Előszó
A zöldségfélék fogyasztása az egészséges táplálkozás elengedhetetlen feltétele. A zöldségfélékben kapjuk meg legolcsóbban a táplálkozásban nélkülözhetetlen C és A vitamint és a csontképzéshez szükséges meszet. Mindezeken kívül a vitaminok közül a B1, B2 és E vitamin és fontos ásványi sók is jelentős mennyiségben megtalálhatók a zöldségfélékben. Mint tápanyagok - egyéb élelmiszerekhez viszonyítva - általában alacsony kalóriaértéket képviselnek, de fogyasztásukkal a többi táplálék tápanyagainak jobb kihasználását mozdítják elő.
Az emberi szervezetnek az egészséges táplálkozáshoz - a burgonyán és a dinnyeféléken kívül - évente átlag 100 kg zöldségfélére van szüksége. Ennélfogva a zöldségfélék a legnagyobb mennyiségben fogyasztott táplálékok közé tartoznak, amelyek változatossá, ízletessé teszik ételeinket, s így mindennapi táplálékunk elengedhetetlen részei. A zöldségfélék vitamintartalma nem állandó érték, hanem az a termesztés módja és ideje, valamint szedés után a tárolás ideje és módja szerint változik. Így pl. melegágyban vagy üvegházban termesztett zöldségfélék vitamintartalma lényegesen kisebb, mint a szabadföldben termesztetteké. A vitamintartalom a szedéskor a legmagasabb, tárolás, szállítás alatt - a raktározás idejétől függően - egészen minimálisra csökkenhet. Hasonlóképpen változást szenvednek a zöldségfélék íz, cukortartalom és élvezhetőség tekintetében is. A szedés után közvetlenül fogyasztott, illetve elkészített zöldségfélék ízletesebbek, a cukortartalmuk nagyobb. Pl. a szedés után azonnal megfőzött zöldborsó, csemegekukorica édesebb és zsengébb, mint az ugyanakkor megszedett, de csak hosszabb tárolás után elkészített zöldborsó vagy csemegekukorica. Végül is vitaminban gazdag és minden tekintetben kifogástalan minőségű ételeket a frissen szedett és azonnal elkészített, illetve fogyasztásra kerülő zöldségfélékből kaphatunk. Ilyen lehetőséggel csak a háztáji zöldségtermesztésnél számolhatunk. A termesztőhelyek és a piac távolságának arányában a szállítás és raktározás hosszabb-rövidebb időt vesz igénybe, ami alatt a termények minősége az eltelt idő, valamint a szállítás és raktározás módjától és körülményeitől függően szenved.
A háztáji kert a már említett előnyén kívül módot nyújt arra is, hogy benne az egyébként zárt helyiségben dolgozó szellemi vagy fizikai munkások kerti foglalkozással felüdülést találjanak. A kerti munka sok része gyengébb fizikai erőt kíván, amit a család tagjai is könnyen elvégezhetnek.
A háztáji zöldségtermesztéssel kiküszöbölhetjük a beszerzéssel járó időveszteséget és azt a fáradtságot is, ami pl. egy öttagú család esetében mintegy 5-6 q terménynek a piacról való hazaszállításával jár.
A házikert ésszerű kihasználással - a már említett előnyein kívül - a ráfordított munkát anyagiakban is bőségesen meghálálja. Mindezek mellett a rendben tartott zöldségeskert - kevés virág-kiegészítéssel - szép keretet, kulturált környezetet ad lakóházunknak.
Vissza