1.034.828

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A diétás gyógykezelés alapjai

A diéták hatástani csoportosítása és egységes klinikai alkalmazása

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Medicina Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 616 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 25 cm x 18 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal, fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Bevezetés17
Általános dietetikai ismeretek21
Dietetikai alapfogalmak23
Az anyagcserefolyamatok értelmezése táplálkozási szempontból24
A táplálékok felvételével és hasznosításával kapcsolatos fogalmak24
A dietoterápiás kezelés általános elvei25
A diéták csoportosítása28
Diétacsoportok és alkalmazásuk31
GYÓGYÍTÓ DIÉTÁK33
A gyógyétrendek hatástani csoportosítása33
Gyógyintézeti "normál" alapétrend (o. sz. diéta)35
A diéta kórélettani javallata35
A diéta összeállításának szempontjai35
A diéta készítése36
A diéta klinikai alkalmazási területei40
Mintaétrendek41
Rost- és fűszerszegény diéta (I. sz. diéta)52
A diéta kórélettani javallata53
A diéta összeállításának elvei53
A diéta készítése56
A diéta klinikai alkalmazási területei62
Mintaétrendek64
Fehérje- és vitamindús "regeneráló" diéta (II. sz. diéta)78
A diéta kórélettani javallata78
A diéta összeállításának elvei78
A diéta készítése80
A diéta klinikai alkalmazási területei87
Mintaétrendek89
Kalóriadús "hizlaló" diéta (III. sz. diéta)103
A diéta kórélettani javallata103
A diéta összeállításának elvei103
A diéta készítése104
A diéta klinikai alkalmazási területei106
Mintaétrendek107
Kalóriaszegény "fogyasztó" diéta (IV. sz. diéta)111
A diéta kórélettani javallata111
A diéta összeállításának elvei111
A diéta készítése112
A diéta klinikai alkalmazási területei113
Mintaétrendek114
Zsír- és lipoidszegény diéta (V. sz. diéta)120
A diéta kórélettani javallata120
A diéta készítése121
A diéta klinikai alkalmazási területei123
Mintaétrendek124
Fehérjeszegény diéta (VI. sz. diéta) (zsír-, rost- és szénhidrátszegény forma)130
A diéta kórélettani javallata131
A diéta összeállításának elvei131
A diéta készítése133
A diéta klinikai alkalmazási területei135
Mintaétrendek136
Konyhasó- (nátrium-) szegény diéta (VII. sz. diéta)141
A diéta kórélettani javallata141
A diéta összeállításának elvei142
A diéta készítése143
A diéta klinikai alkalmazási területei144
Mintaétrendek145
Cukorbetegek diétája (VIII. sz. diéta)150
A diéta kórélettani javallata150
A diéta összeállításának elvei150
A diéta készítése152
A diéta klinikai alkalmazási területei155
Mintaétrendek155
Folyadék- és electrolydús "reguláló" diéta (IX. sz. diéta)167
A diéta és a tápoldatok kórélettani javallata167
A tápoldatok alapanyaga168
A tápoldatok összeállítása170
Savanyító és lugosító étrendek összeállításának elvei173
A diéta készítése, tápoldatok előállítása174
A diéta klinikai alkalmazási területei175
A folyadék- és electrolyt-szükséglet megállapítása176
A folyadékterápia eszközei178
DIAGNOSZTIKUS DIÉTÁK180
A gyomorvizsgálat étrendje180
A székletvizsgálat étrendi előkészítése180
Haemoglobinmentes étrend181
A gyomor motoros működését vizsgáló étrend182
Az epe szabad elválasztását vizsgáló étrend182
Paraziták kimutatását megkönnyítő étrend183
Röntgenvizsgálat étrendi előkészítése183
Vesebetegek étrendi vizsgálata183
Anyagcserebetegségek próbaétrendjei184
Allergiás betegségek kereső és kihagyásos (eliminatiós) étrendjei185
VÉDŐ DIÉTÁK189
Antibiotikus kezelés étrendi védelme189
Chemotherapiás kezelés étrendi védelme190
Adsorbens és hashajtó kezelés étrendi védelme190
Alkaliákkal végzett kezelés étrendi védelme191
Thyroxin-kezelés étrendi védelme191
Kationcserélő gyanták gyógyszeres alkalmazásának étrendi védelme192
Mellékvesekéreghormon-készítmények adásának étrendi védelme192
Parenteralisan alkalmazott glukóz-terápia étrendi védelme193
KÍSÉRLETI DIÉTÁK194
A fehérjeanyagcsere diétás vizsgálata194
A fehérjeanyagcsere időfaktorának diétás vizsgálata194
A diéta fehérje-emészthetőségének és biológiai értékének diétás vizsgálata194
A diéta szénhidrátjainak fehérjevédő hatása196
A diéta szénhidrátjainak fehérjevédő hatása196
Kalóriadús, nitrogénszegény diéta hatása az anyagcserére197
A keratinin-ürítés diétás vizsgálata197
A diéta hatása a vizelet nitrogén- és kénvegyületeinek megoszlási arányára198
Az anyagcsere-nitrogén diétás vizsgálata199
A nitrogén-egyesúly diétás vizsgálata199
A fehérjementes diéta hatásának tanulmányozása200
A szénhidrátanyagcsere diétás vizsgálata201
A szénhidrátfogyasztás hatása a vércukorszintre202
Diétás kísérletek alimentaris glycosuria vizsgálatára204
Diétás cukorterhelési kísérletek204
Kétszeri glukózterhelési kísérletek206
A zsír- és a lipoidanyagcsere diétás vizsgálata207
A zsírfelszívódás és a zsírkihasználás diétás vizsgálata207
A széklet zsírjának diétás vizsgálata208
A ketosis diétás vizsgálata208
Különböző zsírok diétás hatása a plazma-lipoidokra atherosclerosisban210
A lipotrop hatás diétás vizsgálata211
A zsírfelszívódás diétás vizsgálata213
Az alimentaris lipaemia diétás vizsgálata214
Diétás tényezők befolyása a kilomikronok eltűnésére és a lipaemiás plazma feltisztulására216
A vitaminanyagcsere diétás vizsgálata216
A B-vitamincsoport gyógyhatásának, szervezeti hasznosításának diétás vizsgálata216
A B-vitamincsoport felszívódásának diétás vizsgálata220
A szervezet vitamintelítettségi állapotának diétás vizsgálata221
A fehérjefogyasztás hatása a B2-vitamin és a nikotinsav anyagcseréjére, és diétás vizsgálata223
B1-vitaminanyagcsere- és a szénhidrátanyagcsere-zavarok diétás vizsgálata glukózterhelési kísérletekkel224
Az A-vitamin felszívódásának diétás vizsgálata225
A C-vitamin felszívódásának és a szervezet telítettségi állapotának diétás vizsgálata227
A D-, az E- és K-vitamin felszívódásának diétás vizsgálata230
A capillaris resistentia diétás vizsgálata232
Antianaemiás étrendi tényezők hatásának diétás vizsgálata232
Az ásványi anyagcsere diétás vizsgálata235
Sómentes diéta hatásának vizsgálata236
Sóban bő diéta hatásának vizsgálata236
A széklet anorganikus elemeinek diétás vizsgálata236
A kalcium felszívódásának és kihasználásának diétás vizsgálata237
A hypercalcinuria vizsgálata kalciumszegény diétával238
A teljes ásványi anyagcsere-egyensúly diétás vizsgálata239
A sav-bázis-egyensúly diétás vizsgálata241
Az alkalinitás változásának diétás vizsgálata241
Savanyító és lúgosító táplálékok hatása a vizelet hidrogénion-koncentrációjára242
Alkáliák szedésének hatása a vizelet hidrogénion-koncentrációjára243
A folyadék- és electrolytháztartás diétás vizsgálata244
A folyadék-egyensúly meghatározása244
A folyadékfogyasztás hatása az anyagcserére246
A vízfogyasztás hatása az éhező szervezet anyagcseréjére247
Káliummentes diéta hatása az anyagcserére248
Nátriumszegény diéta hatása a vízforgalomra249
Nátrium- és fehérjeszegény diéta hatása a konyhasóforgalomra oliguriás betegen250
A mellékvesekéreg-hormonok hatásának diétás vizsgálata251
Klinikai dietetikai ismeretek255
A diétás gyógykezelés végzése és a beteg táplálkozásának ellenőrzése257
Az intézeti orvosok dietoterápiás munkája258
A diétásnővér osztályos munkája259
A diétásvizit260
A diétásorvos feladatai261
Élelmezési rendszerek262
Betegek tápláltsági állapotának és tápanyagforgalmi zavarainak vizsgálata264
Vizsgáló módszerek267
A tápanyagforgalmi zavarok laborítóriumi adatainak klinikai értékelése283
Fehérjeforgalom283
Zsírforgalom283
Szénhidrátforgalom284
Vitaminforgalom284
Ásványi anyagcsere- és electrolyt-forgalom286
Az egészséges és a beteg tápanyagszükséglete290
Az egészséges ember tápanyagszükséglete291
A beteg ember tápanyagszükséglete307
Diétarendelési és diétás kezelési szempontok316
A fontosabb orvosi szakmák dietetikája319
Belgyógyászati betegek diétás kezelése320
Sebészeti betegek diétás kezelése347
Szülészeti és nőgyógyászati betegek diétás kezelése369
Ideg- és elmebetegek diétás kezelése. Idegbetegségek378
Bőrbetegek diétás kezelése390
Szembetegek diétás kezelése405
Urológiai betegek diétás kezelése419
Fog- és szájbetegek diétás kezelése428
Fül-, orr- és gégebetegek diétás kezelése440
Az öregkor dietetikája450
Diétás ételek és tápszerek receptúragyűjteménye457
Általános tudnivalók459
Receptúragyűjtemény461
Kenyerek, péksütemények, sütőipari termékek461
Italok (reggelire, uzgyonnára, este)462
Levesek, leves-italok464
Főzelékek, pürék, főzelékfelfújtak, mártások474
Köretek483
Előételek, húspótlók, feltétek488
Húsételek494
Saláták, friss zöldségek515
Tésztafélék518
Felfújtak, krémek, habok532
Fagylaltok537
Tejes ételek, tejtermékek537
Gyümölcsök, gyümölcskészítmények540
Specifikus hatású gyógydiéták545

Dr. Fekete László

Dr. Fekete László műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Fekete László könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
A diétás gyógykezelés alapjai A diétás gyógykezelés alapjai A diétás gyógykezelés alapjai A diétás gyógykezelés alapjai A diétás gyógykezelés alapjai

A védőborító és a borító enyhén elszíneződött. A védőborító kissé szakadozott, kopott, a lapélek foltosak.

Állapot:
3.480 ,-Ft
17 pont kapható
Kosárba
konyv