A kosaram
0
80%-ig
még
5 db

A hal mint élőlény és mint táplálék

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Mezőgazdasági Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői papírkötés
Oldalszám: 207 oldal
Sorozatcím: Természet és mezőgazdaság
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó


Merőben különös dolog, hogy sok ember ugyan korántsem tartja a felületes megítélése szerint oly „unalmas, ostoba, hűvös, néma, s telhetetlenül falánk" halakat valami vonzó lényeknek, mégis... Tovább

Előszó


Merőben különös dolog, hogy sok ember ugyan korántsem tartja a felületes megítélése szerint oly „unalmas, ostoba, hűvös, néma, s telhetetlenül falánk" halakat valami vonzó lényeknek, mégis világszerte egyre szélesebb körű érdeklődés nyilvánul meg irántuk. Ez a látszólagos ellentmondás azonban minden esetben csakhamar feloldódik, amikor valaki akár hivatása folytán - mint halász, haltenyésztő, tógazda, halfeldolgozó, vagy halértékesítő -, akár kedvtelésből - mint sporthorgász vagy akvarista - közelebbi ismeretséget köt az ilyenkor egészen másként „bemutatkozó" állatokkal. Meglepetésére fokozatosan kiderül, hogy az általa mindaddig rosszul ismert halaknak nemcsak formagazdagsága és színpompája, hanem érdekes szervezetük és életműködésük megannyi különös sajátossága, valamint bámulatraméltó életmódjuk és szaporodásuk felettébb változatos jelenségei egyaránt lebilincselő. E felismerés Földünk minden táján millió és millió embert arra csábít, hogy a halat ne csak kifogja, ne csak díszként gondozza otthonában, vagy ne csupán kedvenc ételeként élvezze, hanem úgy is, mint élőlényt, s úgy is, mint a piacról vagy halipari feldolgozásból származó táplálékát jobban ismerni is megtanulja.
Így azután egyre több és több ember érdeklődik manapság a halak élete, halászata, tenyésztése, s halipari feldolgozása iránt. Ezt tükrözi az a nagyszámú halakkal foglalkozó mű, amely kivált külföldön évről évre tekintélyes példányszámban megjelenik. Nálunk a természetesvízi halászat és haltenyésztés tervszerű fejlesztése, tógazdaságaink területének és terméseredményeinek folyamatos gyarapodása, halfogyasztásunk növekedése, a horgászok és akvaristák sokasodó tábora ugyancsak felduzzasztottá e témakör iránti érdeklődést. Erről tanúskodik - többek közt - a Búvár, a Halászat, a Magyar Horgász folyóiratok, s az utóbbi években megjelent néhány szép „halas könyvünk" közönségsikere. Vissza

Tartalom

Bevezetésként5
A hal mint élőlény
Csodálatos világ - különös meglepetésekkel7
Páncélosok és haramiák az őstenger küzdőterein15
Feltárják a halak életének titkait24
A hidrodinamika bajnokai - Testforma és úszóteljesítmény a halak világában24
A halak úszórekordjai33
Törpék és óriások a halak körében35
Életkor-jelzők a sikamlós bőrön35
Színek és tükröző fények a hal testén42
Élő reflektorok45
Eleven evezők és vitorlák45
Árulkodó jelek a hal fején52
Hogyan látnak a halak53
Szaglószerv mint iránytű a vizek országútján54
Szag-riasztóberendezés a halaknál55
Ízlelés - az egész bőrfelületen56
Pillantás a hal testének belsejébe57
Miért oly rugalmas a hal izomzata58
Halak piros és fehér vérrel - "Halvérűek" rövid ideig tartó gyors teljesítményeinek oka (A halak vére és vérkeringése)65
Étvágy vízhőfok szerint - Hogyan emésztődik meg az egészben lenyelt zsákmány? - Miért nem sós a tengeri halak húsa? (Anyagcsere a halaknál)70
Különös lélegzési módok a halak körében74
Mi mindent tud a halak úszóhólyagja?79
Barométer a hal szervezetében83
Némák-e a halak?84
Hogyan hall a hal?86
A halak idegrendszere89
Hogyan érzékelik a halak áramlását, a hőt és a szilárd környezet?93
"Vegyi laboratórium" a hal szervezetében96
A halak ivari élete99
Új halacska fejlődik110
További meglepetések a halak világából117
Alszanak-e a halak?117
Vadászbravúrok a víz mélyén119
Horgászó halak119
Méreg a halak fegyvertárában126
Elektromos áramteremtő és radartájékozódású halak132
Élősködő halak139
Halak "közös háztartásban"142
Hogyan alakulnak ki a nagy halrajok?145
A halvándorlás rejtélye146
Hány halfaj él Földünkön és hazánk vizeiben?153
A hal mint táplálék
Halak az emberi kultúra lapjain163
Halak, melyek történelmet csináltak165
A halászat a világ népélelmezésének döntő fontosságú tényezője171
A legegészségesebb táplálék176
Könnyen emészthető értékes tápanyagok a legkedvezőbb arányban együtt176
Miért nem eszünk több halat?178
Mikor friss és mikor romlott a hal húsa?179
Mitől lehet iszapszagú a halhús?180
Hogyan szálkátlaníthatjuk a halhúst?181
A halhús tartósítása és feldolgozása183
Halak hűtése és fagyasztása183
Halak szárítása186
Sózás, a legelterjedtebb haltartósítás187
Füstölt halak188
Halak marinálása189
Halkonzervek190
Úszó halfeldolgozó gyárak191
Értékes termékek - halhulladékból194
Takarmány a tengerből: a halliszt194
Olaj - halakból196
Iparcikkek - halhulladékból197
A halikra mint csemege198
Forradalmi vívmányok a halászatban200

Lányi György

Lányi György műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Lányi György könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv