Próbálja ki megújult, VILLÁMGYORS keresőnket!

978.342

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A Drogmegelőzési Módszertani Központ és Ambulancia 1994. évi évkönyve

Az addiktív kórképek megelőzése és gyógyítása

Szerző

Kiadó: Népjóléti Minisztérium
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 179 oldal
Sorozatcím: A Drogmegelőzési Módszertani Központ és Ambulancia évkönyve
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Készült 500 példányban.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A tavalyi esztendő végén kezdtük el az első évkönyvünk összeállítását, hagyományok nélkül, kicsit bátortalanul. Kiadványunk sok értékes reflexiót kapott, a Psychiatria Hungaricaban is megjelent... Tovább

Előszó

A tavalyi esztendő végén kezdtük el az első évkönyvünk összeállítását, hagyományok nélkül, kicsit bátortalanul. Kiadványunk sok értékes reflexiót kapott, a Psychiatria Hungaricaban is megjelent róla referátum, ezért döntöttünk úgy, hogy ennek az évnek a munkájáról is készítünk összefoglalót. A tavalyi kiadvány dokumentumjellegű volt, az idei jobban fésült, gondosabban szelektált kötet lett, inkább megérdemli a könyv formátumot és a magasabb példányszámot.
1994-ben folytattuk a megkezdett megelőzési projektjeinket Szolnokon és a váci Egészséges Ifjúságért Alapítvány munkájához kapcsolódóan, valamint a kölni projektünk keretében a kipróbált prevenciós programcsomag országos terjesztését.
Az eddig egyetlen kiértékelt hazai prevenciós modellkísérlet egyik résztanulmányát adjuk közre e kötetben. A megelőzés hatékonysága kimutatható volt az intervenciós és kontrollcsoport összehasonlításánál több változó tekintetében is. A drogmegelőzés iskolai bevezetése és folyamatos művelése átmeneti és hatékony protektív tényező lehet a tanulók életében.
A váci projekt a kortárssegítőket vonja be az iskolai és klinikai intervenciókba. 1994- ben egyre több regionális csoport alakult családsegítők, utcai szociális munkások, iskolai pedagógusok, önkormányzati előadók és nevelőotthoni tanárok szervezésében.
A Magyar Narkológiai Társaság metadon-konferenciájára ambulanciánk három munkatársa készített klinikai tanulmányt a fenntartó kezelés legfontosabb ismereteiről. Az Alkohológiai és Addiktológiai Szakmai Kollégium következetes lépései ellenére sem tudtunk azóta előbbre jutni a metadonkezelés hazai bevezetésében, pedig nagy szükség lenne rá; mindkét budapesti drogambulancián nő a kezelésre jelentkező heroinisták száma.
Az addiktológiai szakvizsga-rendszer kiépülése és beindulása felértékelte az addiktológiai képzési programokat. Ugrásszerűen nőtt az egyéves narkológiai képzésre jelentkezők száma és nagy igény mutatkozik továbbképzésre alkalmas oktatási segédanyagok iránt is. Ennek a szükségletnek a kielégítését szolgálja a Bevezetés az addiktológiai pszichiátriába című oktatási jegyzet, amely folyamatosan bővülve ebben az évben került első formájában a hallgatók kezébe. Vissza

Tartalom

A munkatársak névsora 4
Előszó 5
I. Megelőzés 7
Bácskai Erika, Gerevich József: Szolnoki drogproblémák és kezelésük a szolnoki humán segítő intézmények tevékenységének tükrében 9
Bácskai Erika: A drogmegelőzés hatékonysága. (Egy iskolai felmérés tapasztalatai) 17
Bácskai Erika, Gerevich József: Kortárssegítők a megelőzésben 37
II. Epidemiológia 43
Gerevich József, Bácskai Erika: Drogproblémák, drogpolitika, drogmegelőzés. Magyarországi helyzetkép, 1994 45
III. Klinikai tanulmányok 69
Gerevich József, Pallaghy Sándor, Arató Géza:
A metadonkezelés biológiai és klinikai vonatkozásai 71
Gerevich József: A dohányzás megóv-e a Parkinson betegségtől 97
IV. Oktatás, képzés 105
Gerevich József: Az addikció fogalomköre és diagnózisa 107
Vandlik Erika: A drogfogyasztás szövődményei 137
V. Drogpolitika 151
Gerevich József: A drogpolitika aktuális kérdései 153
Sass Erzsébet: A magyarországi drogmegelőzés irányzatai 167
VI. A Drogmegelőzési Módszertani Központ és Ambulancia
1994. évi publikációi 175
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
A Drogmegelőzési Módszertani Központ és Ambulancia 1994. évi évkönyve A Drogmegelőzési Módszertani Központ és Ambulancia 1994. évi évkönyve A Drogmegelőzési Módszertani Központ és Ambulancia 1994. évi évkönyve A Drogmegelőzési Módszertani Központ és Ambulancia 1994. évi évkönyve A Drogmegelőzési Módszertani Központ és Ambulancia 1994. évi évkönyve

A borító, a lapélek és néhány lap kissé foltosak. A gerinc enyhén megtört. Néhány lapon aláhúzás és bejegyzés található.

Állapot:
2.440 Ft
1.220 ,-Ft 50
6 pont kapható
Kosárba