Próbálja ki megújult, VILLÁMGYORS keresőnket!
A kosaram
0
MÉG
4000 Ft
a kedvezményes
házhoz szállításig!

A Debreceni Tisza István Tudományos Társaság II. (orvos-természettudományi) osztályának munkái I/II.

I. kötet - II. füzet 1923.

Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet:
Az orvostörténelem tudásának fontosságáról, a gyógytan fejlődésének rövid áttekintésével.
Írta: Dr. Liszt Nándor
(Székfoglaló előadás a Tisza István tudományos társaság II. osztálynak... Tovább

Előszó

Részlet:
Az orvostörténelem tudásának fontosságáról, a gyógytan fejlődésének rövid áttekintésével.
Írta: Dr. Liszt Nándor
(Székfoglaló előadás a Tisza István tudományos társaság II. osztálynak 1923. október hó 9-én tartott IV-ik rendes ülésén.)

Aki a jelenben tiszta látással néz maga körül, lépten-nyomon tapasztalja, hogy a mai u. n. modern korban a régelmult idők sok relátióját veszi észre; nemcsak a szokások és erkölcsök, de a tudomány egyes területein is annyi atavisztikus jelenséggel találkozik, amennyit a mult ismeretei alapján meglátni és megérezni képes. Természetesen ezeket a régi történeti vonásokat csak az látja és az ismeri fel, aki ismeri a multat. Vegyük csak magát a népies gyógyászatot, mely a kritika nélküli empiriának, a mysticus babonának, de nem ritkán a helyes megfigyelésnek együttes leszármazottja; a ma is széltében-hosszában divatos s még a műveltebb körökben sem ismeretlen népies eljárások, pl. a fájdalmas részek bedörzsölése, kenése, iralása, a betegre való ráolvasás, ráimádkozás, varázsigék és mondások, igézés, szemmelverés, kikiáltás, öntés stb. mint egy őskultura maradványai szálltak évezredeken és századokon át a jelenkorra s ha meggondoljuk, hogy ezekből a sokszor lesajnált őskulturcsirákból bontakozott ki a régi orvostudomány egy része, továbbá, hogy a régi első görög orvosok tudása is még a gyógyítás művészetének, a babonának és a nyers empiriának volt zavaros keveréke; úgy tisztán áll előttünk, hogy az, a mi ma körülöttünk történik, nem új dolog, - mert hiszen semmi új sincs a nap alatt, - hanem mindennek eredete visszaért a múltba, csak keresni és kutatni kell az ősforrások után és sok mindennek, amit ma újnak látunk és gondolunk, megtaláljuk a csiráját vagy torzképét a történelem sejtelmes fátyola alatt. Vissza

Tartalom

Liszt Nándor: Az orvostörténelem fontosságáról, a gyógytan fejlődésének rövid áttekintéséről1
Wodetzky József: A Laplace-féle invariábilis síkről21
Milleker Rezső: A Lykaoniai Kara Dagh37
Verzár Frigyes: Kísérletek a sympathicus hatásról az izomtónusra41
Verzár Frigyes: Reflex dorsopalpebrális49
Bodnár János és Ferenczy János: Az atropinszulfát bomlékonysága53
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
A Debreceni Tisza István Tudományos Társaság II. (orvos-természettudományi) osztályának munkái I/II. A Debreceni Tisza István Tudományos Társaság II. (orvos-természettudományi) osztályának munkái I/II. A Debreceni Tisza István Tudományos Társaság II. (orvos-természettudományi) osztályának munkái I/II. A Debreceni Tisza István Tudományos Társaság II. (orvos-természettudományi) osztályának munkái I/II.

Az eredeti borító az első kötéstáblára lett ragasztva.

Állapot:
2.740 Ft
1.370 ,-Ft 50
7 pont kapható
Kosárba
Akár 10-100% kedvezménnyel!