Próbálja ki megújult, VILLÁMGYORS keresőnket!

978.224

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A cukorbetegség diétás étrendjei és az ételek elkészítési módjai

Szerző

Kiadó: Medicina Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 221 oldal
Sorozatcím: Betegeink házi diétája
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 12 cm
ISBN: 963-240-779-2
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A "Betegeink házi diétája" című egészségügyi ismeretterjesztő könyv 1957 óta van forgalomban, kétszer könyvalakban, majd 1967-ben füzet formájában jelent meg.
Munkánkban azokhoz a betegekhez szólunk, akiknek táplálkozása nagy gond a családnak, különösen ott ahol egészséges családtagok is vannak. A betegek számára a normál étkezéstől eltérő, kímélő vagy alkalmazkodó étrendre van szükség. A könyvek - később a füzetek - népszerűségre tettek szert, legalább is emellett szól az az örvendetes tény, hogy ezúttal negyedik kiadásban kerül a közönség elé.
1957 óta a szerzők sorában is változás állt be. Nagy Józsefné elhunyt. A korszerű orvosi-dietetikai részeket, kérdéseket dr. Zajkás Gáborral, az OÉTI munkatársával beszéltem meg, és a korszerű konyhatechnikai eszközök, edények működésének kipróbálásánál Gaálné Póda Bernadett diétásnővér, az OÉTI munkatársa volt segítségemre.
A munka hasznosságának, a dietetikai elvek korszerűségének biztosítása érdekében valamennyi elméleti és gyakorlati... Tovább

Fülszöveg

A "Betegeink házi diétája" című egészségügyi ismeretterjesztő könyv 1957 óta van forgalomban, kétszer könyvalakban, majd 1967-ben füzet formájában jelent meg.
Munkánkban azokhoz a betegekhez szólunk, akiknek táplálkozása nagy gond a családnak, különösen ott ahol egészséges családtagok is vannak. A betegek számára a normál étkezéstől eltérő, kímélő vagy alkalmazkodó étrendre van szükség. A könyvek - később a füzetek - népszerűségre tettek szert, legalább is emellett szól az az örvendetes tény, hogy ezúttal negyedik kiadásban kerül a közönség elé.
1957 óta a szerzők sorában is változás állt be. Nagy Józsefné elhunyt. A korszerű orvosi-dietetikai részeket, kérdéseket dr. Zajkás Gáborral, az OÉTI munkatársával beszéltem meg, és a korszerű konyhatechnikai eszközök, edények működésének kipróbálásánál Gaálné Póda Bernadett diétásnővér, az OÉTI munkatársa volt segítségemre.
A munka hasznosságának, a dietetikai elvek korszerűségének biztosítása érdekében valamennyi elméleti és gyakorlati kérdést megvitattuk a munka lektorálására felkért dr. Held Róbert főorvossal, aki a dietetika tudományával évtizedek óta foglalkozik. Javaslatára és tanácsára az egyes füzetekben olyan diétákról is szó van, amelyek a nagyközönség előtt kevésbé ismertek, de alkalmazásuk adott esetben hasznos lehet (pl. a vesebetegeknél a Giovanetti-diéta).
Az 1967-ben kiadott füzeteket át kellett dolgozni, mert a holnap már ma kívánja felkészülésünket az új eljárásokra, lehetőségekre. Az egészségügyi felvilágosító munka, ez a viszonylag még szűk terület, korszerű elveinek elmondására, használható formába való öntésére kényszerít, mert életünk ebben a mai még szinte felmérhetetlen fejlődési szakaszában nemcsak a tudomány, de az annak eredményeit hasznosító életmódunk is más lett.
Megmarad a munka füzetes formája, mert ez az igényeket jobban szolgálja, mint a könyv. Megmarad a munka célja: az egészségügyi felvilágosítás a táplálkozás területén. Megváltoznak azonban a füzetek tartalmának egyes részei, szerkezete, gyógyélelmezési elvei, a kiviteli javaslatok módjai. A régi, bevált, megdönthetetlen - vagy még meg nem döntött - elvek megtartásánál kívül más, mai életvitelünkhöz jobban illő, több eredményt és kevesebb munkát igénylő tanácsokat kell adni. Vissza

Tartalom

Előszó5
Az ember és életmódja9
A magyar konyhatechnika és a "diéta"14
Az élvezetes diéta16
Az étkezések kalória- és tápanyagtartalma18
A tápanyagok három csoportja26
A diétás konyhatechnika34
Színt és ízt adó anyagok37
Hazai élelmiszereink43
Őrlemények47
Sütőipari termékek49
Tej és tejtermékek53
Hús és húskészítmények57
Zsiradékok63
Zöldfőzelékek66
Fűszerek70
Élvezeti szerek74
A cukorbaj és diétája77
A cukorbeteg diétájának alapismeretei83
Tartósított élelmiszerek a cukorbeteg étrendjében102
Savanyítás102
Tartósítás cukor nélkül104
Étrendminták107
Őrleményből (liszt, dara) péksüteményből, rizsből készült ételek112
Húsból, baromfiból, halból és hentesáruból készült ételek124
Színesfőzelékekből készült ételek151
Burgonyából készült ételek177
Gyümölcsből készült ételek184
Tojásból készült ételek194
Tejből, tejtermékből készült ételek201
Üdítő italok210
Pentzold-féle táblázat215
A korszerű háztartásban nélkülözhetetlen edények és eszközök217
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
A cukorbetegség diétás étrendjei és az ételek elkészítési módjai
Állapot:
840 ,-Ft
7 pont kapható
Kosárba