| Előszó | 5 |
| A szarvasfélék kialakulása és elterjedése (Bálint Tibor, dr. Sugár László) | 7 |
| A szarvasfélék kialakulása | 7 |
| A gímszarvas fajkomplex elterjedése | 9 |
| Első csoport | 9 |
| Második csoport | 10 |
| Harmadik csoport | 11 |
| A mondák és regék világa (Bálint Tibor) | 12 |
| Az ősi népek szarvaskultusza | 12 |
| Magyar szarvaslegendák | 13 |
| A szarvas mai elterjedése (Bálint Tibor) | 15 |
| Szarvasok a földtekén | 15 |
| Szarvasok a Kárpát-medencében | 17 |
| A szarvas előfordulása hazánkban | 18 |
| Szarvasfajták | 20 |
| A szarvas általános jellemzése (dr. Sugár László, Bálint Tibor, Páll Endre) | 25 |
| Külső megjelenés, testalkat | 25 |
| Testméretek | 25 |
| A köztakaró és függelékei | 28 |
| Bőr | 28 |
| Bőr alatti kötőszövet | 28 |
| A köztakaróba és a bőrbe ágyazott mirigyek | 28 |
| Szőr | 29 |
| A végtagok szaruképletei (a csülök) | 30 |
| Az agancs | 30 |
| Szervrendszerek | 31 |
| Csontváz | 31 |
| Fogazat | 31 |
| Izomrendszer | 32 |
| Emésztőrendszer | 33 |
| Légzési rendszer | 35 |
| Keringési rendszer | 35 |
| Nyirokrendszer | 36 |
| Kiválasztórendszer | 36 |
| A szaporodás szervei | 37 |
| Idegrendszer | 38 |
| Érzékszervek | 38 |
| A szarvas hangja | 43 |
| A szarvas nyoma | 44 |
| Járás | 44 |
| Lábnyomok | 44 |
| A hullaték és egyéb jelek | 45 |
| A szarvas élettartama | 45 |
| Az agancs (Bálint Tibor, dr. Fatalin Gyula, Páll Endre, dr. Sugár László) | 46 |
| Az agancs fejlődése | 46 |
| Az agancs éves fejlődése | 46 |
| Az agancs fejlődése a korral | 48 |
| Az agancs részei és jellemzői | 51 |
| Szár | 51 |
| Rózsa (koszorú) | 52 |
| Ágak | 52 |
| Korona | 53 |
| Szín, gyöngyözöttség, erezet | 53 |
| Tömeg, sűrűség | 54 |
| Agancsformák | 54 |
| Agancsfejlesztés | 55 |
| A szarvas magatartása (Páll Endre, dr. Sugár László) | 58 |
| Trületkisajátító magatartás | 58 |
| Otthonterület | 58 |
| Aktivitás | 59 |
| Éves ritmus | 60 |
| Napi ritmus | 60 |
| Váltás, vándorlás | 61 |
| Társas magatartás | 63 |
| Csapatképzés | 63 |
| Kiközösítés | 70 |
| Magatartás egyéb állatfajokkal | 71 |
| A magatartás formái | 72 |
| Támadás | 72 |
| Védekezés | 73 |
| Játék | 74 |
| Testápolás | 75 |
| A szarvas táplálkozása (dr. Sugár László, Páll Endre) | 77 |
| Táplálék-összetevők | 78 |
| A legfontosabb tápanyagok | 79 |
| Kondícióvizsgálat | 80 |
| Táplálékok | 81 |
| Élelemkeresés | 82 |
| A táplálkozás módja | 82 |
| A táplálkozás időszaka | 83 |
| Pihenés, kérődzés | 84 |
| Szaporodásbiológia (Páll Endre, dr. Sugár László) | 85 |
| A párzás időszaka | 85 |
| A bőgés | 86 |
| Verekedés | 88 |
| Bőgőhely | 89 |
| Ivarérés | 90 |
| Párválasztás, párzás | 90 |
| Vemhesség | 91 |
| Ellés, borjazás | 93 |
| Szopás, szoptatás | 93 |
| Borjúnevelés | 94 |
| A borjú növekedése és fejlődése | 96 |
| A szarvas betegségei, sérülései és mortalitása (dr. Sugár László) | 98 |
| Egészség és betegség | 98 |
| Fertőzöttség és betegség | 99 |
| A betegség hatása a szaqrvas szervezetére | 100 |
| A szarvas fontosabb betegségei | 100 |
| Anyagforgalmi betegségek | 100 |
| Toxikus eredetű megbetegedés | 102 |
| Vírusos betegségek | 102 |
| Baktériumos betegségek | 103 |
| Paraziták okozta betegségek | 105 |
| Sérülések | 105 |
| A szarvas gondozása (dr. Fatalin Gyula, dr. Sugár László, Bálint Tibor) | 106 |
| A szarvas és környezete | 106 |
| A gondozás és a gazdálkodás fogalma | 107 |
| A gazdálkodás célja | 108 |
| A táji szarvasgazdálkodás alapjai | 109 |
| A szarvaspopuláció változásai | 110 |
| A populáció létszáma | 110 |
| A populáció sűrűsége | 111 |
| A populáció létszámváltozásai | 111 |
| A populáció ivararánya | 112 |
| A populáció kormegoszlása | 112 |
| Állományszabályozás | 112 |
| A törzsállomány | 113 |
| Szaporodási együttható | 113 |
| Az ivararány | 114 |
| A kormegoszlás | 115 |
| Az állományszabályozás általános elvei | 115 |
| Hústermelési modell | 116 |
| Átlagos minőségű trófeát termelő modell | 117 |
| Kimagasló minőségű trófeát termelő modell | 119 |
| Az optimális állomány-összetétel modellje | 120 |
| Összefoglalás | 122 |
| Kilövési terv és nyilvántartás | 123 |
| A vérfrissítés és hatása | 124 |
| Zárva tartás | 125 |
| Kerítések | 125 |
| Vadaskertek | 125 |
| Befogók | 127 |
| A szarvas kiegészítő takarmányozása | 128 |
| Vadföldek | 129 |
| Etetés | 131 |
| Víz, só | 132 |
| Ökonómiai értékelés | 132 |
| Károsítás és kárelhárítás | 132 |
| A szarvas vadászata (Bálint Tibor, dr. Fatalin Gyula, Páll Endre) | 138 |
| A vadászterület | 138 |
| A terület feltártsága | 138 |
| Vadászati berendezések, személyzet | 139 |
| Magasles | 139 |
| Cserkészút | 141 |
| Etető | 141 |
| Sózó | 142 |
| Dagonya | 143 |
| Vadászház | 143 |
| Szállítóeszközök | 144 |
| Szakszemélyzet | 145 |
| A vadász öltözködése, felszerelése | 146 |
| Vadászati módok | 146 |
| Cserkészés | 146 |
| Les | 147 |
| Terelés | 147 |
| Barkácsolás | 148 |
| Vegyes vadászati módok | 149 |
| Évszakonkénti vadászati módok | 150 |
| Szarvasbőgés | 150 |
| Szarvashívók | 152 |
| Az élő szarvas korának meghatározása | 154 |
| Selejtezés | 156 |
| Általános selejtezési irányelvek | 157 |
| A minőségi selejtezés irányelvei | 161 |
| Mikor lőjük a szarvasbikát? | 168 |
| A sutavad lelövése, selejtezése | 169 |
| A selejtezés értékelése | 173 |
| A lövés és a találat jelzése | 174 |
| A jelzés | 174 |
| Sebzés, utánkeresés | 176 |
| Zsigerelés és a lőtt szarvas kezelése | 178 |
| A lőtt szarvas korának megállapítása | 180 |
| Kormeghatározás a fogévgyűrűk alapján | 180 |
| Kormeghatározás a fogkopás alapján | 180 |
| A kormeghatározás egyéb módszerei | 181 |
| Kormeghatározás a hullott agancs alapján | 184 |
| Trófeabírálat | 184 |
| A Nadler-képlet | 184 |
| A nemzetközi képlet | 186 |
| Az agancs mérése | 187 |
| A rendellenesen fejlődött agancsok mérése | 190 |
| Agancstörzskönyv, a pontozások értékelése | 191 |
| A trófea kikészítése | 192 |
| Montírozás | 194 |
| A trófeák fényképezése | 194 |
| Vendégvadásztatás | 195 |
| A magyar szarvas jelene és jövője (dr. Fatalin Gyula, Páll Endre) | 199 |
| Irodalom | 208 |