1.034.149

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A fehérje a gazdasági állatok takarmányozásában

Témadokumentáció

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Országos Mezőgazdasági Könyvtár és Dokumentációs Központ
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 98 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: A könyv 400 példányban készült.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Világméretű probléma az emberiség elegendő fehérjetartalmú élelmiszerrel, és állatok elegendő fehérjetakarmánnyal való ellátása. Éppen ezért a fehérjekérdésnek sokrétű irodalma van. Állandóan... Tovább

Előszó

Világméretű probléma az emberiség elegendő fehérjetartalmú élelmiszerrel, és állatok elegendő fehérjetakarmánnyal való ellátása. Éppen ezért a fehérjekérdésnek sokrétű irodalma van. Állandóan jelennek meg mind a legelvontabb elméleti jellegű, pl. a fehérje molekulaszerkezetét fizikai kémiai szempontból tárgyaló, mind pedig szigorúan vett gyakorlati jellegű közlemények. Ilyen szerteágazó téma tárgyalásakor az irodalom szemléje során feltétlenül szükséges valamely vezérfonal betartása. Jelen összeállitás vezérfonala a gazdasági állatok fehérjeellátása és a fehérjehiány pótlása volt.
Az elméleti anyagból lehetőséghez képest azok a közlemények kerültek be, melyek a gyakorlatban alkalmazott módszereket illusztrálják, illetőleg tudományos szempontból jelentősek.
Az összeállításkor nehézséget jelentett a közlemények nagy száma és különböző jellege1, igénye is. A válogatás kb. négy év anyagából /1500-2000 közlemény átrostálásával/ történt és 1962. január 1-ével zárult le. A gyűjtött anyagban szerepelnek összefoglaló munkák, /főként az elvont, elméleti jellegű kérdéseknél, gyakorlatba most bevezetett, már kidolgozott témáknál, eljárásoknál/; valamint kisebb, részletkérdéseket megtárgyaló cikkek.
További nehézséget jelentett az anyag elbirálása. Azt, hogy az egy-egy kérdésre vonatkozó munkáikból hány kerüljön be, nemcsak a téma hordereje, átfogó, vagy részlettémaként értékelhetősége határozta meg, hanem az irodalomban megjelent dolgozatok száma is, mivel nem könyvirás, hanem témadokumentálás volt a gyűjtés célja. A megjelent dolgozatok számát egyedüli válogatási alapnak tekinteni nem lehetett, mert pl. az antibiotikumos és hormonos kezelésnek az utóbbi években akkora irodalma van, hogy annak pusztán a fehérjeanyagcserében játszott szerepe, és fehérjemegtakaritásra való felhasználási lehetősége egymaga kitöltötte volna a válogatás kereteit.
Nem foglaltam állást eldöntetlen kérdésekben sem, az egyes vitás pontokat több oldalról megvilágitó cikkek egymás mellett találhatók meg.
Ennyiben kivántam röviden ismertetni azokat a szempontokat, melyek szerint munkámat végeztem, remélem, hogy vele az olvasónak és a magyar mezőgazdaságnak hasznára lehetek. Vissza

Tartalom

Bevezetés1
A fehérjék kémiai összetétele és biológiai jelentősége3
A takarmányadag kiegyensúlyozottsága? Különös tekintettel a fehérjére7
A fehérje biológiai értéke és az aminosavegyensúly9
A gazdasági állatok fehérjeigénye, aminosavigénye és a takarmányok aminósavösszetétele12
A gazdasági állatok fehérjeigénye12
A gazdasági állatok aminosavigénye14
Takarmányok aminósavösszetétele16
Fehérjegazdálkodás, a fehérjepótlás lehetőségei17
Fehérje megtakarítás, fehérjét jobban kihasználó fajták kitenyésztésével18
Fehérjemegtakarítás a takarmányadagok korlátozásával20
A szokványos fehérjeforrások biológiai érték szempontjából történő revíziója és új fehérjeforrások felderítése23
Növényi eredetű fehérjeforrások23
A húsfeldolgozás termékei, mint fehérjeforrások26
A halfeldolgozás temrékei, mint fehérjeforrások28
Az állati fehérje növényi fehérjével történő helyettesítése29
A tej, mint fehérjeforrás31
A tej a szopósállatok takarmányában31
A korai elválasztás34
A tej a választás utáni álaltok és a baromfi takarmányozásában37
Szintetikus fehérjepótlók a kérődzők fehérjeellátásban39
Fehérjemegtakarítás a fehérje biológiai értékének növelésével47
Fehérje megtakarítás stimulátorok alkalmazásával50
A fehérje a halak takarmányában52
A takarmány fehérjetartalmának hatása az állati termékek minőségére53

Vitainé Rotkó Cecil

Vitainé Rotkó Cecil műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Vitainé Rotkó Cecil könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv