| A szerkesztő előszava | 5 |
| Stégerné Dr. Máté Mónika: A gyümölcsfeldolgozás nyersanyagai | 7 |
| A gyümölcstermesztés helyzete Magyarországon | 7 |
| Trópusi gyümölcsök termesztése | 11 |
| A gyümölcsök összetétele, szerepe az egészséges táplálkozásban | 12 |
| Almatermésűek | 17 |
| Alma | 17 |
| Körte | 18 |
| Birs | 19 |
| Csonthéjasok | 20 |
| Szilva | 20 |
| Meggy | 21 |
| Cseresznye | 22 |
| Őszibarack | 22 |
| Kajszibarack | 23 |
| Bogyósok | 24 |
| Málna | 24 |
| Szamóca | 25 |
| Ribiszke | 26 |
| Héjasok | 26 |
| Dió | 27 |
| Gesztenye | 27 |
| Trópusi gyümölcsök | 28 |
| Ananász | 28 |
| Banán | 29 |
| Citrusfélék | 29 |
| Egyéb trópusi gyümölcsök | 30 |
| Dr. Kollár Gábor: Gyümölcsök betakarítása és szállítása | 33 |
| A betakarítás | 33 |
| Az áruvá készítés | 39 |
| Szállítás | 39 |
| A gyümölcsfeldolozás technológiái | 41 |
| Hőkezeléses tartósítás | 41 |
| Dr. Barta József: A hőkezelés alapjai | 41 |
| Dr. Körmendy Imre: A hőkezelés elmélete és gyakorlata a gyümölcsfeldolgozásban | 44 |
| Dr. Horváth Dénesné: Hőkezeléssel tartósított termékek előállítása | 58 |
| Dr. Balla Csaba: Hűtőkezeléses tartósítás | 83 |
| Hűtőkezelés fagyáspont felett, hűtött gyümölcstermékek | 83 |
| Gyorsfagyasztott gyümölcstermékek | 98 |
| Dr. Barta József: Vízelvonásos tartósítás | 112 |
| Besűrítés | 112 |
| Dr. Barta József: Szárítás | 145 |
| Alkoholos fermentáció | 164 |
| Dr. Panyik Gáborné: Pálinkák | 164 |
| Pálinkafőzdék működési formái | 165 |
| Alapanyagok | 165 |
| Dr. Nagy Ákosné: Gyümölcsbor | 184 |
| Gyümölcsborecet | 195 |
| Dr. Horváth Dénesné: A gyümölcsfeldolgozás adalékanyagai | 203 |
| Az adalékanyagok felhasználásának szabályozása. Az E számrendszer | 203 |
| Gyümölcskészítmények érzékszervi tulajdonságait módosító adalékanyagok | 205 |
| Színező anyagok | 206 |
| Íz- és illatmódosítók | 208 |
| Állományjavító és -módosító anyagok | 215 |
| Tartósító hatású adalékanyagok | 218 |
| Tartósítószerek | 218 |
| Antioxidánsok | 219 |
| Dr. Pátkai Györgyi: Gyümölcstermékek, mint az élelmiszer-ipari termékek alkotórészei | 220 |
| Élelmiszerek összetevőiként használható gyümölcs féltermékek és késztermékek | 220 |
| Gyümölcsvelők | 220 |
| Gyümölcspulpok | 221 |
| Gyümölcsaszalványok | 222 |
| Cukrozott, kandírozott gyümölcs | 222 |
| Gyümölcsízek, dzsemek, zselék és marmeládok | 224 |
| Gyümölcslésűrítmények | 225 |
| Gyorsfagyasztott gyümölcsök | 226 |
| Héjas gyümölcsök magbeléből készült sütő- és édesipari adalékok | 226 |
| Az élelmiszerek gyümölcsösszetevői iránti minőségi követelmények | 227 |
| A gyümölcsösszetevők fizikai tulajdonságai | 227 |
| A kémiai tulajdonságokkal kapcsolatos követelmények | 228 |
| Gyümölcsösszetevőt tartalmazó élelmiszer-ipari termékek | 232 |
| Tejipari termékek: gyümölcsjoghurtok, tejes desszertek és funkcionális italok | 232 |
| Édesipari termékek, mélyhűtött édességek | 233 |
| Sütőipari termékek | 234 |
| Tartósítóipari termékek | 236 |
| Szeszipari termékek | 237 |
| Dr. Monspart Elemérné - Dr. Barta József: Gyümölcstermékek korszerű csomagolástechnikai eljárásai | 238 |
| A csomagolás általános szempontjai és előírásai | 238 |
| Korszerű csomagolási módszerek és technológiák | 240 |
| Friss és hűtve tárolt gyümölcsök és gyümölcstermékek csomagolási módszerei és technológiái | 240 |
| Hőkezeléssel tartósított gyümölcstermékek és italok csomagolási módszerei és technológiái | 241 |
| Gyorsfagyasztott gyümölcstermékek csomagolási módszerei és technológiái | 241 |
| Szárított gyümölcsök és gyümölcstermékek csomagolási módszerei és technológiái | 242 |
| Az egyes csomagolási egységek kialakításának műszaki megoldásai, a csomagolás gépi berendezései és a csomagolás műveletének vonalba illesztése | 243 |
| A csomagolás gépi műveletei | 243 |
| A gyümölcstermékek minőségmegőrzési idejét meghosszabbító csomagolástechnikai újdonságok és fejlesztési elképzelések | 244 |
| Vákuumcsomagolási rendszerek | 244 |
| Védőgázas csomagolási rendszerek | 245 |
| Aktív csomagolási rendszerek | 245 |
| Intelligens csomagolási rendszerek | 246 |
| A környezetvédelem igényeit kielégítő csomagolástervezés szempontjai | 246 |
| Minőségvizsgálatok és élelmiszer-biztonság | 248 |
| Dr. Felföldi József: Gyümölcsök és gyümölcstermékek roncsolásmentes vizsgálati módszerei, eredményei | 248 |
| Roncsolásmentes penetrometriás vizsgálatok | 248 |
| A belső keménység és viszkozitás jellemzése akusztikus módszerrel | 249 |
| Felületi keménységmérés dinamikus módszerrel (ütésvizsgálat) | 252 |
| Optikai módszerek gyümölcsök és gyümölcstermékek roncsolásmentes vizsgálatára | 254 |
| Spektrális módszerek (UV, VIS, NIR) a minőségjellemzésben | 255 |
| Elektromos jellemzők mérésén alapuló roncsolásmentes módszerek | 257 |
| Dr. Pátkai Györgyi: Gyümölcsök és gyümölcstermékek beltartalmi vizsgálata érzékszervi és analitikai módszerekkel | 258 |
| Érzékszervi vizsgálattal mérhető jellemzők | 259 |
| Műszeresen mérhető jellemzők | 259 |
| Az összes szárazanyag-tartalom vizsgálata a súlyállandóságig történő szárítás és desztillációs eljárás alapján | 260 |
| A cukortartalom-meghatározás analitikai módszerei | 261 |
| Az összes savtartalom meghatározása | 262 |
| A pH-érték meghatározása | 263 |
| Szerves gyümölcssavak (almasav, citromsav, borkősav) meghatározási módszerei | 263 |
| Ásványianyag-tartaom meghatározás | 264 |
| Aromaanyagok meghatározása gáz- és folyadékkromatográfiás módszerekkel | 265 |
| Érzékszervi bírálat | 266 |
| Dr. Siró István: Gyümölcsök táplálkozásbiológiailag előnyös összetevőinek műszeres analitikai vizsgálata | 266 |
| Élelmi rost | 266 |
| Vitaminok meghatározása | 268 |
| Flavonoidok | 273 |
| Karotionidok | 275 |
| Az antioxidáns-kapacitás mérése | 277 |
| Dr. Farkas József: Gyümölcsök és gyümölcstermékek mikrobiológiája | 278 |
| Gyümölcsök mikrobiológiai ökológiája és romlása | 278 |
| Gyümölcsökkel és gyümölcskészítményekkel közvetíthető kórokozó mikroorganizmusok | 280 |
| Gyorsfagyasztott gyümölcsök | 281 |
| Gyümölcskonzervek, befőttek | 281 |
| Gyümölcsszárítmányok | 282 |
| Gyümölcslevek, gyümölcslé-koncentrátumok és gyümölcsprezervek | 283 |
| Gyümölcsök és gyümölcskészítmények romlását okozó mikroorganizmusok vizsgálati módszerei | 284 |
| Dr. Győri Zoltán: A gyümölcsfeldolgozás élelmiszer-biztonsági követelményei | 286 |
| ISO - Nemzetközi Minőségügyi Szabványrendszer | 287 |
| HACCP Veszélyelemzés, Kritikus Szabályozási Pontok rendszere | 289 |
| GMP (Good Manifactural Practice - Jó gyártási gyakorlat) | 290 |
| GAP (Good Agricultural Practice - Jó mezőgazdasági gyakorlat) | 291 |
| GHP - Jó higiéniai gyakorlat | 291 |
| Nyersanyagok és gyártási műveletek ellenőrzése | 295 |
| Dr. Monspart Elemérné: Hulladékkezelés | 298 |
| A hulladék fogalma | 298 |
| A hulladékcsökkentés módjai a gyümölcsfeldolgozásban | 300 |
| Hulladékcsökkentés a másodnyersanyagok és a keletkező hulladékok visszaforgatásával | 301 |
| Gyümölcsfeldolgozás során keletkező hulladékok általános hasznosítása | 301 |
| Gyümölcs nyersanyagbázison alapuló főbb melléktermékek | 302 |
| A gyümölcsfeldolgozás melléktermékeinek továbbhasznosítása egyéb célokra | 303 |
| A szennyvízkezelés feladatai | 303 |
| Gyártmány- és gyártásfejlesztés | 305 |
| Dr. Horváth Dénesné - Stégerné Dr. Máté Mónika: Termékirányzatok, gyártmányfejlesztés | 305 |
| Gyümölcsfélék legfontosabb egészségvédő anyagai | 305 |
| Természetes hatóanyagokban gazdag termékek kialakítása | 310 |
| Ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó gyümölcsök és gyümölcskészítmények | 317 |
| Cukormentes és diabetikus gyümölcskészítmények | 318 |
| Gyártásfejlesztés | 319 |
| Dr. Balla Csaba: Kíméletes feldolgozás (minimal processing) | 319 |
| Dr. Cserhalmi Zsuzsanna: Nagyfeszültségű pulzáló elektromos térerő alkalmazása a gyümölcsfeldolgozásban | 336 |
| Dr. Farkas József - Dalmadi István: Gyümölcskészítmények tartósítása nagy hidrosztatikus nyomással | 357 |
| Irodalomjegyzék | 365 |