| Előszó | 13 |
| Papp János: Alma | 15 |
| Az almatermesztés jelentősége és helyzete | 15 |
| Környezeti feltételei | 19 |
| Hrotkó Károly: Alanyhasználat | 21 |
| Az alany kiválasztását meghatározó tényezők | 22 |
| A legfontosabb almaalanyok tulajdonságai és a hazai tapasztalatok | 24 |
| G. Tóth Magdolna: Fajtahasználat | 29 |
| A fajták eredete, származása | 29 |
| A nemzetközi fajtahasználat főbb jellemzői | 30 |
| A fajtaválasztás szempontjai | 32 |
| A fajták értékmérő tulajdonságai | 33 |
| Ökológiai érzékenység és tűrőképesség | 34 |
| Növekedési erély és jelleg | 35 |
| Termőképesség (termőre fordulás, produktivitás és termésbiztonság) | 35 |
| Virágzás-, termékenyülésbiológiai és terméskötődési sajátosságok | 36 |
| Érésmenet, gyümölcshullásra való hajlam | 36 |
| Károsítókra való fogékonyság és érzékenység | 37 |
| Agro- és fitotechnikai igény | 37 |
| Gépesíthetőség, áruvá készítésre való alkalmasság | 38 |
| Tárolhatóság és tárolási igény | 38 |
| Érési és fogyasztási idő, állékonyság | 39 |
| Felületi és küllemi tulajdonságok | 40 |
| Belső tulajdonságok és összetevők | 41 |
| Piaci és felhasználási érték | 41 |
| A főbb fajták bemutatása | 43 |
| Gonda István: Almaültetvények művelési rendszereinek és koronaformáinak fejlődése hazánkban | 56 |
| Középmagas törzsű, sudaras korona | 56 |
| Termőkaros orsó | 58 |
| Ferdekarú sövény | 58 |
| Szabadorsó | 59 |
| Karcsúorsó | 60 |
| Szuperorsó | 61 |
| Szuperorsó V alak | 62 |
| Sipos Béla Zoltán: Almaültetvény létesítése | 63 |
| Terület-előkészítés | 63 |
| Az ültetési anyag megválasztása | 63 |
| Ültetés | 64 |
| Támberendezés | 64 |
| Almaültetvények ápolása | 64 |
| Gonda István: Metszés és metszét kiegészítő eljárások | 64 |
| Bubán Tamás: A termőre fordulás gyorsítása vegyszeres kezelésekkel | 77 |
| Soltész Miklós: Kézi gyümölcsritkítás | 82 |
| Bubán Tamás: Vegyszeres gyümölcsritkítás | 85 |
| Tóth Tibor: Talajművelés | 89 |
| Tóth Tibor: Tápanyagellátás | 90 |
| Tóth Tibor: Öntözés | 95 |
| Vályi István: Növényvédelem | 99 |
| Sipos Béla Zoltán: Betakarítás | 105 |
| Kállay Tamás: Tárolás, áruvá készítés | 108 |
| Sipos Béla Zoltán: Áruvá készítés | 118 |
| Soltész Miklós: Körte | 121 |
| A körtetermesztés jelentősége, helyzete és környezeti feltételei | 121 |
| Alany- és fajtahasználat | 123 |
| Művelési rendszer | 130 |
| Körteültetvények ápolása | 132 |
| Termőfelület- és termésszabályozás | 132 |
| Talajerő-gazdálkodás | 136 |
| Vályi István: Növényvédelem | 140 |
| Betakarítás, tárolás, áruvá készítés | 144 |
| Nyéki József: Birs | 151 |
| A birstermesztés jelentősége, helyzete és környezeti feltételei | 151 |
| Alany- és fajtahasználat | 153 |
| A birsfajták virágzása és termékenyülése | 159 |
| Művelési rendszer | 165 |
| A birsültetvények ápolása | 165 |
| Metszés | 165 |
| Talajművelés | 166 |
| Trágyázás | 166 |
| Öntözés | 166 |
| Növényvédelem | 166 |
| Betakarítás, áruvá készítés, tárolás | 167 |
| Timon Béla: Őszibarack | 169 |
| Az őszibarack-termesztés jelentősége és helzete | 169 |
| Az őszibarack eredete, botanikai jellemzése és ökológiai igényei | 173 |
| Alany- és fajtahasználat | 175 |
| Művelési rendszer | 183 |
| Koronaformák | 183 |
| Őszibarack-ültetvények ápolása | 186 |
| Koronaalakító metszés | 186 |
| Termőkori metszés | 192 |
| Gyümölcsritkítás | 197 |
| Talajerő-gazdálkodás | 199 |
| Glits Márton - Pénzes Béla: Növényvédelem | 204 |
| Betakarítás, áruvá készítés, tárolás | 206 |
| Szalay László: Kajszi | 209 |
| Kajszitermesztés jelentősége, helyzete és környezeti feltételei | 209 |
| Alany- és fajtahasználat | 212 |
| Alanyhasználat | 212 |
| Fajtahasználat | 213 |
| Fajtatársítás | 218 |
| Művelési rendszer | 218 |
| Intenzív művelési rendszerek | 218 |
| Félintenzív művelési rendszerek | 219 |
| Extenzív művelési rendszerek | 221 |
| Kajsziültetvények ápolása | 222 |
| Termőfelület- és termésszabályozás | 222 |
| Talajerő-gazdálkodás | 226 |
| Glits Márton - Pénzes Béla: Növényvédelem | 229 |
| Betakarítás, áruvá készítés, értékesítés | 232 |
| Szabó Zoltán: Szilva | 235 |
| A szilvatermesztés jelentősége, helyzete és környezeti feltételei | 235 |
| A szilva eredete és botanikai jellemzése | 238 |
| Alany- és fajtahasználat | 240 |
| Művelési rendszer | 248 |
| Növekedési sajátosságok | 248 |
| Ültetvénysűrűség | 249 |
| A szilvaültetvények ápolása | 251 |
| Termőfelület és termésszabályozás | 251 |
| Talajerő-gazdálkodás | 255 |
| Glits Márton - Pénzes Béla: Növnyvédelem | 258 |
| Betakarítás, áruvá készítés, tárolás | 261 |
| Alany- és fajtahasználat | 269 |
| Alanyhasználat | 269 |
| Fajtahasználat | 272 |
| Művelési rendszer | 275 |
| Hagyományos koronaformák | 275 |
| Intenzív koronaformák | 276 |
| A cseresznyeültetvények ápolása | 282 |
| Termőfelület és termésszabályozás | 282 |
| Talajerő-gazdálkodás | 288 |
| Glits Márton - Pénzes Béla: Növényvédelem | 290 |
| Betakarítás, áruvá készítés, tárolás | 293 |
| Soltész Miklós: Meggy | 296 |
| A meggytermesztés jelentősége, helyzete és környezeti feltételei | 296 |
| Alany- és fajtahasználat | 299 |
| Művelési rendszer | 307 |
| Meggyültetvények ápolása | 308 |
| Termőfelület- és termésszabályozás | 308 |
| Talajerő-gazdálkodás | 310 |
| Glits Márton - Pénzes Béla: Növényvédelem | 313 |
| Betakarítás, áruvá készítés, tárolás | 316 |
| G. Tóth Magdolna: Dió | 321 |
| A diótermesztés jelentősége és helyzete | 321 |
| Ökológiai igény | 323 |
| Alany- és fajtahasználat | 324 |
| Alanyhasználat | 324 |
| Fajtahasználat | 324 |
| Virágzás, termékenyülés, fajtatársítás | 327 |
| A diófa alaktani leírása | 327 |
| Művelési rendszer | 328 |
| Faalak, koronaforma, ültetési rendszer | 328 |
| A dióültetvények ápolása | 329 |
| Telepítés | 329 |
| Termőfelület- és termésszabályozás | 329 |
| Talajerő-gazdálkodás | 330 |
| Glits Márton - Pénzes Béla: Növényvédelem | 331 |
| Betakarítás, áruvá készítés | 333 |
| G. Tóth Magdolna: Mandula | 335 |
| A mandulatermesztés jelentősége, helyzete és környezeti feltételei | 335 |
| Ökológiai igény | 337 |
| Alany- és fajtahasználat | 338 |
| Alanyhasználat | 338 |
| Fajtahasználat | 338 |
| Virágzás, termékenyülés, fajtatársítás | 340 |
| A mandulafa alaktani leírása | 341 |
| Művelési rendszer | 342 |
| A mandulaültetvény ápolása | 342 |
| Telepítés | 342 |
| Termőfelület- és termésszabályozás | 343 |
| Talajerő-gazdálkodás | 343 |
| Glits Márton - Pénzes Béla: Növényvédelem | 345 |
| Betakarítás, áruvá készítés | 347 |
| Simon Gergely: Gesztenye | 348 |
| A gesztenyetermesztés jelentősége, helyzete és környezeti feltételei | 348 |
| Ökológiai igény | 349 |
| Alany- és fajtahasználat | 350 |
| Alanyhasználat | 350 |
| Fajtahasználat | 350 |
| Virágzás, termékenyülés és fajtatársítás | 352 |
| Művelési rendszer | 353 |
| A gesztenyeültetvények ápolása | 353 |
| Telepítés | 353 |
| Termőfelület-szabályozása | 354 |
| Glits Márton - Pénzes Béla: Növényvédelem | 355 |
| Termésbetakarítás, áruvá készítés, tárolás | 357 |
| Simon Gergely: Mogyoró | 358 |
| A mogyorótermesztés jelentősége, helyzete és környezeti feltételei | 358 |
| Ökológiai igény | 359 |
| Alany- és fajtahasználat | 360 |
| Alanyhasználat | 360 |
| Fajtahasználat | 360 |
| Virágzás, termékenyülés és fajtatársítás | 361 |
| Művelési rendszer | 362 |
| A mogyoróültetvények ápolása | 362 |
| Termőfelület-szabályozás | 362 |
| Talajerő-gazdálkodás | 362 |
| Glits Márton - Pénzes Béla: Növényvédelem | 363 |
| Betakarítás, áruvá készítés | 364 |
| Papp János: Szamóca | 365 |
| A szamócatermesztés jelentősége, helyzete és környezeti feltételei | 365 |
| Ökológiai igény | 368 |
| A szamóca alaktana és fejlődési sajátosságai | 369 |
| Fajtahasználat | 375 |
| Művelési rendszer | 379 |
| A szamócaültetvény ápolása | 381 |
| Telepítés | 381 |
| Talajerő-gazdálkodás | 384 |
| Glits Márton - Pénzes Béla: Növnyvédelem | 388 |
| Betakarítás, áruvá készítés, tárolás | 391 |
| Papp János: Szeder | 424 |
| A szedertermesztés jelentősége, helyzete és környezeti feltételei | 424 |
| Ökológiai igény | 425 |
| A szeder alaktana és fejlődési sajátosságai | 425 |
| Fajtahasználat | 427 |
| Művelési rendszer | 429 |
| A szederültetvény ápolása | 430 |
| Termőterület-szabályozás | 430 |
| Talajerő-gazdálkodás | 431 |
| Glits Márton - Pénzes Béla: Növényvédelem | 433 |
| Betakarítás, áruvá készítés, tárolás | 436 |
| Porpáczy Aladár: Ribiszke | 437 |
| A ribiszketermesztés jelentősége, helyzete és környezeti feltételei | 437 |
| Fajtahasználat | 441 |
| Feketeribiszke-fajták | 443 |
| Piros- és fehérribiszke-fajták | 446 |
| Riszmétehibridek | 449 |
| Művelési rendszer | 450 |
| Bokorművelés | 450 |
| Sövnyművelés | 452 |
| Törzses fácskák | 453 |
| Ribiszkekordon | 453 |
| A ribiszke-köszméte művelési rendszere | 454 |
| A ribiszkeültetvény ápolása | 454 |
| Telepítés | 454 |
| Termőfelület- és termésszabályozás | 458 |
| Talajerő-gazdálkodás | 460 |
| Glits Márton - Pénzes Béla: Növényvédelem | 465 |
| Betakarítás, áruvá készítés | 467 |
| Harmat László: Köszméte | 471 |
| A köszmétetermesztés jelentősége, helyzete és környezeti feltételei | 471 |
| Alany- és fajtahasználat | 473 |
| Alanyhasználat | 473 |
| A törzses köszméte szaporítása | 474 |
| A köszméte fajtái | 475 |
| Művelési rendszer | 477 |
| A köszméteültetvény ápolása | 479 |
| Termőfelület- és termésszabályozás | 479 |
| Talajerő-gazdálkodás | 481 |
| Glits Márton - Pénzes Béla: Növényvédelem | 483 |
| Betakarítás, áruvá készítés | 485 |
| Porpáczy Aladár: Különleges gyümölcsök | 487 |
| Magasbokrú áfonya | 487 |
| A termesztés jelentősége | 487 |
| Alaktana | 488 |
| Éghajlat- és talajigény | 488 |
| Szaporítás | 489 |
| Fajtahasználat | 489 |
| Művelési rendszer | 491 |
| Metszés | 492 |
| Tápanyagellátás, talajművelés | 492 |
| Öntözés | 493 |
| A termés betakarítása | 493 |
| Fekete berkenye | 493 |
| A fekete gyümölcsű berkenye termesztése | 493 |
| Ökológiai igénye | 494 |
| Fajtahasználat | 495 |
| Termőképesség és gyümölcstömeg | 495 |
| Művelési rendszer | 496 |
| Tápanyagpótlás, öntözés, talajművelés | 497 |
| Metszés | 497 |
| A termés betakarítása | 497 |
| Fekete bodza | 498 |
| A termesztés jelentősége | 498 |
| Alaktana | 498 |
| Ökológiai igénye | 499 |
| Fajtahasználat | 499 |
| Művelési rendszer | 501 |
| Metszés, ápolás | 502 |
| Tápanyag-gazdálkodás, öntözés | 503 |
| A termés betakarítása | 503 |
| Homoktövis | 503 |
| A termesztés jelentősége | 503 |
| Alaktana | 504 |
| Ökológiai igénye | 505 |
| Fajtahasználat | 505 |
| Szaporítás | 506 |
| Művelési rendszer | 506 |
| Metszés | 506 |
| Talajerő-gazdálkodás, öntözés, talajművelés | 507 |
| Növényvédelem | 507 |
| A termés betakarítása | 507 |
| Rózsa | 507 |
| A rózsa (csipkebogyó) termesztésének jelentősége | 507 |
| Gyümölcstermő rózsafajták | 508 |
| Telepítés, művelési rendszer | 509 |
| Növényvédelem | 510 |
| Szüret | 510 |
| Húsos som | 510 |
| Termesztett somfajták | 510 |
| Kínaidatolya | 511 |
| Termesztése | 511 |
| Szabó Lajos: Déligyümölcsök | 513 |
| Citrusfélék | 513 |
| Savanyú citrom | 513 |
| Keserű narancs | 514 |
| Bergamott | 514 |
| Közönséges citrom | 514 |
| Pomelo | 515 |
| Cedrát | 515 |
| Grépfrút | 515 |
| Mandarin | 515 |
| Narancs | 516 |
| Banán | 518 |
| Ananász | 522 |
| Fajták és fajtacsoportok | 525 |
| Mangó | 528 |
| Kivi | 531 |
| Datolyapálma | 534 |
| Olajfa | 536 |
| Dinnyefa | 537 |
| Füge | 539 |
| Felhasznált és ajánlott irodalom | 541 |