (lisztcukor) | 436 |
| Jegeccukor | 436 |
| Süvegcukor | 436 |
| Melléktermékek | 436 |
| Szárított cukorrépa-szelet | 436 |
| Répapektin | 438 |
| Típusenyv | 438 |
| Melasz (szörplé) | 438 |
| Kilúgozott répaszelet | 438 |
| Mésziszap | 439 |
| Pektinpogácsa | 439 |
| A cukorféleségek csomagolása | 439 |
| Faláda | 439 |
| Papírzsák | 440 |
| Jutazsák | 441 |
| Papírzacskó | 441 |
| Papírdoboz | 441 |
| Fontosabb gyártási segédanyagok | 442 |
| Szén | 442 |
| Pakura | 446 |
| Koksz | 447 |
| Mészkő | 447 |
| Szűrőszövet | 447 |
| Spódium | 449 |
| Aktívszén | 450 |
| Blankit | 450 |
| Ultramarin | 451 |
| Szóda | 451 |
| Trinátriumfoszfát | 451 |
| Kenőolajok és zsírok | 451 |
| A cukorgyári üzemellenőrzés feladata és módszerei | |
| A laboratórium feladata | 456 |
| A mintavétel | 456 |
| A meghatározandó alkatrészek | 457 |
| Polarimetria | 458 |
| A szárazanyag-tartalom meghatározása | 462 |
| A tisztaság hányados meghatározása | 465 |
| A szín meghatározása | 466 |
| Az alkalitás meghatározása | 467 |
| A hidrogénion-koncentrációs és a pH | 468 |
| A hamutartalom meghatározása | 470 |
| Mészsók meghatározása | 471 |
| Az invertcukor-tartalom meghatározása | 472 |
| Nitrogéntartalmú vegyületek | 474 |
| Kolloidok, pektinanyagok, rost | 475 |
| Répavizsgálatok | 476 |
| Kilúgzott szelet, lúgzóvíz, présvíz | 480 |
| Diffúziós lé | 481 |
| Előderített lé, derített lé | 482 |
| Az I. és II. szaturációs lé | 482 |
| Mésziszap | 483 |
| Híglé, sűrűlé | 484 |
| Cukorpépek, szirupok, melasz | 485 |
| Nyerscukor, fehér cukor | 487 |
| Egyéb vizsgálatok | 487 |
| Hozam- és veszteségszámítás | 488 |
| Operatív üzemi számvitel | |
| Üzemi dekádjelentés | 491 |
| Üzemkimutatás | 504 |
| Táblázatok, képletek, számadatok, számítások | 505 |
| Munkavédelem | 543 |
| Irodalom | 550 |