| Elméleti rész | |
| A szénhidrátanyagcsere szabályozó tényezői | 7 |
| A cukorbetegség kórbonctana és kórszövettana | 18 |
| A cukorbetegség okai | |
| A hasnyálmirigyről általában | |
| Technikai útmutatás a Langerhans-szigeteket alkotó sejtelemek elkülönítésére | |
| A Langerhans-szigetek a csontos és porcos halak hasnyálmirigyében | |
| A Langerhans-szigetek regenerációja | |
| A hasnyálmirigy átültetése, parabizózis | |
| A Langerhans-szigetek regenerációja | |
| A kivezetőcső hasnyálmirigy képe szabad szemmel | |
| A cukorbetegek hasnyálmirigyének szövettani elváltozásai | |
| A cukorbetegség hatása az emberi szervezetre | |
| Renális diabetesz | |
| Bronz-diabetesz | |
| Irodalom | |
| A diabetikus anyagcsere | 51 |
| A szénhidrátanyagcsere élettana és kórtana | |
| A vércukor | |
| Fehérje, zsír és szénhidrát hatása a vércukorra | |
| Vércukor napi ingadozása | |
| Vércukorgörbe | |
| Glikogénképződés | |
| Vércukorszabályozás | |
| Ketonuria | |
| Acidózis | |
| Ketontestek keletkezése zsírból | |
| Fehérje bofolyása a ketonurára | |
| Alkáliveszteség | |
| Az acidózis mérése | |
| Alapanyagcsere | |
| Légzési hányados | |
| Insulin | 73 |
| Régebbi kísérletek a pankreászhormon előállítására | |
| Az insulin felfedezése | |
| Insulin előállítása | |
| Insulinegység | |
| Insulin tulajdonságai | |
| Kristályos insulin | |
| Hipoglikémia | |
| Vércukorgörbe | |
| A diabetesz elmélete | 83 |
| Égészavar | |
| Fokozott cukorképződés | |
| Glikogénrögzítés hiánya | |
| Insulinhatás | |
| Pankreász működésének fokozása | |
| Irodalom | 89 |
| Klinikai rész | |
| Diabeteszt okozó tényezők | 93 |
| A cukorbetegség a különböző fajoknál | |
| Életkor | |
| Különféle fogalkozások | |
| Öröklés | |
| Köszvény, elhízás | |
| Luesz | |
| Érelmeszesedés | |
| Alkoholizmus | |
| Az idegrendszer szerepe | |
| A terhesség | |
| Fertőző betegségek | |
| A diabetesz tünettana és lefolyása | 100 |
| Szomjúság | |
| A vizelet mennyisége | |
| Éhségérzés | |
| Fogyás | |
| Fáradtság | |
| Gyomor és béltraktus | |
| Hasnyálmirigy | |
| Vérkeringési szervek | |
| Légzőszervek | |
| Albuminuria | |
| Nemi szervek | |
| Agyvelő és gerincvelő | |
| Táplálási zavarok | |
| Bőr | |
| Ödéma | |
| A diabetes mellitus klinikai formái | |
| Osztályozás | |
| Könnyű esetek | |
| Súlyosabb esetek | |
| A kóma | |
| Élettartam | |
| A cukorbetegség kórjóslata | |
| Különböző glikozuriák | 120 |
| Alimentáris glikozuria | |
| Diabetes renalis | |
| Diabetes innocens | |
| A terhességi cukorvizelés | |
| Belső elválasztású mirigyek | |
| Mérgek | |
| Éhezési glikozuria | |
| A vizeletben előforduló másféle cukrok | |
| Levulozuria | |
| Saccharozuria | |
| Laktozuria | |
| Pentozuria | |
| A valódi diabetesz felismerése | |
| Profilaxis, kóroki-, gyógyszeres-, sugaras kezelés | 129 |
| Ivókúrák | |
| Fürdőhely | |
| Synthalin | |
| Diétás kezelés | 142 |
| Kalóriaérték | |
| Fehérje | |
| Zsír- és szénhidrátszükséglet | |
| Alkohol | |
| A diétás kezelés részletei | |
| Toleranciameghatározás | |
| A különféle étrendek | |
| Optimális diéta | |
| Szénhidrátmentes nap | |
| Főzeléknap | |
| Koplalónap | |
| Petrén-diéta | |
| Amilácea napok | |
| Falta-féle vegyes amilácea-főzeléknap | |
| Porges-diéta | |
| A diétás kezelés kivitele | |
| Az insulinkezelés | 173 |
| Mikor indult az insulinkezelés? | |
| Insulinnal kezeltek diétája | |
| Az insulinadag nagysága | |
| Insulin alkalmazási módjai | |
| Insulinrezisztencia | |
| Kontraindikáció | |
| Insulin kihagyása | |
| Insulinpreparátumok | |
| Az insulinkezelés veszélyei | |
| Hipoglikémia | |
| A hipoglikémia kezelése | |
| Insulin mellékhatásai | |
| Gyógyít-e az insulin? | |
| Insulin más betegségeknél | |
| A kóma kezelése | 195 |
| A komplikációk kezelése | 199 |
| Műtét és insulinkezelés | |
| Infekciók | |
| Tuberkulózis | |
| Gyomor- és bélbántalmak | |
| Vesebetegségek | |
| Üszkösödés | |
| Gyermekkori diabetesz kezelése | 206 |
| Általános szempontok a diabetikus életmódjában | 208 |
| Intézeti kezelés | |
| Joslin 10 pontja | |
| Házi kezelés | |
| Utazás, vendéglő | |
| Házasság | |
| Testi munka | |
| Irodalom | 217 |
| Függelék | |
| Laboratóriumi vizsgálati módszerek | 223 |
| Vizelet konzerválása | |
| Cukor kimutatása és meghatározása | |
| Vércukormeghatározás | |
| Acetontestek kimutatása és meghatározása | |
| A vér bikarbonáttartamának meghatározása | |
| Dietetikai függelék | 236 |
| Főzelékfélék | |
| Szénhidrátdús tápszerek | |
| Fehérjedús tápszere | |
| Tej, tejtermékek | |
| Zsírdús tápszerek | |
| Gyümölcsök | |
| Alkoholtartalmú italok | |
| Fűszerekek, élvezeti szerek | |
| Konyhatechnikai szabályok | |
| Főzelékek konzerválása | |
| Gyümölcsök konzerválása | |
| Különféle élelmiszerek összetétele. Az értékek kiszámítását megkönnyítő táblázatok | 259 |
| Konyhai előírások | |
| Levesek | 267 |
| Előételek | 270 |
| Mártások | 275 |
| Főzelékfélék | 277 |
| Húsfélék | 283 |
| Tésztafélék, édességek | 283 |
| Zabból készült ételek | 297 |
| Tárgymutató | 299 |