| Dr. Szűcs Kálmán: Előszó | 5 |
| Dr. Kapeller Károly: A fűszerpaprika-termesztés főbb jellemzői | 9 |
| Dr. Kapeller Károly: Ökológiai tényezők | 9 |
| Talaj | 9 |
| Éghajlat | 10 |
| Vízigény | 13 |
| Dr. Kapeller Károly: Fajták - fajtatípusok | 13 |
| Folytonos növekedésű fajták | 13 |
| Kalocsai E-15 | 14 |
| Szegedi 47-25 | 14 |
| Szegedi 57-13 | 14 |
| Kalocsai 57-231 | 14 |
| Kalocsai 504 | 15 |
| Szegedi 16 | 15 |
| Szegedi 20 | 15 |
| Szegedi 40 | 16 |
| Szegedi FO-3 | 17 |
| Kalocsai V-1 | 17 |
| Kalocsai 505 | 17 |
| Féldeterminált növekedésű fajták | 17 |
| Kalocsai merev szárú 622 | 18 |
| Determinált növekedésű és csokros fajták | 18 |
| Kalocsai determinált 601 | 18 |
| Kalocsai determinált 621 | 19 |
| Kalocsai Cs-631 | 20 |
| Dr. Berényi Miklós: Tápanyag - tápanyagellátás | 20 |
| A tápanyagfelvétel üteme | 20 |
| Tápanyagfelvétel vizsgálata tenyészedényben | 21 |
| Alaptrágyázás | 21 |
| Emelkedő NPK-adag hatása a termésmennyiség alakulására | 21 |
| Nitrogén-adagváltozás hatása a termésmennyiség alakulására | 21 |
| Foszforadag-változás hatása a termésmennyiség alakulására | 22 |
| Káliumadag-változás hatása a termésmennyiség alakulására | 22 |
| Levéltrágyázás | 22 |
| Wuxal | 23 |
| Tomasol | 23 |
| Peretrix-1 | 24 |
| Peretrix-2 | 24 |
| Peretrix-3 | 25 |
| Javasolt tápanyagellátás | 25 |
| Dr. Berényi Miklós: Vízellátás - öntözés | 26 |
| Az öntözés hatékonyságának vizsgálata | 27 |
| Az öntözés időpontjának meghatározása | 28 |
| Az öntözés várható eredménye | 28 |
| Öntözőberendezések | 28 |
| Dr. Berényi Miklós: Talajművelés | 30 |
| Előző évi talajművelés | 30 |
| Tavaszi talaj-előkészítés | 30 |
| Talaj-előkészítés palántázáshoz | 30 |
| Talaj-előkészítés helyre vetéshez | 30 |
| Palántázás és helyre vetés utáni talajművelés | 31 |
| Kapitány József: Szaporítási módok | 32 |
| Palántázott szaporítási mód | 32 |
| Palántanevelés | 32 |
| Termesztőberendezések | 32 |
| Talaj-előkészítés | 33 |
| Vetés | 33 |
| Ápolás | 33 |
| Ültetés | 34 |
| Helyrevetés szaporítási mód | 34 |
| A helyre vetés ideje, módja | 34 |
| A helyre vetés gépei | 34 |
| Kapitány József: Tenyészterület - területegységenkénti növényszám | 36 |
| Ültetett termesztési mód | 36 |
| Helyre vetett termeszési mód | 36 |
| Dr. Márkus Ferenc: Vetőmagtermesztés | 39 |
| Vetőmagtermesztés és -előállítás követelményei | 39 |
| Elővetemény | 39 |
| Izoláció | 39 |
| Szaporítási mód | 39 |
| Szelekció | 39 |
| Növényvédelem | 40 |
| Betakarítás | 40 |
| A vetőmagnyerés technológiája | 40 |
| A vetőmag minőségi követelményei | 40 |
| Fémzárolás | 40 |
| A vetőmag értékének fokozási lehetőségei | 40 |
| Osztályozottság, kalibráltság | 40 |
| A vetőmag hőkezelése | 41 |
| Dr. Kapeller Károly: Növényvédelem | 42 |
| Vírusbetegségek | 42 |
| Palántadőlés | 44 |
| Baktériumos levélfoltosság | 45 |
| Paprika-lisztharmat | 45 |
| A termés lágyrothadása | 45 |
| Tárolás, utóérlelés alatti betegségek | 45 |
| Rovar kártevők | 45 |
| Dr. Kapeller Károly: Gyomirtás | 46 |
| A palántanevelés gyomirtása | 46 |
| Szántóföldi gyomirtás palántázott termesztési módnál | 46 |
| Szántóföldi gyomirtás helyrevetése termesztési módnál | 47 |
| Dr. Kapeller Károly: A termés érése, a minőség kialakulása, a festéktartalom változása a tárolás alatt | 48 |
| A festéktartalom kialakulása | 48 |
| Kapszaicin | 50 |
| Cukrok, szénhidrátok | 50 |
| Illó olajok | 50 |
| Zsíros olajok | 50 |
| Fehérjék | 50 |
| Vitaminok | 50 |
| Termésérés-intenzitás | 51 |
| A termés érését előnyösen befolyásoló módszerek | 51 |
| Fémzárolás | 40 |
| A vetőmag értékének fokozási lehetőségei | 40 |
| Osztályozottság, kalibráltság | 40 |
| A vetőmag hőkezelése | 41 |
| Dr. Kapeller Károly: Növényvédelem | 42 |
| Vírusbetegségek | 42 |
| Palántadőlés | 44 |
| Baktériumos levélfoltosság | 45 |
| Paprika-lisztharmat | 45 |
| A termés lágyrothadása | 45 |
| Tárolás, utóérlelés alatti betegségek | 45 |
| Rovar kártevők | 45 |
| Dr. Kapeller Károly: Gyomirtás | 46 |
| A palántanevelés gyomirtása | 46 |
| Szántóföldi gyomirtás palántázott termesztési módnál | 46 |
| Szántóföldi gyomirtás helyrevetéses termesztési módnál | 47 |
| Dr. Kapeller Károly: A termés érése, a minőség kialakulása, a festéktartalom változása a tárolás alatt | 48 |
| A festéktartalom kialakulása | 48 |
| Kapszaicin | 50 |
| Cukrok, szénhidrátok | 50 |
| Illó olajok | 50 |
| Zsíros olajok | 50 |
| Fehérjék | 50 |
| Vitaminok | 50 |
| Termésérés-intenzitás | 51 |
| A termés érését előnyösen befolyásoló módszerek | 51 |
| Festéktartalom-változás a tárolás alatt | 52 |
| Kapitány József: Betakarítás | 53 |
| Kézi szedés | 53 |
| Gépi szedés | 53 |
| A gépi betakarítás követelményrendszere | 56 |
| Dr. Márkus Ferenc: Tárolás - utóérlelés | 58 |
| A tárolás módja | 58 |
| Dr. Berényi Miklós: A gépesített termesztéstechnológia modellje | 60 |
| Dr. Dorogi Imre: A műtrágyák száraz keverésének technológiája | 62 |
| Több hatóanyagot tartalmazó műtrágyák | 62 |
| Összetett műtrágyák | 63 |
| Komplex vagy kevert műtrágyák | 63 |
| Száraz keverékek | 63 |
| A keverési komponensek szemcseméretösszetétele | 63 |
| A szemcsék alakjának hasonlósága | 64 |
| A szemcsék sűrűsége | 64 |
| A szemcsék keménysége | 64 |
| A keverési komponensek kémiai tulajdonságai | 64 |
| A kémiai összeférhetetlenség esetei | 64 |
| Higroszkóposság | 64 |
| Az összeférhetetlenség egyéb esetei | 64 |
| Két komponensből álló száraz keverékek | 65 |
| Keverőberendezések | 66 |
| Mikroelemek bekeverése | 66 |
| Növényvédő szerek bekeverése | 66 |