kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Mezőgazda Kiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
| Oldalszám: | 152 oldal |
| Sorozatcím: | Gazdakönyvtár |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 20 cm x 14 cm |
| ISBN: | 963-286-148-5 |
| Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal, színes fotókkal illusztrálva. |
| Bevezetés (Szalay István) | 9 |
| A gyöngytyúk általános jellemzése (Szalay István) | 11 |
| A gyöngytyúkok rendszertani besorolása | 11 |
| A gyöngytyúk származása, háziasítása és elterjedése | 16 |
| A hazai gyöngytyúktenyésztés rövid története | 18 |
| A háziasított gyöngytyúk általános leírása, színváltozatai | 19 |
| A gyöngytyúk elnevezései kor, ivar és hasznosítás szerint | 19 |
| A gyöngytyúk küllemi ismertetése | 20 |
| Magyarországon forgalomban lévő gyöngytyúkfajták | 21 |
| Magyar parlagi gyöngytyúk | 21 |
| H 1-5 hortobágyi hibrid gyöngytyúk | 21 |
| Hortobágyi kékesszürke gyöngyös | 22 |
| ISA ESSOR gyöngytyúk | 22 |
| A gyöngytyúk fontosabb biológiai sajátosságai (Szalay István) | 23 |
| A gyöngytyúk néhány genetikai sajátossága | 23 |
| Gyöngytyúk fajhibridek | 25 |
| A gyöngytyúk színöröklése | 27 |
| Tollasodás | 30 |
| A gyöngytyúk fontosabb szaporodásbiológiai sajátosságai | 30 |
| A gyöngytyúktojás | 31 |
| A gyöngytyúktojások keltetési feltételei | 34 |
| A gyöngytyúk néhány alkati sajátossága | 34 |
| A gyöngytyúk viselkedése, szokásai | 34 |
| A vadon élő állatok szokásai | 35 |
| Szaporodással kapcsolatos viselkedés | 35 |
| Tartással kapcsolatos viselkedés | 36 |
| Takarmányozással kapcsolatos viselkedés | 37 |
| A gyöngytyúk tenyésztése (Szalay István, Barta Ildikó, Kisné, Do thi Dong Xuan) | 38 |
| Gyöngytyúktenyésztés a kisgazdaságokban | 38 |
| A telephely kiválasztása és berendezése | 38 |
| A tenyészállatok kiválasztása | 42 |
| A gyöngytyúk ivari dimorfizmusa | 43 |
| A természetes szaporítás fontosabb szempontjai | 44 |
| A csibék nevelése | 45 |
| Utónevelés természetes tartásban | 46 |
| Gyöngytyúkok tojástermelése különböző tartásban | 48 |
| Tojástermelés zárt és szabadtartásban | 48 |
| Tojástermelés különböző takarmányozás mellett | 49 |
| Iparszerű (intenzív) gyöngytyúktenyésztés | 50 |
| Gyöngytyúk-szülőpárok intenzív tartásának fontosabb elemei | 53 |
| A gyöngytyúkok tartása (Szalay István, Barta Ildikó) | 57 |
| Gyöngytyúknevelés telepi körülmények között | 57 |
| Előnevelés | 57 |
| Utónevelés | 59 |
| Gyöngytyúknevelés különböző környezetben | 62 |
| A kifutóméret és a takarmánykorlátozás hatása a gyöngytyúknevelésre | 62 |
| Gyöngytyúktartás gyümölcsültetvényben | 63 |
| Ökológiai gyöngytyúktartás | 65 |
| A baromfitartás alapelvei az ökológiai gazdálkodásban | 66 |
| Az ökológiai baromfitartásra vonatkozó rendelkezések | 69 |
| Az ökológiai gazdálkodásból származó termékek | 71 |
| Az állomány nyilvántartása | 71 |
| A gyöngytyúk takarmányozása (Kőrösiné Molnár Andrea) | 73 |
| A gyöngytyúk táplálkozása őshazájában, a szavannán | 73 |
| A gyöngytyúk táplálkozási szokásai | 74 |
| A gyöngytyúkhizlalás takarmányozási kérdései | 75 |
| A gyöngyöshizlalás gyakorlata | 76 |
| Tenyészutánpótlás és a tenyészgyöngytyúkok takarmányozása | 82 |
| A gyöngytyúk betegségei és a védekezés lehetőségei (Barna Judit) | 86 |
| A betegségek megelőzése | 86 |
| A környezet szerepe a gyöngytyúkok egészségvédelmében | 87 |
| Az ellenálló képesség növelése | 90 |
| Gyérítési programok | 91 |
| Rágcsálók, rovarok és ragadozók elleni védekezés | 92 |
| A gyöngytyúk nem fertőző betegségei | 93 |
| Takarmányozási hibák okozta ártalmak | 93 |
| Mérgezések | 94 |
| Gyakoribb anyagforgalmi és mozgásszervi bántalmak és viselkedési rendellenességek | 96 |
| A gyöngytyúk gyakrabban előforduló fertőző betegségei | 98 |
| Baktérium okozta betegségek | 98 |
| Vírusok okozta betegségek | 103 |
| Gombák okozta betegségek | 106 |
| Parazitás betegségek | 107 |
| Egysejtű belső élősködők okozta bántalmak | 108 |
| Többsejtű belső élősködők okozta bántalmak | 109 |
| Külső élősködők okozta bántalmak | 112 |
| Gyöngytyúktermékek, minőségbiztosítás | 115 |
| Minőségbiztosítás a baromfitermék-előállításában (Mézes Miklós) | 115 |
| A minőségbiztosítás elvei és módszerei | 116 |
| A HACCP elvei és annak alkalmazása a gyöngytyúk-termelésben | 117 |
| A gyöngytyúkhús-termelés minőségszabályozási rendszere | 119 |
| További minőségbiztosítási rendszerek és szempontok az állatitermék-előállításában | 121 |
| A francia Label gyöngytyúk minőségbiztosítási rendszere (Kisné Do thi Dong Xuan, Szalay István) | 122 |
| A Label program rövid jellemzése | 122 |
| A Label pecsenyegyöngytyúk termelési feltételei | 125 |
| A Label program ellenőrzési szintjei és gyakoriságuk | 134 |
| A tanyasi gyöngyöskappan előállításának speciális feltételei | 135 |
| A Label gyöngyöstojás | 135 |
| A Label csomagolás előírásai | 137 |
| A gyöngytyúktermékek piaci lehetőségei (Székelyhidi Tamás) | 137 |
| Versenyképesség és versenyesélyek a gyöngytyúktenyésztésben | 137 |
| A speciális termelés feltételei és jogi védelme Európában | 140 |
| A gyöngytyúktermékek jelenlegi piaci helyzete Magyarországon | 143 |
| Felhasznált és ajánlott irodalom | 147 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.