| A cukorrépa és tárolása | |
| A cukorrépa | 7 |
| A cukorrépa részei és szövetei | 7 |
| A cukorrépa fontosabb életműködései | 8 |
| A cukorrépa összetétele | 9 |
| A cukorrépa érése, szedése | 12 |
| A cukorrépa átvétele, rakodása, tárolása | 13 |
| A répaátvétel előkészületei és lebonyolítása | 13 |
| A cukorrépa-tárolás elmélete | 14 |
| A cukorrépa tárolás alatti változásai | 16 |
| A cukorrépa-tárolás gyakorlata | 19 |
| Előkészítő és nyersoldali műveletek | |
| A cukorgyártás előkészítő műveletei | 23 |
| Réparakodási munkák a gyártelepen | 23 |
| Gyártelepi répatárolás | 26 |
| Gyártelepi gépesített répatárolók | 28 |
| Az egyenletes répabeadás | 33 |
| Répatisztítás úsztatás közben | 33 |
| A répa felemelése | 36 |
| A cukorrépa mosása | 40 |
| A mosott cukorrépa továbbítása a vágáshoz | 43 |
| A cukorrépa felszeletelése | 46 |
| A szelet alakja és technológiai minősítése | 46 |
| Répavágó kések és késszekrények | 48 |
| A szelet alakja | 51 |
| A cukorrépavágó gépek | 54 |
| A répaszelet továbbítása | 57 |
| A lényerés (diffúzió) elmélete | 59 |
| A lényerés elméleti alapjai | 59 |
| Az ideális ellenáramú diffúzió és egyenlete | 62 |
| Nemcukor anyagok diffúziója, kémiai folyamatok a diffúzió alatt | 68 |
| Vízvisszavétel a diffúziós rendszerbe | 71 |
| A lényerés hidrodinamikája | 74 |
| A lényerés mikrobiológiája | 80 |
| A lényerés a gyakorlatban | 83 |
| Robert-féle diffúziós telep | 84 |
| Dobdiffuzőrök | 84 |
| BMA toronydiffuzőr | 86 |
| Buckau-Wolf toronydiffuzőr | 88 |
| Teknős-csigás diffúziós készülékek | 91 |
| Egyéb diffúziós berendezések | 94 |
| A diffúziós berendezés teljesítménye, a diffúziós veszteség mértéke | 98 |
| A kilúgozott szelet víztelenítése | 101 |
| A diffúziós eljárás termékei | 104 |
| Lényerés szeszgyártásra | 107 |
| A létisztítás elmélete | 108 |
| A létisztításban szerepet játszó fontosabb anyagok | 108 |
| A nyerslé meszezésekor lejátszódó folyamatok | 113 |
| A szacharóz és az invercukor bomlása | 117 |
| A Ca-ionok hatására lejátszódó reakciók, elő- és főderítés | 123 |
| Az I. szénsavazás | 128 |
| Durvaszemcsés csapadék előállítása | 132 |
| A II. szénsavazás | 136 |
| A kénezés | 141 |
| Az ülepítés | 143 |
| A szűrés | 146 |
| A létisztítás a gyakorlatban | 151 |
| A létisztítás kémiai műveletei | 156 |
| Az iszap elválasztása a tiszta létől | 157 |
| Az ülepítés gyakorlati megoldása | 162 |
| Zagysűrítő szűrők | 166 |
| Szakaszos mésziszapszűrés | 168 |
| Folytonos iszaposlészűrés | 170 |
| Kis iszapmennyiségek szűrése | 173 |
| A mésziszap kezelése szűrés után | 176 |
| A létisztítás változatai | 176 |
| Iszaposlé-visszavételt alkalmazó eljárások | 177 |
| Derítő szénsavazáson alapuló eljárások | 179 |
| Előszénsavazást alkalmazó eljárások | 181 |
| A főderítés roncsoló hatását kiküszöbölő eljárások | 184 |
| A cukorrépa minőségéhez igazodó létisztítás | 185 |
| A létisztítás termékei | 189 |
| Ioncserélő eljárások a cukorgyártásban | 189 |
| Ioncserélő műgyanták | 189 |
| Ioncserélő berendezések és műveletek | 190 |
| A cukorgyártásban használt ioncserélő eljárások | 192 |
| A lé melegítése és bepárlása | 197 |
| A melegítés és a bepárlás gőzszükséglete | 201 |
| Hőátbocsátás a fűtőfelületen keresztül | 206 |
| Többfokozatú elvételes bepárlás | 209 |
| A lé melegítése gyorsáramú melegítővel | 210 |
| A lé bepárlása | 210 |
| Bepárló rendszerek | 215 |
| Kémiai folyamatok a bepárlás alatt | 217 |
| A bepárlás terméke, a sűrűlé | 221 |
| Sűrűlétárolás | 222 |
| Cukoroldali műveletek | |
| A cukor kristályosítása | 227 |
| A szacharózkristályok tulajdonságai | 227 |
| A szacharóz oldhatósága | 229 |
| A szacharóz oldhatósága nemcukrok jelenlétében | 232 |
| Cukoroldatok néhány fizikai tulajdonsága | 237 |
| A gócképződés | 239 |
| A kristályok növekedése | 243 |
| Cukorfőző vákuumkészülékek | 250 |
| A vákuum előállítása | 253 |
| A cukorfőzés gyakorlata | 254 |
| A cukorfőzés gőzfogyasztása és kapacitása | 258 |
| A cukorfőzés ellenőrzése, automatizálása, folytonos cukorfőzés | 261 |
| A cukorpép kezelése a pépkavaróban | 264 |
| A pépkavarók | 264 |
| Az egyes pépek kezelése a pépkavaróban | 267 |
| A melasz az utótermék-munkában | 269 |
| A melaszképződési elméletek | 271 |
| A centrifugálás | 276 |
| A centrifugálás elmélete | 276 |
| Centrifugák | 277 |
| Affinálás, előcentrifugálás | 281 |
| Folytonos centrifugák | 283 |
| Cukoroldali sémák | 286 |
| Nyerscukor-gyártási sémák | 286 |
| Fehércukor-gyártási sémák | 287 |
| A kristálycukor kezelése és raktározása | 291 |
| A kristálycukor szárítása és hűtése | 291 |
| A cukor osztályozása | 294 |
| A cukorpor leválasztása | 296 |
| A cukor csomagolása | 297 |
| A kristálycukor raktározása | 297 |
| A nyerscukor és a melasz tárolása | 301 |
| Finomítványcukor-gyártás | 302 |
| A cukorfinomítás elmélete | 302 |
| Az adszorpció a gyakorlatban | 303 |
| A finomítványpép főzése, centrifugálása | 306 |
| A darabos finomítvány gyártása | 308 |
| Finomítási sémák | 311 |
| Egyéb finomított és nem finomított cukorféleségek | 312 |
| Mellék- és segédüzemek | |
| A cukorgyártás melléküzemei | 317 |
| Szeletszárítás | 317 |
| A szeletszárítás berendezései | 320 |
| Répaszelet, leveles répafej szárítás, takarmánygyártás | 322 |
| A melasz cukortalanítása | 324 |
| A cukorgyártás segédüzemei | 326 |
| A cukorgyártás energiaellátása | 326 |
| Az égetett mész előállítása | 327 |
| A mészoltás | 333 |
| A szén-dioxid kezelése | 334 |
| A cukorgyár vízgazdálkodás | 335 |