| A diéta története (dr. Tarján Róbert) | 5 |
| Táplálkozásélettan (dr. Lamm György) | 14 |
| A tápcsatorna és működése | 15 |
| A tápanyagok sorsa a szervezetben | 24 |
| Kalorikus tápanyagok | 25 |
| Építő tápanyagok | 27 |
| Védő tápanyagok | 29 |
| A szervezet tápanyagszükséglete | 31 |
| Táplálkozás és idegrendszer | 35 |
| Irodalom | 36 |
| Élelmiszerkémia (Lindner Károly) | 37 |
| Fehérjék | 37 |
| Zsírok | 44 |
| Szénhidrátok | 49 |
| A víz | 52 |
| Ásványi anyagok | 54 |
| Vitaminok | 57 |
| Egyéb anyagok | 63 |
| Irodalom | 64 |
| Élelmiszerismeret (dr. Tarján Róbert) | 65 |
| Hús, baromfi, hal, vad | 65 |
| Zsiradékok | 79 |
| Tej, tejtermékek | 82 |
| Tojás | 89 |
| Cereáliák és sütőipari termékek | 92 |
| Zöldségfélék, hüvelyesek, burgonya | 100 |
| Gyümölcsök | 112 |
| Ételízesítők, fűszerek | 121 |
| Élvezeti cikkek, szeszes- és üdítő italok | 126 |
| Irodalom | 131 |
| Élelmezéshigiéne (dr. Nikodémusz István) | 132 |
| Kórokozó élőlények felosztása | 132 |
| Élelmiszerártalmak | 135 |
| Élelmiszerhigiéne | 137 |
| Az élelmezésben felhasználható fertőtlenítő eljárások | 145 |
| Irodalom | 145 |
| Konyhatechnika (dr. Somogyi Lászlóné) | 147 |
| Konyhatechnikai alapismeretek | 147 |
| Előkészítő eljárások | 155 |
| Az előkészített anyagok konyhatechnikai feldolgozása | 158 |
| Az élelmiszerek változása a feldolgozás folyamán | 171 |
| Az ételek ismertetése készítésmódjuk és rendeltetésük szerint | 175 |
| Komplettálás | 202 |
| Az étlaptervezés és anyagkiszabás alapelvei | 204 |
| Diétás konyhatechnika | 206 |
| A száj és a nyelőcső betegségeiben szolgáltatható étrendek konyhatechnikája | 208 |
| A gyomor betegségeiben szolgáltatható étrendek konyhatechnikája | 208 |
| A bél betegségeiben szolgáltatható étrendek konyhatechnikája | 209 |
| A máj és az epeutak betegségeiben szolgáltatható étrendek konyhatechnikája | 211 |
| A szív- és érbetegségekben szolgáltatható étrendek konyhatechnikája | 212 |
| A vesebetegségekben szolgáltatható étrendek konyhatechnikája | 212 |
| A cukorbetegségben szolgáltatható étrendek konyhatechnikája | 213 |
| Fogyasztó étrendek konyhatechnikája | 215 |
| Hizlaló étrendek konyhatechnikája | 215 |
| Lázas, leromlott betegek étrendjének konyhatechnikája | 216 |
| A beteg gyermek étrendjének konyhatechnikája | 216 |
| Az öreg betegek ellátásának diétás konyhatechnikája | 217 |
| Étrendi előírások. Általános diétetika (dr. Held Róbert) | 219 |
| Az emésztőrendszer kórtana és diétája | 219 |
| A máj, az epe és a hasnyálmirigy betegségei és diétájuk | 232 |
| Az epehólyag és az epeutak betegségei | 236 |
| A keringési szervek betegségei és diétájuk | 244 |
| Az elhízás és a lesoványodás diétája | 259 |
| A mozgásszervi betegségek, köszvény diétája | 263 |
| A vér- és a vérképző rendszer betegségei és diétájuk | 266 |
| Allergia | 268 |
| A lázas betegség diétája | 271 |
| A sebészeti dietetika | 275 |
| A nőgyógyászati és a szülészeti dietetika | 276 |
| A bőrbetegségek diétája | 278 |
| Az öregek diétája | 279 |
| A mesterséges táplálás | 279 |
| Irodalom | 280 |
| A csecsemő- és kisgyermekkor diétetikája (dr. T. Kassai Stefánia) | 281 |
| Növekedés. Fejlődés | 281 |
| Az újszülött- és csecsemőkor sajátosságai | 283 |
| A csecsemők hasmenéses betegségei és diétás kezelésük | 286 |
| A csecsemő testfelépítésének zavarai (dystrophia, atrophia, dekompozíció) | 289 |
| A csecsemő hiányos és egyoldalú táplálásából eredő betegségek | 291 |
| Csecsemőtáplálékok | 294 |
| Irodalom | 295 |
| Élelmezési ügyvitel (Kleeberg János) | 296 |
| A kórház felépítése | 296 |
| A kórházi élelmezési osztály felépítése | 297 |
| A kórházi élelmezési osztály működése | 300 |
| Betegélelmezési rendszerek | 302 |
| Élelmezési ügyvitel | 306 |
| Irodalom | 308 |
| A diétásnővér feladata (dr. Tarján Róbert) | 309 |
| Függelék | 313 |