| A dohánytermesztés története (Dr. Móger János) | 5 |
| A dohány és a dohányzás megismerése, a dohány elterjedése | 5 |
| A dohány termesztése a különböző államokban | 7 |
| Amerika | 9 |
| Ázsia | 10 |
| Európa | 11 |
| Afrika | 14 |
| Ausztrália | 15 |
| A dohánytermesztés gazdasági jelentősége hazánkban | 15 |
| A dohánynövény (Dr. Móger János) | 20 |
| A dohány rendszerezése | 20 |
| A dohány (Nicotiama) nemzetség | 20 |
| A dohánynemzetség fontosabb fajainak ismertetése | 22 |
| A dohányok ökotípusai | 28 |
| A dohány botanikai sajátosságai | 30 |
| A dohány biológiája | 38 |
| A dohány anyag- és energiacseréje | 39 |
| A fejlődés jelenségei | 43 |
| A dohány kémiai összetevői | 52 |
| Szerves alkotórészek | 52 |
| Szervetlen alkotórészek | 56 |
| A dohány ökológiája | 58 |
| Az éghajlati tényezők hatása | 60 |
| A talaj mint ökológiai tényező | 68 |
| Az antoropogén tényezők jelentősége | 70 |
| Az ökológiai tényezők együttes hatása | 70 |
| Dohánytermesztési- és fajtakörzetek Magyarországon (Dr. Móger János) | 71 |
| Hazánkban termesztett dohányfajták | 71 |
| Magyarország dohánytermesztési tájbeosztása | 80 |
| Keleti dohánytermesztési nagytáj | 84 |
| Északi dohánytermesztési nagytáj | 86 |
| Dél-tiszántúli dohánytermesztési nagytáj | 87 |
| Duna-Tisza közti dohánytermesztési nagytáj | 88 |
| Dunántúli dohánytermesztési nagytáj | 88 |
| A dohány agrotechnikája (Dr. Szűcs Kálmán és Dr. Móger János) | 90 |
| Területkiválasztás | 90 |
| Növényi sorrend | 92 |
| Trágyázás | 94 |
| Talajelőkészítés | 100 |
| Őszi talajelőkészítés | 103 |
| Tavaszi talajelőkészítés | 104 |
| Palántanevelés | 106 |
| Ültetés | 117 |
| Kézi ültetés | 119 |
| Gépi ültetés | 120 |
| Pótlás | 122 |
| Növényápolás | 123 |
| A kapálás | 124 |
| Vegyszeres gyomirtás | 126 |
| Tetejezés | 127 |
| Oldalhajtások eltávolítása (kacsozás) | 129 |
| Sarjú- és csúcstáji hajtásdohány termesztése | 130 |
| A dohány öntözése | 131 |
| A dohány betakarítása | 135 |
| A dohánylevél érése és törése | 135 |
| Fűzés - felfonás | 141 |
| A dohány szárítása | 142 |
| Természetes szárítás | 143 |
| Mesterséges szárítás | 149 |
| A dohány válogatása és beváltása | 153 |
| A dohány fermentálása | 157 |
| A dohány betegségei és állati kártevői (Dr. Móger János) | 160 |
| A dohánybetegségek és az állati kártevők elterjedése hazánkban | 160 |
| A megelőző védekezés lehetőségei a dohánytermesztésben | 161 |
| Élettani (nem fertőző) betegségei | 165 |
| Éghajlatai tényezők okozta dohánybetegségek | 165 |
| A talaj tápanyaghiánya és a tápanyagbőség okozta betegségek | 166 |
| Fertőző betegségek | 168 |
| Vírusbetegségek | 169 |
| Baktériumos betegségek | 171 |
| Gombabetegségek | 172 |
| A dohány állati kártevői | 180 |
| Növényi eredetű kártételek | 182 |
| A dohánytermesztés szervezése (Dr. Szűcs Kálmán) | 184 |
| Szerződéses dohánytermesztés | 184 |
| A dohánytermesztés munkafolyamatainak szervezése | 191 |
| A dohánytermesztés technológiájának tervezése és a munkateljesítmények irányszámai | 194 |
| A dohánytermesztési munkanaptár | 202 |
| Dohányfajtáink minőségének javítása (Dr. Móger János) | 207 |
| A dohányipar igényei, nemesítési célkitűzések | 207 |
| Nemesítési módszerek | 209 |
| Vetőmagtermesztés | 212 |
| Dohánytermesztési kutatások felatadai | 216 |
| Irodalom | 219 |