A kosaram
0
80%-ig
még
5 db

A Délkelet-Alföld mezőgazdasági földrajza

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Akadémiai Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 314 oldal
Sorozatcím: Földrajzi monográfiák
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A Délkelet-Alföld mezőgazdasági földrajzi feldolgozása kettős célkitűzést kíván megvalósítani. Az első feladat, amelynek megoldására a szerző törekszik, hazánk e fontos agrártájának, az ország mezőgazdasági területének 1/10-ét magában foglaló feltételezett körzetnek geográfiai vizsgálata, termelési specializációjának és fejlesztésilehetőségeinek feltárása, az ország gazdasági életében játszott szerepének és helyének meghatározása. A mezőgazdaságban a kapitalizmus kezdete óta kibontakozó földrajzi munkamegosztás a mezőgazdasági termelés területi komplexumainak kialakulását eredményezte. E területi komplexumok felismerése, termelési jellegének meghatározása, a természeti földrajzi adottságok felhasználási színvonalának értékelése, az üzemi, termeléstechnikai és közgazdasági adottságok sajátos földrajzi eltéréseinek elemzése, külön-külön és együttesen feltétele az eredményes és hatékony területi tervezésnek. Az egyes tájak sajátos termelési adottságainak figyelmen kívül hagyása - amire... Tovább

Fülszöveg

A Délkelet-Alföld mezőgazdasági földrajzi feldolgozása kettős célkitűzést kíván megvalósítani. Az első feladat, amelynek megoldására a szerző törekszik, hazánk e fontos agrártájának, az ország mezőgazdasági területének 1/10-ét magában foglaló feltételezett körzetnek geográfiai vizsgálata, termelési specializációjának és fejlesztésilehetőségeinek feltárása, az ország gazdasági életében játszott szerepének és helyének meghatározása. A mezőgazdaságban a kapitalizmus kezdete óta kibontakozó földrajzi munkamegosztás a mezőgazdasági termelés területi komplexumainak kialakulását eredményezte. E területi komplexumok felismerése, termelési jellegének meghatározása, a természeti földrajzi adottságok felhasználási színvonalának értékelése, az üzemi, termeléstechnikai és közgazdasági adottságok sajátos földrajzi eltéréseinek elemzése, külön-külön és együttesen feltétele az eredményes és hatékony területi tervezésnek. Az egyes tájak sajátos termelési adottságainak figyelmen kívül hagyása - amire az első ötéves terv során nem egyszer sor került - a mezőgazdasági specializáció csökkenéséhez, és ami ezzel egyértelmű, a mezőgazdasági munka termelékenységének és gazdaságosságának csökkenéséhez vezet. Az elmúlt esztendőkben agrárpolitikánk világosan leszögezte, hogy a mezőgazdaság fejlesztésében figyelembe kell venni azokat a területi adottságokat, amelyeket az adott természeti és gazdasági földrajzi környezet nyújt a mezőgazdaságnak és azokat a termelési hagyományokat, amelyek az ország különböző részein már a felszabadulás előtt is néhány növényi kultúra vagy állatfaj speciális, nagty szakértelmű termesztésében, illetve tenyésztésében kialakultak. A népgazdasági terv mechanikus területi bontásának elkerüléséhez, a már kialakult és kialakítható területi specializáció figyelembevételéhez, természetesen az első feltétel, hogy ezeket az adottságokat és lehetőségeket előzetesen feltárják és értékeljék. Ez az előkészítő munka a mezőgazdasági földrajz és az agrárközgazdaságtan művelőire vár. Anélkül, hogy lebecsülnénk, az e téren korábban - főleg az 1930-as évektől - elért eredményeket, meg kell állapítanunk, hogy e munka dandárja még a jövő feladata. Természetes, hogy a feladat megoldása nemcsak földrajzi jellegű követelményeket támaszt, de az eddigi kutatási eredményekből is kiviláglik, hogy megfelelő végkövetkeztetésekhez csak a gazdasági földrajz segítségével lehet eljutni. Nézetem szerint, a jövőbeni fejlődés lehetőségeinek részletes, gazdasági számításokon nyugvó tervezésszerű kimunkálása főleg az agráfközgazdászokra hárul, de a földrajzi munkamegosztás a jelenlegi helyzetének megállapítása és értékelése mind a természeti, mind a gazdasági földrajzi környezettel és a legfőbb termelőerő, a népesség földrajzi elhelyezkedésével összefüggésben: ez elsődlegesen gazdasági földrajzi feladat. Vissza

Tartalom

Bevezetés5
A mezőgazdasági földrajz kutatási irányai
Irányzatok és eredmények a magyar mezőgazdasági földrajzban9
A mezőgazdasági körzetek értelmezése és meghatározásuk módja14
A körzet-probléma a gazdasági földrajzban14
A földrajzi munkamegosztás és a termelési körzetek kialakulása és fejlődése a mezőgazdaságban15
A mezőgazdasági körzetek elhatárolási problémái21
A mezőgazdasági körzet a távlati fejlesztési tervben28
A Délkelet-Alföld mezőgazdasági feldolgozásának programja31
A földrajzi munkamegosztás irányainak kialakulása a Délkelet-Alföld mezőgazdaságában
A földrajzi munkamegosztás jellege a kapitalizmus előtt42
A földrajzi munkamegosztás alakulása a kapitalizmusban44
A mezőgazdasági termelés jellegét alakító környezeti tényezők
A mezőgazdálkodás természeti földrajzi alapjai54
A felszín55
Vízföldrajzi adottságok56
A talajviszonyok58
Az éghajlati viszonyok61
A népesség- és települési viszonyok66
A népesség száma és szerkezete66
A népesség tömörülése72
A településtípusok és összefüggésük az agrártermelés jellegével73
A birtokviszonyok79
Az ipar hatása a mezőgazdasági termelés jellegére86
A közlekedési helyzet92
A termelés néhány technikai feltétele94
A földhasznosítás alapvető formái
A művelési ágak arányának változásai103
A szántóterület változásai106
A kertterület változásai108
A gyümölcstermő terület és gyümölcsfaállomány változásai108
A szőlőtermőterület változásai127
A rét- és legelőterületek változásai129
Az erdőterületek változása132
A szántóföldi növénytermesztés
A kenyérnövények termesztése137
A búza138
A rozs143
A rizs147
Szemestakarmányok termesztése149
A kukorica150
Az árpa155
A zab164
Szálas- és lédús takarmányok168
A lucerna173
A vöröshere179
A többi szálas- és lédús takarmány183
Az ipari növények186
A cukorrépa189
Az olajos növények195
A rostnövények200
A zöldségfélék208
A paprika212
A vöröshagyma217
Egyéb zöldségfélék223
Egyéb növények223
A hüvelyesek227
A burgonya228
A dohány232
Az állattenyésztés
Az állattenyésztés fejlődése a Délkelet-Alföldön234
Az állatállomány számszerű alakulása238
Az állattenyésztés jelentősége a Délkelet-Alföld mezőgazdaságában és az ország állattenyésztésében242
Az állatállomány takarmányhelyzete244
Az állatállomány és a talajerő visszapótlás248
A szarvasmarha-tenyésztés250
A sertéstenyésztés258
A lótenyésztés268
A juhtenyésztés272
A baromfitenyésztés285
A termelési típusok elhatárolása és jellemzése
A termelési típusok meghatározása és elhatárolása286
A körzetek gazdálkodásának jellemzése295
Az egyes körzetek távlati fejlesztési lehetőségei299
Irodalom307

Dr. Enyedi György

Dr. Enyedi György műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Enyedi György könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv