A Hirlap szakácskönyve/Mindnyájunk szakácskönyve
Szerző
Szerkesztő
| Kiadó: | |
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: |
Könyvkötői kötés
|
| Oldalszám: | 320
oldal
|
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar
|
| Méret: |
22 cm x 14 cm
|
| ISBN: | |
|
Megjegyzés:
|
Két mű egy kötetben. Az első mű a Légrády Testvérek kiadása. Fekete-fehér fotókkal és illusztrációkkal. Légrády Testvérek R.-T. és Hirlapnyomda nv. nyomása.
|
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
Előszó
A magyar konyhaművészet: évszázados hagyomány. A magyar konyha híres és kitünő. Az, akinek módjában áll végigkóstolni Európa konyháit, a bécsit, a franciát, az olaszt, a németet, az angolt, minden...
Tovább
Előszó
A magyar konyhaművészet: évszázados hagyomány. A magyar konyha híres és kitünő. Az, akinek módjában áll végigkóstolni Európa konyháit, a bécsit, a franciát, az olaszt, a németet, az angolt, minden nemzeti elfogultság nélkül hirdeti, hogy legjobban főzni Magyarországon tudnak.
A magyar konyha hírnevének nem ártott a háború, az egész világon ma is Magyarországon sütnek-főznek a legjobban. Egykor nagyobb volt a bőség és híres szakácsaink, nagyszerű háziasszonyaink valósággal dúskálhattak az élelmiszerekben, ma csökkentek az igények, de a szerény háztartások keretében és éppoly ízes, pompás ételremekeket állít elő az egyszerűség konyhaművészete, mint hajdani gazdaságunk esztendőiben. Átmenetileg, az ostrom idején, természetesen szükséget szenvedtünk valamennyien, de a felszabadulás után újra begyújtottak a tűzhelyekbe, a háziasszonyok kezükbe vették a főzőkanalat, az éttermek megnyíltak és a fokozott étvágyhoz - van étel is. Hogy ezek az ételek aztán méltók a magyar konyha régi hírnevéhez is, ez nemcsak a hagyományokhoz való ragaszkodásnak köszönhető, hanem annak az elpusztíthatatlan igényünknek, hogy "nem baj, ha egyszerű, a fő, hogy jó legyen!"
Vissza
Fülszöveg
Híres éttermek, híres szakácsainak (Gundel Károly, Magyar Elek, Csáky Sándor, Móra Ferencné stb.) közel 600 étel-receptje van összegyűjtve.
Tartalom
A Hirlap Szakácskönyve:
Előszó 3
Táplálkozástani alapismeretek, írta Tangi Harald egy. m. tanár 5
Egy felnőtt ember számára ajánlott étrend egy hétre 11
Vitaminszükséglet-táblázat 13
Élelmiszerek összetétele (fehérje, zsír, szénhidrát) és kalóriatartalma 14
Élelmiszerek vitamintartalma 16
Italok összetétele és kalóriatartalma 18
A magyar konyháról Inyesmester 19
Általános tudnivalók 21
Rántáskészítés 21
Az előfőzés 22
Az olajos főzés 22
A margarin 22
A tűzdelés 23
A párolás 23
Roston sütés 23
Savanyítás, marinálás 24
A szójaliszt 24
Levesek, általános tudnivalók 25
Levesreceptek 37
Előételekről általános tudnivalók 41
Előételek 42
Hideg előételek 58
Szárnyasokról általános tudnivalók 60
Szárnyasok 62
Húsokról általános tudnivalók 68
Angolos húsok elkészítése 70
Borjúhúsok 80
Marhahúsok 92
Sertéshúsok (malac is) 99
Birka- ürühúsok 101
Lóhús 102
Vadhúsokról és elkészítésükről 102
Vadhúsok 108
Halételekről általános tudnivalók 109
Halak 113
Rák 113
Pástétomok 115
Köretek 119
Mártások 124
Hideg mártások 125
Saláták 129
Főzelékek 131
Húspótlók, feltétek 133
Tojásételek 135
Belsőségek (máj, vese, velő, nyelv, tüdő, borjúmirigy, pacal) 140
Egytálételek 146
A disznótor, hurka-, kolbászkészítés, sonkapácolás 148
Főtt tészták 153
Sós, sajtos tészták 155
Kelt tészták 159
Zsírban sült kelt tészták 161
Meleg tészták 161
A souffléekről 161
Pudingok 164
Rétes, palacsinta 166
Sodók 167
Finom tészták (fánkok, lepények, kalács, beigli, tekercsek, linzer, Rigó Jancsi, vargabéles) 176
Kukoricalisztből, köleskásából és hajdinából készült ételek 180
Torták 184
Tortakrémek és mázak 187
Édes teasütemények 191
Parfait-k, fagylaltok 191
Migonok és szaloncukorkészítés 194
Gyümölcseltevés cukor nélkül, aszalás 196
Zsírszegény világban (tojásrántotta teljesen zsír nélkül) - Inyesmester 197
A tarhonyáról - Inyesmester 197
A francia konyháról - Inyesmester 199
Diétás étrend, írta Tangi Harald egy, m. tanár 201
Kímélő étrend (lázas betegeknek, lábadozóknak) 201
Májdiéta (vérszegénységnél) 202
Gyomorsavtúltengésben szenvedők diétája 202
Gyomorsavhiányban szenvedők diétája 203
Bélhurut-diéta 204
Vesebajosok étrendje 205
Szívbetegek étrendje 206
Basedowkórosak, pajzsmirigytúltengésben szenvedők étrendje 206
Cukorbetegek étrendje 206
A szakácskönyvben szereplő ételek összetétele 208
Tartalom 223
Mindnyájunk szakácskönyve:
Előszó 3
Háztartáspénz 4
Levesek 5
Előételek (egytálételek) 11
Husok 17
Pástétomok 34
Mártások 36
Főzelékek 37
Köretek 41
Saláták 43
Főtt-tészták (fánk, omlett, pudding, palacsinta) 47
Sülttészták 53
Befőzés 71
Háztartási tanácsadó 77
Tíz jótanács 80
Diétás konyha 81
Dr. Weninger Antal: A vitaminok szerepe a konyhaművészetben 87
Vitamintáblázat 91
Kalóriatáblázat 92