Bevezetés | 5 |
A mezőgazdasági földrajz kutatási irányai | |
Irányzatok és eredmények a magyar mezőgazdasági földrajzban | 9 |
A mezőgazdasági körzetek értelmezése és meghatározásuk módja | 14 |
A körzet-probléma a gazdasági földrajzban | 14 |
A földrajzi munkamegosztás és a termelési körzetek kialakulása és fejlődése a mezőgazdaságban | 15 |
A mezőgazdasági körzetek elhatárolási problémái | 21 |
A mezőgazdasági körzet a távlati fejlesztési tervben | 28 |
A Délkelet-Alföld mezőgazdasági feldolgozásának programja | 31 |
A földrajzi munkamegosztás irányainak kialakulása a Délkelet-Alföld mezőgazdaságában | |
A földrajzi munkamegosztás jellege a kapitalizmus előtt | 42 |
A földrajzi munkamegosztás alakulása a kapitalizmusban | 44 |
A mezőgazdasági termelés jellegét alakító környezeti tényezők | |
A mezőgazdálkodás természeti földrajzi alapjai | 54 |
A felszín | 55 |
Vízföldrajzi adottságok | 56 |
A talajviszonyok | 58 |
Az éghajlati viszonyok | 61 |
A népesség- és települési viszonyok | 66 |
A népesség száma és szerkezete | 66 |
A népesség tömörülése | 72 |
A településtípusok és összefüggésük az agrártermelés jellegével | 73 |
A birtokviszonyok | 79 |
Az ipar hatása a mezőgazdasági termelés jellegére | 86 |
A közlekedési helyzet | 92 |
A termelés néhány technikai feltétele | 94 |
A földhasznosítás alapvető formái | |
A művelési ágak arányának változásai | 103 |
A szántóterület változásai | 106 |
A kertterület változásai | 108 |
A gyümölcstermő terület és gyümölcsfaállomány változásai | 108 |
A szőlőtermőterület változásai | 127 |
A rét- és legelőterületek változásai | 129 |
Az erdőterületek változása | 132 |
A szántóföldi növénytermesztés | |
A kenyérnövények termesztése | 137 |
A búza | 138 |
A rozs | 143 |
A rizs | 147 |
Szemestakarmányok termesztése | 149 |
A kukorica | 150 |
Az árpa | 155 |
A zab | 164 |
Szálas- és lédús takarmányok | 168 |
A lucerna | 173 |
A vöröshere | 179 |
A többi szálas- és lédús takarmány | 183 |
Az ipari növények | 186 |
A cukorrépa | 189 |
Az olajos növények | 195 |
A rostnövények | 200 |
A zöldségfélék | 208 |
A paprika | 212 |
A vöröshagyma | 217 |
Egyéb zöldségfélék | 223 |
Egyéb növények | 223 |
A hüvelyesek | 227 |
A burgonya | 228 |
A dohány | 232 |
Az állattenyésztés | |
Az állattenyésztés fejlődése a Délkelet-Alföldön | 234 |
Az állatállomány számszerű alakulása | 238 |
Az állattenyésztés jelentősége a Délkelet-Alföld mezőgazdaságában és az ország állattenyésztésében | 242 |
Az állatállomány takarmányhelyzete | 244 |
Az állatállomány és a talajerő visszapótlás | 248 |
A szarvasmarha-tenyésztés | 250 |
A sertéstenyésztés | 258 |
A lótenyésztés | 268 |
A juhtenyésztés | 272 |
A baromfitenyésztés | 285 |
A termelési típusok elhatárolása és jellemzése | |
A termelési típusok meghatározása és elhatárolása | 286 |
A körzetek gazdálkodásának jellemzése | 295 |
Az egyes körzetek távlati fejlesztési lehetőségei | 299 |
Irodalom | 307 |