| Bevezetésként | 5 |
| A hal mint élőlény | |
| Csodálatos világ - különös meglepetésekkel | 7 |
| Páncélosok és haramiák az őstenger küzdőterein | 15 |
| Feltárják a halak életének titkait | 24 |
| A hidrodinamika bajnokai - Testforma és úszóteljesítmény a halak világában | 24 |
| A halak úszórekordjai | 33 |
| Törpék és óriások a halak körében | 35 |
| Életkor-jelzők a sikamlós bőrön | 35 |
| Színek és tükröző fények a hal testén | 42 |
| Élő reflektorok | 45 |
| Eleven evezők és vitorlák | 45 |
| Árulkodó jelek a hal fején | 52 |
| Hogyan látnak a halak | 53 |
| Szaglószerv mint iránytű a vizek országútján | 54 |
| Szag-riasztóberendezés a halaknál | 55 |
| Ízlelés - az egész bőrfelületen | 56 |
| Pillantás a hal testének belsejébe | 57 |
| Miért oly rugalmas a hal izomzata | 58 |
| Halak piros és fehér vérrel - "Halvérűek" rövid ideig tartó gyors teljesítményeinek oka (A halak vére és vérkeringése) | 65 |
| Étvágy vízhőfok szerint - Hogyan emésztődik meg az egészben lenyelt zsákmány? - Miért nem sós a tengeri halak húsa? (Anyagcsere a halaknál) | 70 |
| Különös lélegzési módok a halak körében | 74 |
| Mi mindent tud a halak úszóhólyagja? | 79 |
| Barométer a hal szervezetében | 83 |
| Némák-e a halak? | 84 |
| Hogyan hall a hal? | 86 |
| A halak idegrendszere | 89 |
| Hogyan érzékelik a halak áramlását, a hőt és a szilárd környezet? | 93 |
| "Vegyi laboratórium" a hal szervezetében | 96 |
| A halak ivari élete | 99 |
| Új halacska fejlődik | 110 |
| További meglepetések a halak világából | 117 |
| Alszanak-e a halak? | 117 |
| Vadászbravúrok a víz mélyén | 119 |
| Horgászó halak | 119 |
| Méreg a halak fegyvertárában | 126 |
| Elektromos áramteremtő és radartájékozódású halak | 132 |
| Élősködő halak | 139 |
| Halak "közös háztartásban" | 142 |
| Hogyan alakulnak ki a nagy halrajok? | 145 |
| A halvándorlás rejtélye | 146 |
| Hány halfaj él Földünkön és hazánk vizeiben? | 153 |
| A hal mint táplálék | |
| Halak az emberi kultúra lapjain | 163 |
| Halak, melyek történelmet csináltak | 165 |
| A halászat a világ népélelmezésének döntő fontosságú tényezője | 171 |
| A legegészségesebb táplálék | 176 |
| Könnyen emészthető értékes tápanyagok a legkedvezőbb arányban együtt | 176 |
| Miért nem eszünk több halat? | 178 |
| Mikor friss és mikor romlott a hal húsa? | 179 |
| Mitől lehet iszapszagú a halhús? | 180 |
| Hogyan szálkátlaníthatjuk a halhúst? | 181 |
| A halhús tartósítása és feldolgozása | 183 |
| Halak hűtése és fagyasztása | 183 |
| Halak szárítása | 186 |
| Sózás, a legelterjedtebb haltartósítás | 187 |
| Füstölt halak | 188 |
| Halak marinálása | 189 |
| Halkonzervek | 190 |
| Úszó halfeldolgozó gyárak | 191 |
| Értékes termékek - halhulladékból | 194 |
| Takarmány a tengerből: a halliszt | 194 |
| Olaj - halakból | 196 |
| Iparcikkek - halhulladékból | 197 |
| A halikra mint csemege | 198 |
| Forradalmi vívmányok a halászatban | 200 |