| Bevezetés | 17 |
| Általános dietetikai ismeretek | 21 |
| Dietetikai alapfogalmak | 23 |
| Az anyagcserefolyamatok értelmezése táplálkozási szempontból | 24 |
| A táplálékok felvételével és hasznosításával kapcsolatos fogalmak | 24 |
| A dietoterápiás kezelés általános elvei | 25 |
| A diéták csoportosítása | 28 |
| Diétacsoportok és alkalmazásuk | 31 |
| GYÓGYÍTÓ DIÉTÁK | 33 |
| A gyógyétrendek hatástani csoportosítása | 33 |
| Gyógyintézeti "normál" alapétrend (o. sz. diéta) | 35 |
| A diéta kórélettani javallata | 35 |
| A diéta összeállításának szempontjai | 35 |
| A diéta készítése | 36 |
| A diéta klinikai alkalmazási területei | 40 |
| Mintaétrendek | 41 |
| Rost- és fűszerszegény diéta (I. sz. diéta) | 52 |
| A diéta kórélettani javallata | 53 |
| A diéta összeállításának elvei | 53 |
| A diéta készítése | 56 |
| A diéta klinikai alkalmazási területei | 62 |
| Mintaétrendek | 64 |
| Fehérje- és vitamindús "regeneráló" diéta (II. sz. diéta) | 78 |
| A diéta kórélettani javallata | 78 |
| A diéta összeállításának elvei | 78 |
| A diéta készítése | 80 |
| A diéta klinikai alkalmazási területei | 87 |
| Mintaétrendek | 89 |
| Kalóriadús "hizlaló" diéta (III. sz. diéta) | 103 |
| A diéta kórélettani javallata | 103 |
| A diéta összeállításának elvei | 103 |
| A diéta készítése | 104 |
| A diéta klinikai alkalmazási területei | 106 |
| Mintaétrendek | 107 |
| Kalóriaszegény "fogyasztó" diéta (IV. sz. diéta) | 111 |
| A diéta kórélettani javallata | 111 |
| A diéta összeállításának elvei | 111 |
| A diéta készítése | 112 |
| A diéta klinikai alkalmazási területei | 113 |
| Mintaétrendek | 114 |
| Zsír- és lipoidszegény diéta (V. sz. diéta) | 120 |
| A diéta kórélettani javallata | 120 |
| A diéta készítése | 121 |
| A diéta klinikai alkalmazási területei | 123 |
| Mintaétrendek | 124 |
| Fehérjeszegény diéta (VI. sz. diéta) (zsír-, rost- és szénhidrátszegény forma) | 130 |
| A diéta kórélettani javallata | 131 |
| A diéta összeállításának elvei | 131 |
| A diéta készítése | 133 |
| A diéta klinikai alkalmazási területei | 135 |
| Mintaétrendek | 136 |
| Konyhasó- (nátrium-) szegény diéta (VII. sz. diéta) | 141 |
| A diéta kórélettani javallata | 141 |
| A diéta összeállításának elvei | 142 |
| A diéta készítése | 143 |
| A diéta klinikai alkalmazási területei | 144 |
| Mintaétrendek | 145 |
| Cukorbetegek diétája (VIII. sz. diéta) | 150 |
| A diéta kórélettani javallata | 150 |
| A diéta összeállításának elvei | 150 |
| A diéta készítése | 152 |
| A diéta klinikai alkalmazási területei | 155 |
| Mintaétrendek | 155 |
| Folyadék- és electrolydús "reguláló" diéta (IX. sz. diéta) | 167 |
| A diéta és a tápoldatok kórélettani javallata | 167 |
| A tápoldatok alapanyaga | 168 |
| A tápoldatok összeállítása | 170 |
| Savanyító és lugosító étrendek összeállításának elvei | 173 |
| A diéta készítése, tápoldatok előállítása | 174 |
| A diéta klinikai alkalmazási területei | 175 |
| A folyadék- és electrolyt-szükséglet megállapítása | 176 |
| A folyadékterápia eszközei | 178 |
| DIAGNOSZTIKUS DIÉTÁK | 180 |
| A gyomorvizsgálat étrendje | 180 |
| A székletvizsgálat étrendi előkészítése | 180 |
| Haemoglobinmentes étrend | 181 |
| A gyomor motoros működését vizsgáló étrend | 182 |
| Az epe szabad elválasztását vizsgáló étrend | 182 |
| Paraziták kimutatását megkönnyítő étrend | 183 |
| Röntgenvizsgálat étrendi előkészítése | 183 |
| Vesebetegek étrendi vizsgálata | 183 |
| Anyagcserebetegségek próbaétrendjei | 184 |
| Allergiás betegségek kereső és kihagyásos (eliminatiós) étrendjei | 185 |
| VÉDŐ DIÉTÁK | 189 |
| Antibiotikus kezelés étrendi védelme | 189 |
| Chemotherapiás kezelés étrendi védelme | 190 |
| Adsorbens és hashajtó kezelés étrendi védelme | 190 |
| Alkaliákkal végzett kezelés étrendi védelme | 191 |
| Thyroxin-kezelés étrendi védelme | 191 |
| Kationcserélő gyanták gyógyszeres alkalmazásának étrendi védelme | 192 |
| Mellékvesekéreghormon-készítmények adásának étrendi védelme | 192 |
| Parenteralisan alkalmazott glukóz-terápia étrendi védelme | 193 |
| KÍSÉRLETI DIÉTÁK | 194 |
| A fehérjeanyagcsere diétás vizsgálata | 194 |
| A fehérjeanyagcsere időfaktorának diétás vizsgálata | 194 |
| A diéta fehérje-emészthetőségének és biológiai értékének diétás vizsgálata | 194 |
| A diéta szénhidrátjainak fehérjevédő hatása | 196 |
| A diéta szénhidrátjainak fehérjevédő hatása | 196 |
| Kalóriadús, nitrogénszegény diéta hatása az anyagcserére | 197 |
| A keratinin-ürítés diétás vizsgálata | 197 |
| A diéta hatása a vizelet nitrogén- és kénvegyületeinek megoszlási arányára | 198 |
| Az anyagcsere-nitrogén diétás vizsgálata | 199 |
| A nitrogén-egyesúly diétás vizsgálata | 199 |
| A fehérjementes diéta hatásának tanulmányozása | 200 |
| A szénhidrátanyagcsere diétás vizsgálata | 201 |
| A szénhidrátfogyasztás hatása a vércukorszintre | 202 |
| Diétás kísérletek alimentaris glycosuria vizsgálatára | 204 |
| Diétás cukorterhelési kísérletek | 204 |
| Kétszeri glukózterhelési kísérletek | 206 |
| A zsír- és a lipoidanyagcsere diétás vizsgálata | 207 |
| A zsírfelszívódás és a zsírkihasználás diétás vizsgálata | 207 |
| A széklet zsírjának diétás vizsgálata | 208 |
| A ketosis diétás vizsgálata | 208 |
| Különböző zsírok diétás hatása a plazma-lipoidokra atherosclerosisban | 210 |
| A lipotrop hatás diétás vizsgálata | 211 |
| A zsírfelszívódás diétás vizsgálata | 213 |
| Az alimentaris lipaemia diétás vizsgálata | 214 |
| Diétás tényezők befolyása a kilomikronok eltűnésére és a lipaemiás plazma feltisztulására | 216 |
| A vitaminanyagcsere diétás vizsgálata | 216 |
| A B-vitamincsoport gyógyhatásának, szervezeti hasznosításának diétás vizsgálata | 216 |
| A B-vitamincsoport felszívódásának diétás vizsgálata | 220 |
| A szervezet vitamintelítettségi állapotának diétás vizsgálata | 221 |
| A fehérjefogyasztás hatása a B2-vitamin és a nikotinsav anyagcseréjére, és diétás vizsgálata | 223 |
| B1-vitaminanyagcsere- és a szénhidrátanyagcsere-zavarok diétás vizsgálata glukózterhelési kísérletekkel | 224 |
| Az A-vitamin felszívódásának diétás vizsgálata | 225 |
| A C-vitamin felszívódásának és a szervezet telítettségi állapotának diétás vizsgálata | 227 |
| A D-, az E- és K-vitamin felszívódásának diétás vizsgálata | 230 |
| A capillaris resistentia diétás vizsgálata | 232 |
| Antianaemiás étrendi tényezők hatásának diétás vizsgálata | 232 |
| Az ásványi anyagcsere diétás vizsgálata | 235 |
| Sómentes diéta hatásának vizsgálata | 236 |
| Sóban bő diéta hatásának vizsgálata | 236 |
| A széklet anorganikus elemeinek diétás vizsgálata | 236 |
| A kalcium felszívódásának és kihasználásának diétás vizsgálata | 237 |
| A hypercalcinuria vizsgálata kalciumszegény diétával | 238 |
| A teljes ásványi anyagcsere-egyensúly diétás vizsgálata | 239 |
| A sav-bázis-egyensúly diétás vizsgálata | 241 |
| Az alkalinitás változásának diétás vizsgálata | 241 |
| Savanyító és lúgosító táplálékok hatása a vizelet hidrogénion-koncentrációjára | 242 |
| Alkáliák szedésének hatása a vizelet hidrogénion-koncentrációjára | 243 |
| A folyadék- és electrolytháztartás diétás vizsgálata | 244 |
| A folyadék-egyensúly meghatározása | 244 |
| A folyadékfogyasztás hatása az anyagcserére | 246 |
| A vízfogyasztás hatása az éhező szervezet anyagcseréjére | 247 |
| Káliummentes diéta hatása az anyagcserére | 248 |
| Nátriumszegény diéta hatása a vízforgalomra | 249 |
| Nátrium- és fehérjeszegény diéta hatása a konyhasóforgalomra oliguriás betegen | 250 |
| A mellékvesekéreg-hormonok hatásának diétás vizsgálata | 251 |
| Klinikai dietetikai ismeretek | 255 |
| A diétás gyógykezelés végzése és a beteg táplálkozásának ellenőrzése | 257 |
| Az intézeti orvosok dietoterápiás munkája | 258 |
| A diétásnővér osztályos munkája | 259 |
| A diétásvizit | 260 |
| A diétásorvos feladatai | 261 |
| Élelmezési rendszerek | 262 |
| Betegek tápláltsági állapotának és tápanyagforgalmi zavarainak vizsgálata | 264 |
| Vizsgáló módszerek | 267 |
| A tápanyagforgalmi zavarok laborítóriumi adatainak klinikai értékelése | 283 |
| Fehérjeforgalom | 283 |
| Zsírforgalom | 283 |
| Szénhidrátforgalom | 284 |
| Vitaminforgalom | 284 |
| Ásványi anyagcsere- és electrolyt-forgalom | 286 |
| Az egészséges és a beteg tápanyagszükséglete | 290 |
| Az egészséges ember tápanyagszükséglete | 291 |
| A beteg ember tápanyagszükséglete | 307 |
| Diétarendelési és diétás kezelési szempontok | 316 |
| A fontosabb orvosi szakmák dietetikája | 319 |
| Belgyógyászati betegek diétás kezelése | 320 |
| Sebészeti betegek diétás kezelése | 347 |
| Szülészeti és nőgyógyászati betegek diétás kezelése | 369 |
| Ideg- és elmebetegek diétás kezelése. Idegbetegségek | 378 |
| Bőrbetegek diétás kezelése | 390 |
| Szembetegek diétás kezelése | 405 |
| Urológiai betegek diétás kezelése | 419 |
| Fog- és szájbetegek diétás kezelése | 428 |
| Fül-, orr- és gégebetegek diétás kezelése | 440 |
| Az öregkor dietetikája | 450 |
| Diétás ételek és tápszerek receptúragyűjteménye | 457 |
| Általános tudnivalók | 459 |
| Receptúragyűjtemény | 461 |
| Kenyerek, péksütemények, sütőipari termékek | 461 |
| Italok (reggelire, uzgyonnára, este) | 462 |
| Levesek, leves-italok | 464 |
| Főzelékek, pürék, főzelékfelfújtak, mártások | 474 |
| Köretek | 483 |
| Előételek, húspótlók, feltétek | 488 |
| Húsételek | 494 |
| Saláták, friss zöldségek | 515 |
| Tésztafélék | 518 |
| Felfújtak, krémek, habok | 532 |
| Fagylaltok | 537 |
| Tejes ételek, tejtermékek | 537 |
| Gyümölcsök, gyümölcskészítmények | 540 |
| Specifikus hatású gyógydiéták | 545 |