| Ajánlás | 3 |
| A halak gyakorisága Magyarországon | 5 |
| Halbőségre emlékeztető dolgok | 7 |
| A halászat kellemességei | 7 |
| A vízen járó ember halismerete | 8 |
| A halász életmódja | 10 |
| Szokások, hagyomány, gyógyítás | 12 |
| A hal a szóbeszédben | 14 |
| Egyik legősibb városunk: Baja | 17 |
| Baja kis Pestté alakul | 18 |
| Miért éppen Baja a halászlé fővárosa? | 20 |
| Jánoska - eresztés, az évszázados halászünnep | 22 |
| A halászléfőzés mint népünnepély | 23 |
| Szponzorok listája | 25 |
| A halak könyhaművészeti szempontból | 29 |
| Fontos tudnivalók a különféle elkészítési módokhoz | 31 |
| Sósvízben | 31 |
| Forrázás kékre | 31 |
| Sütés vajban | 31 |
| Kirántott halak | 32 |
| Roston sütés | 32 |
| Párolás | 32 |
| Főzéshez használatos hallevek készítése | 33 |
| Savanyú lé | 33 |
| Fehér boros lé | 33 |
| Vörös boros lé | 33 |
| Meszes (tejes) lé | 33 |
| Tejben főtt (meszes) lé | 34 |
| Sósvízben főtt | 34 |
| Fűszer és zöldséggel főtt | 34 |
| Hideg előételek | 35 |
| Sült hal (Balatonvidéki recept) | 35 |
| Halsaláta | 35 |
| Halsaláta | 35 |
| Halfánk | 36 |
| Halpuding | 36 |
| Halkocsonya (hal aszpik) | 36 |
| Kaviár (halikra) elkészítése | 36 |
| Lazac-kaviár | 37 |
| Halételekhez készített legjobb mártások | 38 |
| Remoulade mártás | 38 |
| Zöldmártás | 38 |
| Tormás mártás | 38 |
| Kapormártás | 38 |
| Sóskamártás | 39 |
| Remoulade mártás (meleg) | 39 |
| Mártás hallével | 39 |
| Hollandi mártás (tengeri halakhoz különösen alkalmas) | 39 |
| Hollandi mártás másképpen | 39 |
| Ravigot-mártás | 39 |
| Ravigotte mártás | 40 |
| Vinaigretta mártás | 40 |
| Fehér mártás | 40 |
| Halakhoz való fehérmártás | 40 |
| Halakhoz való fehér tejesmártás | 40 |
| Halakhoz való, tejjel készült rákmártás melegen | 40 |
| Rákmártás | 41 |
| Rákmártás | 41 |
| Majonéz (olajvaj) és az abból készült különféle mártások | 42 |
| Majonéz | 42 |
| Majonéz | 42 |
| Majonéz | 42 |
| Tartár mártás | 43 |
| Egyéb halhozvalók | 44 |
| Rákvaj | 44 |
| Rák töltelék | 44 |
| Rántottburgonya | 44 |
| Polenta elkészítése | 44 |
| Rákfélék ízletesen | 45 |
| A rákokról | 45 |
| Rák főve | 45 |
| Rákleves | 45 |
| Rákleves amerikai módra | 47 |
| Rákleves | 47 |
| Rákérmecskék | 48 |
| Töltött hideg rák | 48 |
| Szólórák hidegen fehérborban | 48 |
| Rák tojásmártással | 49 |
| Hámozott rák | 49 |
| Sült rák | 49 |
| Rák borral | 49 |
| Rák rostélyon sülve | 49 |
| Rák töltve | 50 |
| Rák majonézzel | 50 |
| Rákmeridon (4 személyre) | 50 |
| Rákpörkölt | 51 |
| Csigák, békák a legínyencebb módozatokban | 52 |
| Csiga | 52 |
| Csiga fűszerrel | 52 |
| Csiga hidegen | 52 |
| Töltöttcsiga | 52 |
| Csigák burgundi szerint | 53 |
| Csiga savanyú káposztával | 53 |
| Csiga fokhagymásan | 53 |
| Tekenősbéka | 54 |
| Tekenősbékaleves | 54 |
| Ál tekenősbékaleves | 54 |
| Erős teknősbéka leves | 54 |
| Boros teknősbékaleves | 55 |
| Friss teknősbékaleves | 55 |
| Békacomb | 55 |
| Békacomb más módon | 55 |
| Rántott béka | 55 |
| Béka csibemódra | 56 |
| Rántott békacombok | 56 |
| Csőben pirított békacombok | 56 |
| A halászlé különféle elkészítési módja | 57 |
| Kitűnő halászlé | 57 |
| Bajai halászlé, ahogy régtől fogva főzik | 58 |
| Szegedi halászlé | 58 |
| Szegedi halászlé másképp | 58 |
| Szegedi halászlé még másképp | 59 |
| Szegedi halászlé borral | 59 |
| Tihanyi, káposztás, korhely halászlé | 59 |
| Jófajta halászlé | 60 |
| Kiválóan ízletes halászlé | 60 |
| Halászlé más módon | 60 |
| Halpaprikás | 60 |
| Halászlé újfajta módon | 61 |
| Bouillabaisse, vagy francia halászlé | 61 |
| Francia halászlé | 61 |
| Halászlé párizsiasan | 62 |
| Szerb halleves | 62 |
| Potyka ételféleségek | 63 |
| Potyka | 63 |
| Potyka kékre főzve | 63 |
| Potyka aszpik | 63 |
| Potyka vörösborban | 64 |
| Potyka magyarosan | 64 |
| Potyka zsidósan | 64 |
| Potyka ragu | 64 |
| Potyka kirántva | 65 |
| Potyka töltve | 65 |
| Potyka kocsonya | 65 |
| Potyka nyárson sülve | 65 |
| Potyka spékelve | 66 |
| Potyka pácolva | 66 |
| Potykatej leves | 66 |
| Ponty forrázva, zöldséggel | 66 |
| Ponty forrázva, vajjal | 66 |
| Ponty kékre forrázva | 67 |
| Ponty forrázva gyökérrel | 67 |
| Pörkölt ponty | 67 |
| Paprikás ponty | 67 |
| Ponty paradicsommal | 67 |
| Ponty gombával | 68 |
| Ponty sóskával | 68 |
| Ponty lengyel módra | 68 |
| Ponty vörösboros mártással | 68 |
| Pontyvagdalék | 69 |
| Kirántott ponty | 69 |
| Ponty kocsonya | 69 |
| Szerb ponty, gyuvecs | 70 |
| Szerb-ponty (12 személyre) | 70 |
| Rác-ponty | 70 |
| Rántott ponty németesen | 71 |
| Rántott ponty zsidó módon | 71 |
| Ponty matrózosan készítve | 71 |
| Egészben sült ponty | 71 |
| Ponty malagaszőlővel (törökös) | 71 |
| Ponty oroszosan | 72 |
| Ponty forrázva, zöldséggel | 72 |
| Ponty kékre forrázva | 72 |
| Ponty királyi-módra | 72 |
| Ponty Breteuil-módra | 73 |
| Ponty Chambord-módra | 73 |
| A nemes harcsa a legjobb módokon | 74 |
| Harcsa hidegen | 74 |
| Harcsa kékre főzve | 74 |
| Harcsa sülve | 74 |
| Harcsa roston sülve | 74 |
| Harcsa kapormártással | 75 |
| Töltött hal harcsából | 75 |
| Harcsa-rizottó | 75 |
| Tihanyi harcsa | 75 |
| Csőbensült harcsa | 76 |
| Harcsaszeletek fűszeres mártásban | 76 |
| A fenséges csuka különféle készítési módjai | 77 |
| Csuka kékre főzve | 77 |
| Csuka szász módon | 77 |
| Csuka spékelve | 77 |
| Csuka sülve | 78 |
| Csuka diós olajvajjal | 78 |
| Pácolt csuka sülve | 78 |
| Csukaleves | 78 |
| Csuka kirántva | 78 |
| Pikáns csuka szelet | 79 |
| Csuka zsidósan | 79 |
| Csuka pörkölve | 79 |
| Csuka frikasszé | 79 |
| Csuka - gombóc | 80 |
| Csuka vagdalva | 80 |
| Csuka vagdalék (ragu) | 80 |
| Csuka kotlett | 80 |
| Csuka savanyú káposztával | 81 |
| Csuka tárkonyosan | 81 |
| Csuka göngyölék kirántva | 81 |
| Süllőből és fogasból készülő ínyesételek, a legjobb elkészítések szerint | 82 |
| Süllő főve | 82 |
| Süllő roston sülve | 82 |
| Süllő tormával | 82 |
| Süllő filé | 83 |
| Süllőszeletek vajban ugorkával | 83 |
| Süllő mazsolával | 83 |
| Süllő gombalével | 83 |
| Süllőszeletek úrigombával (vargányával) | 83 |
| Süllő tejszínes gombamártással | 84 |
| Süllő sütőben sütve | 84 |
| Süllőszeletek szultán módon | 84 |
| Göngyölt süllőszeletkék Daumont módra | 84 |
| Süllőtekercs Schontán módra | 85 |
| Balatoni süllőjava Leopold módra | 85 |
| Balatoni süllő tengernagy módra | 85 |
| Süllő különféleképpen | 85 |
| A fogas különféle elkészítési módjai | 86 |
| A hideg fogas készítési módja | 86 |
| Hideg fogas Balaton módon | 86 |
| Fogas hidegen | 87 |
| Fogas roston sülve | 87 |
| Fogas paprikás | 87 |
| Fogas hollandi mártással | 87 |
| Fogas Marguery módra | 88 |
| Fogas portugál módra | 88 |
| Fogas Jean Bard módra | 88 |
| Fogas (kecsege, tok, harcsa) hajóskapitány módra | 89 |
| Fogasszeletek Dreaux módra | 89 |
| Gombás fogas csőben sülve (4-5 személyre) | 90 |
| Fogas admirális módra | 90 |
| Balatoni fogas jóasszony módra | 90 |
| Balatoni fogas Cambacéres módra | 91 |
| Fogas vagy süllőszelet molnárné módra | 91 |
| Fogas St. Valiére módra | 91 |
| Fogas Valentino módra | 91 |
| A halak egyik legnemesebbikének, a kecsegének készítési módjai | 92 |
| Kecsege | 92 |
| Hideg tok vagy harcsa | 92 |
| Hideg kecsege | 92 |
| Kecsege hidegen | 93 |
| Kecsege nyárson sülve | 93 |
| Kecsege forrázva | 93 |
| Kecsege kirántva | 93 |
| Kecsege húsleves | 93 |
| Kecsege pörkölt | 93 |
| Kecsege paprikás | 94 |
| Kecsege paprikás tejföllel | 94 |
| Kecsege zöldséggel | 94 |
| Kecsege becsinált | 94 |
| Párolt kecsege rákraguval | 94 |
| Zalai kecsege | 95 |
| Kecsege oroszosan | 95 |
| Kecsegehal Nissarde módra | 95 |
| Kecsegeszeletkék Caspienne módra | 95 |
| Angolna a leginkább ajánlható elkészítés szerint | 96 |
| Angolna | 96 |
| Angolna kékre főzve | 96 |
| Angolna rostélyon sülve | 96 |
| Angolna sülve | 97 |
| Angolna sülve, bormártással | 97 |
| Füstölt angolna | 97 |
| Angolna füstölve | 97 |
| Angolna füstölve más módon | 97 |
| Angolna kocsonya | 97 |
| Pácolt, kocsonyázott angolna | 98 |
| Angolna kirántva | 98 |
| Angolna fűszeres mártásban | 98 |
| Angolna tengerész módra | 98 |
| Angolna a la reine (királyné módra) | 98 |
| Angolna tölve | 99 |
| Angolna sörben főve | 99 |
| Angolna pörkölve | 99 |
| Angolna zölden főve | 99 |
| Angolna ragu szarvasgombával | 99 |
| Angolna fehér mártással | 100 |
| Angolna frikasszé | 100 |
| Angolna hollandi módon | 100 |
| Angolna tatár módon | 100 |
| Angolna kolbász | 100 |
| Angolna nemes módon | 101 |
| Angolna pástétom | 101 |
| Pisztráng, különleges főzések szerint | 102 |
| A hideg kőpisztráng készítése | 102 |
| Füstölt pisztráng | 102 |
| Pácolt pisztráng | 103 |
| Pisztrángsügér főve hidegen | 103 |
| Pisztrángsügér főve | 103 |
| Pisztráng kékre főzve | 103 |
| Kékrefőtt pisztráng Sa riche módra | 103 |
| Pisztráng muszlin mártással | 104 |
| Pisztráng vörösborban | 104 |
| Pisztráng olajban sütve | 104 |
| Pisztráng szétfosztva | 104 |
| Pisztráng lengyelesen | 104 |
| Pisztráng rostélyon sütve | 104 |
| Pisztráng tatármártással | 105 |
| Pisztráng szelet | 105 |
| Pisztrángsügér molnárosan | 105 |
| A sügér változatos készítési módjai | 106 |
| Sügér kékre főzve | 106 |
| Sügér borlében | 106 |
| Sügér francia módon | 106 |
| Sügér tojással és vajjal | 107 |
| Sügér sülve | 107 |
| Sügér fehér lével | 107 |
| A kárász elkészítési módjai | 108 |
| Kárász főve | 108 |
| Kárász pirított vajjal | 108 |
| Kárász kaporlével | 108 |
| Kárász savanyúan készítve | 108 |
| Kárász sülve fokhagymás borecettel | 109 |
| Kárász kirántva | 109 |
| Keszegféleségek a legajánlottabb elkészítések szerint | 110 |
| Sült keszeg | 110 |
| Keszeg töltve | 110 |
| Márna készítési módok | 111 |
| Márna, vagy bajszos ponty (zsidóhal) kékre főzve | 111 |
| Márna rostélyon sütve | 111 |
| Márrna zölden | 111 |
| Márna fekete lengyel-mártással | 112 |
| Menyhal különféle módokon | 113 |
| Menyhal főzve | 113 |
| Menyhal tejsűrűvel | 113 |
| Menyhal kékre főzve | 113 |
| Menyhal máj (ragu) | 113 |
| A compó (cigányhal) különféle elkészítési módjai | 114 |
| Cigányhal rostélyon sütve | 114 |
| Cigányhal kapormártással | 114 |
| Compó tejfeles kaporral | 114 |
| Compó fűszeres mártásban | 114 |
| Réti csíkból, kövi csíkból készült étel | 115 |
| Káposztás csík | 115 |
| Tengeri csemegék | 116 |
| A tengeri halak kikészítése | 116 |
| Előkészítés | 116 |
| A lapos halakról (tengeri nyelv, veres félszegúszó) | 117 |
| Kaviárból készült ínyencségek | 118 |
| Kaviárkrém | 118 |
| Kaviárfánk | 118 |
| Kaviár provánszi módra | 118 |
| Kaviárral készült tengeri kagyló Moszkva módra | 119 |
| Kaviár hengerkék | 119 |
| Kaviár hajócskák | 119 |
| Lucaszemek | 119 |
| Tengeri rákok készítése | 120 |
| Tengeri rák alapzata | 120 |
| Apró tengeri rák saláta | 120 |
| Tengeri rák (languszta) | 121 |
| Tartelette Walterspiel módra | 121 |
| Hideg rákétel portugál módra | 121 |
| Tengeri pók (tarisznyarák) olajvaj mártással | 121 |
| Tengeri rák amerikai módra | 121 |
| Homár Newburg módra | 122 |
| Tengeri rák Bordelaise módra (4 személyre) | 122 |
| Osztriga és kagyló különlegességek | 123 |
| Osztriga kocsonyában | 123 |
| Osztriga roston sülve | 123 |
| Osztriga sülve | 123 |
| Osztriga kirántva | 124 |
| Osztriga ecetes fűszer-mártásban | 124 |
| Osztriga savanyú káposztával | 124 |
| Osztriga ragu | 124 |
| Osztriga amerikánusan | 124 |
| Osztriga töltve | 124 |
| Osztriga Moszkva módra | 125 |
| Orosz szájcsók | 125 |
| Osztriga ínyenc módra | 125 |
| Osztriga vajastészta hajócskákban | 125 |
| Osztrigák tartelettekben (lepénykékben) | 125 |
| Kocsonyaserleg osztrigával | 126 |
| Kongres serleg | 126 |
| Kagyló kocsonya | 126 |
| Kagyló főve | 126 |
| Kagyló nyáron | 126 |
| Kagyló sülve | 127 |
| Kagyló saláta | 127 |
| Tengeri kagyló mustármártásban | 127 |
| Lazac kitűnő módokon | 128 |
| Hideg rajnai lazac | 128 |
| Lazac füstölve | 128 |
| Lazacszelet párolva | 129 |
| Lazac főve | 129 |
| Lazac rostélyon sülve | 129 |
| Lazac rostélyos | 129 |
| Lazac tejföllel | 129 |
| Lazac majonéz | 130 |
| Lazac tartármártással | 130 |
| Tengeri lazac, ahogy a német halászok készítik | 130 |
| Lazac kirántva | 130 |
| Lazacvagdalék (ragu) | 130 |
| Lazacfark töltve | 131 |
| Lazacszelet borban | 131 |
| Lazac újabb módon | 131 |
| Lazac parmezán sajttal | 131 |
| Lazac zöldborsóval | 131 |
| Lazac savanyú káposztával | 132 |
| A hering különféle készítése | 133 |
| A hering tisztítási módja | 133 |
| Hering igen finoman pácolva | 133 |
| Ugyanaz más módon | 133 |
| Ugyanaz egyszerűbb módon | 134 |
| Hering füstölve | 134 |
| Hering angol mártással | 134 |
| Ugyanaz más módon | 134 |
| Hering tekercs | 134 |
| Heringszeletek pácolva | 134 |
| Hering sülve | 135 |
| Hering rostélyon sülve | 135 |
| Hering vajas mártással | 135 |
| Hering savanyú tejfellel | 135 |
| Hering hagymamártással | 135 |
| Hering töltve | 135 |
| Hering koch | 136 |
| Hering zöldbabbal | 136 |
| Béchamelle hering | 136 |
| Vagdalt hering | 136 |
| Hering brüsszeli módra | 136 |
| Szardella | 137 |
| Szardella-vaj | 137 |
| Anchovys saláta | 137 |
| Szardínia duzma hidegen | 137 |
| Pácolt szardínia spanyol módra | 138 |
| Szardínia portugál módra | 138 |
| Töltött szardínia Bercy módra | 138 |
| Sprotta | 138 |
| Tengeri nyelvhal (bárdhal) | 139 |
| Tengeri nyelvhal (bárdhal) filé | 139 |
| Tengeri bárdhal indiai módra | 139 |
| Tengeri bárdhal göngyölítve | 139 |
| Tengeri nyelvhal pirítva | 140 |
| Tengeri nyelvhal trouvillei módra | 140 |
| Nyelvhal Duglere módra | 140 |
| Tengeri nyelvhal Fecampoise szerint | 140 |
| Tengeri nyelvhal Aurora módon | 140 |
| Tengeri nyelv Clarence módra | 141 |
| Tengeri nyelvhal Wladimir módra | 141 |
| Tengeri nyelvhal | 141 |
| Tengeri nyelvhal király módra | 141 |
| Tengeri nyelvhal Nilson módra | 141 |
| Tengeri nyelvhal Bretagnei módra | 142 |
| Tengeri nyelvhal kreol módra | 142 |
| Tengeri nyelvhal Suzette módra | 142 |
| Tengeri nyelvhal göngyölék Caréme módra (négy személyre) | 142 |
| Tengeri nyelvhal szeletek Picadilly módra | 143 |
| Tengeri nyelvhal szeletek párizsi módra | 143 |
| Tengeri nyelvhal főhercegi módra | 143 |
| Sült hal (olaszosan) | 144 |
| Paradicsomos hal | 144 |
| Dorado brodetto polentával nápolyi módon | 144 |
| Brodetto (eredeti olasz recept) | 144 |
| Brodetto barna mártással (lengyel készítési mód) | 144 |
| Rácz-hal | 145 |
| Rácz-hal másképpen | 145 |
| Tőkegadóc csiperkegombával | 145 |
| Gadóc paradicsommal | 145 |
| Merlan | 146 |
| Vörös félszegúszó | 146 |
| Göröngy és óriás félszegúszó | 146 |
| Göröngy (laposhal) | 146 |
| Rombó | 146 |
| Halragu kagylóhájban | 147 |
| Tintahal rizottó olaszosan | 147 |
| Trigla főzve | 147 |
| A tőkehal különféle elkészítési módjai | 148 |
| Tőkehal szárítva | 148 |
| Szárított tőkehal petrezselyemmel | 148 |
| Szárított tőkehal tojásmártással | 149 |
| Szárított tőkehal pirított vajjal | 149 |
| Tőkehal párolva | 149 |
| Tőkehal főzve | 149 |
| Tőkehal fehér mártással | 149 |
| Besózott tőkehal főzve | 149 |
| Az orsóhal (tok) készítése különféle módokon | 150 |
| Orsóhal pácolva | 150 |
| Orsóhal édes mártással | 150 |
| Orsóhal vörösborral | 150 |
| Orsóhal kirántva | 150 |
| Tokszeletek dán módra | 151 |
| Tok marsall módra | 151 |
| Tonhal paradicsommal | 151 |
| Tonhal pácolva | 151 |
| Hal argenteuil-i módra | 151 |
| Hal Bagration módra | 152 |
| Hal Bercy módra | 152 |
| Hal bíboros módra | 152 |
| Hal Careme módra | 152 |
| Hal Casanova módra | 152 |
| Hal Desmoulins módra | 152 |
| Hal flórenci módra | 152 |
| Hal Francoise módra | 153 |
| Hal XIV. Lajos módra | 153 |
| Hal Monakó módra | 153 |
| Hal Nantua módra | 153 |
| Hal normand módra | 153 |
| Hal Nagy Péter módra | 153 |
| Hal Ráchel módra | 153 |
| Hal uralkodó módra | 154 |
| Hal királyi módra | 154 |
| Hal Trouville módra | 154 |
| Hal Vatel módra | 154 |
| Hal Walewska módra | 154 |