| Dr. Bakács Tibor: Előszó | 13 |
| Dr. Jeney endre: Bevezetés | 19 |
| Dr. Vilmon Gyula: A higiéne történeti áttekintése | |
| A higiéne fogalma és tartalma | 25 |
| A higiéne szakágai | 27 |
| A higiéne története | 28 |
| Higiéne a szocialista államban | 37 |
| A higiéne fejlődése | 38 |
| Higiénés szolgálatunk fejlődése | 49 |
| A Tanácsköztársaság egészségügye | 52 |
| A szocialista egészségügy kiépítése | 53 |
| A magyar egészségügy szervezete | 56 |
| Higiénés tudományos kutatóintézetek | 67 |
| Az Országos Közegészségügyi Intézet | 67 |
| Az Országos Munkaegészségügyi Intézet | 69 |
| Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet | 70 |
| Állami Közegészségügyi Felügyelet | 72 |
| Közegészségügyi Járványügyi Állomások | 75 |
| Egészségügyi felvilágosítás | 82 |
| A higiéne oktatása. Higiénikusok képzése | 85 |
| Dr. Jeney Endre: Környezet-higiéne | |
| Természetes és mesterséges környezet | 93 |
| Az ember viszonya környezetéhez | 94 |
| A pavlovi szemlélet | 95 |
| Bioszféra | 99 |
| A levegő fizikai állandóinak hatása az egészségre | 119 |
| A levegő nedvessége | 135 |
| A levegő mozgása | 139 |
| Sugárzások | 148 |
| Fényérzékenyítő anyagok | 158 |
| A légköri elektromosság | 160 |
| A talaj (geoszféra; litoszféra) | 163 |
| Talajféleségek | 165 |
| A talaj hőmérséklete | 168 |
| A talajlevegő | 170 |
| A talajvíz | 170 |
| A talajban található élőlények | 172 |
| A szén körforgása | 173 |
| A nitrogén körforgása | 173 |
| A kén körforgása | 173 |
| A vas körforgása | 174 |
| A talaj mikrobáinak egyensúlya és egymásra gyakorolt kölcsönhatásuk | 174 |
| A talajban élő férgek | 176 |
| A talaj vizsgálata | 176 |
| A víz (hidroszféra) | 177 |
| A víz ideológiai értéke | 177 |
| A víz körforgása a természetben | 178 |
| Az emberi szervezet vízforgalma. Élettani vízszükséglet | 178 |
| Használati víz és ivóvíz | 180 |
| Csapadékvíz. Felszíni vizek. Talajvíz. Forrásvíz | 180 |
| A jó ivóvíz és a használati víz tulajdonságai | 182 |
| A víz oldott alkotórészei. A víz keménysége | 183 |
| A víz szénsavtartalma és mérgező anyagai | 184 |
| A vizet szennyező anyagok és bomlástermékeik | 186 |
| A víz oxigénfogyasztása | 186 |
| A víz lebegő alkotórészei. Plankton. A vízben előforduló bacteriumok és más élőlények | 188 |
| A víz fertőtlenítése | 191 |
| A víz javítása | 193 |
| Az ivóvíz vizsgálata és bírálata. A "jó ivóvíz" | 194 |
| A jégellátás. Jégellenőrzés | 198 |
| Ásványvíz- és gyógyvízellenőrzés | 199 |
| Szikvíz-ellenőrzés | 199 |
| Időjárás, éghajlat | 199 |
| Irodalom | 208 |
| Dr. Takács Tibor: Település-egészségtan | |
| A települések történeti kialakulása | 211 |
| Települések differenciálódása városokra és falvakra | 212 |
| Az ókor | 212 |
| A középkor | 214 |
| A reneszánsz | 215 |
| Magyar vonatkozások | 215 |
| A tőkés fejlődés | 216 |
| A település-egészségtan fogalma és összefüggései a társtudományokkal | 221 |
| A lakás közegészségügyi jelentősége | 224 |
| A lakáshelyzet általános alakulása Európában és Magyarországon | 225 |
| A lakás tervezésének fontosabb higiénés szempontjai | 230 |
| A lakóhelyiségek főbb higiénés követelményei | 232 |
| A lakóházak közös helyiségei | 233 |
| Lakóház-típusok | 234 |
| Települések tervezése | 241 |
| A településekről és azok tervezéséről általában | 241 |
| Városok tervezése | 247 |
| Városszerkezet | 248 |
| A falu mint település | 260 |
| Regionális tervezés | 263 |
| Az épületek higiénéje | 265 |
| Az épületek szerkezeti elemei és azok higiénéje | 265 |
| A világítás, fűtés, szellőztetés, belső vízellátás és csatornázás higiénéje | 277 |
| A világítás higiénéje | 278 |
| A fűtés higiénéje | 279 |
| A szellőztetés higiénéje | 285 |
| Épületek belső vízvezeték- és csatornaberendezésének higiénéje | 288 |
| A gyógyító-megelőző intézmények higiénéje | 292 |
| Megelőző intézmények | 297 |
| Gyógyító intézmények | 297 |
| Szanatóriumok és gyógyfürdők | 298 |
| A települések levegő-egészségügye | 306 |
| A levegőt szennyező anyagok | 307 |
| A települések levegőjének egészségügyi védelme | 320 |
| A települések vízellátása | 323 |
| Helyi vízellátás | 326 |
| Központi vízellátás | 337 |
| A szennyvizek elvezetésének, kezelésének és az emberi ürülék eltávolításának higiénéje | 351 |
| A csatornázás típusai | 356 |
| A csatornázás technikai részei | 357 |
| A szennyvizek összetétele és tulajdonságaik | 358 |
| A szennyvizek hatása a befogadóra | 381 |
| A szennyvizek tisztítása | 383 |
| Szennyvíztisztító eljárások | 384 |
| A szennyvíztisztítás higiénés ellenőrzése | 383 |
| Az emberi ürülék eltávolításának higiénés kérdései | 384 |
| A hulladék eltávolításának közegészségügyi jelentősége | 393 |
| A hulladékok osztályozása | 395 |
| A szemét és forrásai és az eltávolítás módjai | 395 |
| Az ürülékek elhelyezésének higiénéje | 408 |
| Radioaktív hulladékok elhelyezése és hatástalanítása | 411 |
| A temetkezés és az állati hullák kezelésének higiénéje | 413 |
| Az emberi holttestek ártalmatlanításának közegészségügye | 413 |
| Az állati hullák kezelésének közegészségügye | 416 |
| Irodalom | 420 |
| Dr. Jeney Endre: Személyi higiéne és népbetegségek | |
| Személyi higiéne | 425 |
| A tiszta környezet | 428 |
| A szaporodás és öröklés egészségtana | 430 |
| A helyes életmód | 432 |
| Népbetegségek | 474 |
| A rák mint népbetegség | 474 |
| Tuberculosis (gümőkór) | 475 |
| Rheumás betegségek | 477 |
| A dohányzás | 478 |
| A cukorbetegség (diabetes) | 479 |
| A golyva | 479 |
| Irodalom | 480 |
| Dr. turján Róbert: Táplálkozástudomány és élelmezés-higiéne | |
| Bevezető | 483 |
| Az élelmezés-higiéne fejlődése Magyarországon | 483 |
| Tápanyagszükséglet. Helyes táplálkozás | 485 |
| Az élelmiszerekben természetes tartalomként vagy szennyezésként előforduló káros anyagok | 521 |
| Az élelmiszerekhez szándékosan hozzáadott vegyi (szintetikus) anyagok | 535 |
| Élőlények által okozott károsodások | 543 |
| Az élelmiszeripar higiénéje | 581 |
| Az élelmiszerforgalom higiénéje | 593 |
| Irodalom | 618 |
| Dr. Timár Miklós: Munkaegészségtan | |
| Bevezetés | 623 |
| Általános munkaegészségtan | 626 |
| Az üzemek elhelyezése | 626 |
| Az üzemépítés típusai | 627 |
| Az üzemi helyiségek egészségügye | 628 |
| Egyéni egészségvédelem | 644 |
| Részletes munkaegészségtan | 650 |
| A fizikai munka | 650 |
| A hőmunka | 663 |
| Fokozott légköri nyomásban végzett munka | 672 |
| A vibrációs ártalom | 675 |
| A zajártalom | 677 |
| Az ionizáló sugárzás ártalmai | 683 |
| A foglalkozási porártalmak | 697 |
| Foglalkozási mérgezések | 715 |
| Irodalom | 762 |
| Dr. Bakács Tibor: Általános járványtan | |
| A járványtan története | 767 |
| Az ókor | 767 |
| A középkor | 770 |
| A reneszánsz | 772 |
| A kapitalizmus | 774 |
| A járványügy magyar vonatkozásai | 776 |
| A járványtan fogalma, módszerei és feladatai | 780 |
| Az általános járványtan | 780 |
| Részletes járványtan | 780 |
| A fertőzés elvi kérdései | 790 |
| Mi az egészség? | 790 |
| Mi a betegség? | 790 |
| A fertőzés - a fertőző betegség | 792 |
| A fertőzéses "néma" behatolás | 792 |
| Az immunitás - a védőoltások | 793 |
| Immunológiai alapfogalmak | 795 |
| A manifeszt fertőző betegség szakaszai | 800 |
| A fertőző betegségek időbeli lefolyása | 800 |
| Környezeti tényezők szerepe a fertőző betegségek keletkezésében | 801 |
| A fertőzés forrásai | 803 |
| A fertőző beteg ember mint a fertőzés forrása | 803 |
| A kórokozó-hordozó mint a fertőzés forrása | 804 |
| Milyen mechanizmus révén szerepel fertőző forrásként a fertőzött szervezet? | 805 |
| A fertőzés terjedésének útjai | 809 |
| Terjedés közvetlen érintkezés útján | 810 |
| Élő és élettelen közvetítők révén terjedő fertőző betegségek | 810 |
| Foglalkozási fertőzések | 817 |
| A fertőzés lehetőségei, a kórokozások a külvilágban eltöltött ideje szerint | 817 |
| A fertőző betegségek rendszerezése | 820 |
| Ragályos, kontagiózus fertőző betegségek | 821 |
| Nem-ragályos fertőző betegségek | 821 |
| A járványfolyamat mozgató erői | 835 |
| A szervezet ellenállását módosító erők | 836 |
| A kórokozó virulenciáját módosító erők | 840 |
| A kórokozó életkörülményeit az emberi szervezeten kívül módosító erők | 841 |
| Szociálhigiénés település- és környezet-egészségügyi tényezők mint a járványfolyamat mozgató erői | 843 |
| A szociál-higiénés faktor mint a járványfolyamat mozgató ereje | 843 |
| A környezet és település-egészségügyi tényező mint a járványfolyamat mozgató ereje | 850 |
| Járványügyi munka és egészségügyi szervezés | 855 |
| Járványügyi intézkedések a polgári periódusban | 856 |
| Járványügyi intézkedések a szocialista periódusban | 861 |
| A járványok megelőzésének és leküzdésének módszerei | 873 |
| A fertőző beteg fertőzésterjesztésének megakadályozása | 875 |
| A szervezetből a külvilágba került kórokozó továbbjutásának megakadályozása, a kórokozó megsemmisítése | 878 |
| Az egészséges szervezet fertőződésének megakadályozása | 885 |
| Irodalom | 890 |
| Névmutató | 891 |
| Tárgymutató | 894 |