| Bevezetés | 5 |
| A termés kialakulása | 7 |
| A gyümölcs fejlődése, érési fokozatok | 7 |
| A fejlődés és az érés élettani folyamata | 7 |
| Fejlettség és érettség | 14 |
| A szedési időpont megállapítása | 17 |
| A terméshozam mennyiségi kialakulása és becslése | 24 |
| A terméshozam mennyiségi tényezői | 24 |
| A termésbecslés | 28 |
| A gyümölcs áruminősége | 41 |
| az áruminőség tényezői | 41 |
| A minőség kategóriái | 41 |
| A tulajdonságok értelmezése | 45 |
| A gyümölcs szabványosítása | 47 |
| A szabványok kialakulása és alkalmazása | 47 |
| Gyümölcsszabványaink néhány fő jellemzője | 48 |
| A gyümölcs minőségének vizsgálata | 50 |
| A mintavétel módja | 50 |
| Az árutulajdonságok vizsgálata | 51 |
| A gyümölcs egészségügyi vizsgálata | 54 |
| A gyümölcskiállítások és az árubírálat módszere | 56 |
| A kiállítás elrendezése | 57 |
| A kiállításon végzett bírálat alapelvei | 57 |
| Pontozási rendszerek | 60 |
| A gyümölcs szedése | 63 |
| A szedés időpontja | 63 |
| Általános kérdések | 63 |
| Az egyes gyümölcsféleségek szedési időpontjának meghatározása | 64 |
| A szedés végrehajtása | 72 |
| Kézi szedés | 73 |
| A kézi szedés munkájának megszervezése | 91 |
| Gépi szedés | 100 |
| Az árukikészítés | 109 |
| Válogatás | 110 |
| Minőség szerinti válogatás | 110 |
| A nagyság szerinti válogatás (osztályozás) | 123 |
| A csomagolás szervezése | 136 |
| A csomagolás hagyományos megszervezése | 136 |
| Csomagolás Csáki asztalokról | 136 |
| Csomagolás átmeneti készlettartó berendezésekről | 137 |
| Az árukikészítés szervezése | 138 |
| Az árukikészítés félmechanikus rendszere | 139 |
| Az árukikészítés Unifruct gépekkel összekapcsolt hengersoros válogató asztalokkal | 143 |
| Árukikészítés a nyírmadai típusú gépsorral | 143 |
| A gépsorok szerepe a korszerű árukikészítésben | 148 |
| A gyümölcs csomagolása és szállítása | 153 |
| A csomagolás módja és eszközei | 153 |
| Általános fogalmak és követelmények | 153 |
| A gyümölcsládák (rekeszek) elemei | 155 |
| A gyümölcscsomagolás módjai | 156 |
| A gyümölcscsomagoló-eszközök típusainak áttekintése | 159 |
| A csomagolás hatékonysága: a gyümölcs sértetlensége | 167 |
| A diagonális zárt csomagolás gyakorlata | 171 |
| A csomagolástechnika fejlesztése | 175 |
| A szállítás szervezése | 176 |
| A szállítási feladatok nagysága és a szállítás ütemezése | 176 |
| Szállítási rendszerek és eszközök | 178 |
| A gyümölcs tárolása | 191 |
| A gyümölcstárolás technológiai alapelvei | 191 |
| A tárolás célja és tényezői | 191 |
| A tárolási technológia módszerei | 194 |
| A tárolt áru elhelyezése, csomagolása, mozgatása, ellenőrzése | 202 |
| A gyümölcs tárolási igénye | 203 |
| Téli alma és körte tartós tárolása | 203 |
| Egyéb gyümölcsök tárolása | 207 |
| Átmeneti gyümölcstárolás | 209 |
| Veszteségek és a tárolás gazdaságos időtartama | 211 |
| A tárolt gyümölcs betegségei | 211 |
| A tárolás mennyiségi és minőségi veszteségei | 222 |
| A gyümölcsszüret nagyüzemi megszervezése | 225 |
| A gyümölcsszüret rendszere | 225 |
| A gyümölcsszüret komplex technológiája | 225 |
| A gyümölcsszürettel kapcsolatos feladatok megoszlása a termelőüzem és a kereskedelmi vállalatok között | 230 |
| A gyümölcsszüret komplex megszervezése és tervezése | 231 |
| A gyümölcsszüret szervezése és lebonyolítása | 233 |
| A gyümölcsszüret munkaerőgazdálkodási kérdései | 241 |
| A munkaerő-szükséglet nagysága | 241 |
| A munkaerőszükséglet csökkentése | 243 |
| A munkaerőszükséglet biztosítása | 245 |
| A szüretelők bérezése | 247 |
| Az árukezelés üzemi épületei | 248 |
| A gazdaságosság alapjai | 253 |
| Az áru önköltsége | 253 |
| A ráfordítások | 253 |
| A termelői önköltség | 254 |
| Az áru "végső" önköltsége | 254 |
| Az árbevétel | 256 |
| Az ár kialakulása | 256 |
| Az ár idényszerűsége | 258 |
| Az árrés | 259 |
| A minőség és az ár összefüggése | 260 |
| Az ár a minőség jelzője | 260 |
| A minőség mértéke: az osztályoz ás | 261 |
| Az osztályozás és árbevétel | 262 |
| Szükséglet és piac | 263 |
| Fogyasztók és igényeik | 263 |
| A gyümölcsfogyasztásról | 263 |
| A szükséglet területi és időbeli kiegyenlítése | 265 |
| Termelési és piaci formák | 268 |
| Az árujelleg és az árutermelés formái | 268 |
| A gyümölcs nemzetközi áruismerete | 269 |
| A gyümölcstermelés és gyümölcsforgalom nhemzetközi adatai | 277 |
| A gyümölcsértékesítés módja és szervezete | 230 |
| Az értékesítés módjai | 280 |
| A hazai gyümölcskereskedelem szervezete | 284 |
| Irodalom | 287 |