| Bevezetés | 9 |
| A fenntarthatóság lehetőségei | |
| Történeti visszatekintés | 13 |
| A három korszak | 13 |
| A stockholmi konferencia | 14 |
| A Római Klub jelentése | 15 |
| A Világfigyelő Intézet | 16 |
| A Brundtland Bizottság | 16 |
| A riói konferencia | 20 |
| Rió utáni időszak | 25 |
| A johannesburgi konferencia | 29 |
| Az Európai Unió | 30 |
| Az 5. program felépítése | 31 |
| Az alapelvek | 33 |
| 6. Környezetvédelmi akcióprogram | 35 |
| A fenntartható fejlődés stratégiája az Európai Unióban | 36 |
| A hazai helyzet | 36 |
| Fenntarthatóság az agrárgazdaságban | 39 |
| Stockholmtól Rióig | 39 |
| Fogalmak és értelmezések | 43 |
| A fenntartható agrárgazdaság az AGENDA-21 dokumentumban | 46 |
| Az Élelmezésügyi csúcstalálkozó (Róma) | 50 |
| A fenntartható agrárgazdaság és az Európai Unió | 52 |
| A Tudomány Világkonferenciája | 54 |
| A hazai helyzetkép | 55 |
| A fenntarthatóság a különböző gazdasági szektorokban | 57 |
| A brundtland-jelentés gazdasági és szociális vonatkozásai | 57 |
| Az AGENDA-21 dokumentum | 61 |
| A gazdasági ágazatok fenntarthatósága és az Európai Unió | 66 |
| A tudományos akadémiák és a fenntarthatóság | 69 |
| Az OECD környezetpolitikai jelentése Magyarországról | 72 |
| Környezetpolitika és gazdaságpolitika | 72 |
| Ágazati integráció: közlekedés | 73 |
| A hazai környezetpolitika néhány vonatkozása | 74 |
| A fenntarthatóság környezeti lehetőségei és korlátai | 77 |
| Az éghajlat | 77 |
| A talaj | 83 |
| A víz | 89 |
| Az élővilág | 94 |
| A biomassza | 100 |
| Fenntartható agrárgazdaság Magyarországon | |
| A magyarországi agrárgazdaság a fenntarthatóság útján | 111 |
| A fenntarthatósági események hazai megvalósításának irányjelző változásai | 113 |
| A fenntarthatóságot befolyásoló társadalmi-gazdasági folyamatok | 118 |
| A fenntartható fejlesztés területhasználata és a természetvédelem összefüggése | 121 |
| A fenntarthatóság szintjei és tartalma: növekedés vagy fejlődés, minőség vagy mennyiség? | 125 |
| A fenntartható mezőgazdasági termelés értelmezése | 132 |
| A fenntartható mezőgazdasági vállalkozás | 134 |
| A fenntarthatóság mérése | 143 |
| A fenntarthatóság szintjei agrár nézőpontból | 144 |
| "Két út áll előttünk": termelés - fogyasztás | 148 |
| A "Local Agenda 21" | 151 |
| A fenntartható agrár- és vidékfejlesztés, valamint a terület- és településfejlesztés összefüggései | 153 |
| Magyarországi szakértők a fenntartható fejlődésről | 154 |
| A fenntartható politika | 157 |
| A fenntarthatóság megvalósítása: alkalmazkodás, minőség és versenyképesség | 159 |
| Az alkalmazkodásról általában | 159 |
| Alkalmazkodás a mezőgazdaságban | 163 |
| A fenntartható gazdálkodási rendszer | 170 |
| Az alkalmazkodási képesség erősítése | 176 |
| Minden, ami minőségi, a fenntarthatóságot szolgálja | 192 |
| A verseny és a fenntarthatóság | 195 |
| Az alkalmazkodás és a verseny komparatív feltételei | 198 |
| Válsághelyzet menedzselése | 201 |
| A fenntartható vidék és a vidékfejlesztés | 203 |
| Mi a vidék, a fenntartható vidék és a vidékfejlesztés? | 203 |
| Vidékfejlesztés az Európai Unióban | 208 |
| A vidékfejlesztés támogatása az EU-ban | 217 |
| A vidékfejlesztési programok tervezése, programozás | 224 |
| Vidékfejlesztési megoldások az EU tagországaiban | 226 |
| Az AGENDA 2000 félidejű értékelésének jelzései és a 2003. évi reform | 229 |
| A vidékfejlesztést érintő EU-programok | 233 |
| Vidékfejlesztés Magyarországon | 240 |
| A vidékfejlesztési tudnivalók | 259 |
| Vidékfejlesztési kísérletek | 280 |
| A fenntartható agrár- és vidékfejlesztés, valamint a környzetbiztonság | 285 |
| A vidék települések környezetbiztonsága | 285 |
| Mezőgazdasági környezetbiztonság | 291 |
| A környezeti kockázat egyéb kérdései | 297 |
| A Nemzeti Agrár-környezetvédelmi Program is a társadalom hosszú távú érdekeit, a vidéki környezeti kockázat csökkenését szolgálja | 302 |
| A fenntarthatóság kilátásai | 303 |
| Sustainable agricultural and rural development | 311 |
| A kötet szerzői | 313 |