Próbálja ki megújult, VILLÁMGYORS keresőnket!

962.422

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
4000 Ft
a kedvezményes
házhoz szállításig

A hőenergiagazdálkodás területén végzett kutatások egyes kérdéseiről

A 10 éves Hőtechnikai Kutató Intézet kiadványa/1949-1959

Szerző

Kiadó: Műszaki Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Varrott papírkötés
Oldalszám: 305 oldal
Sorozatcím: A Hőtechnikai Kutató Intézet közleményei
Kötetszám: 3
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Megjelent 600 példányban. Tankönyvi szám: K/116. Fekete-fehér ábrákkal és kihajtható mellékletekkel illusztrált. Orosz, német és angol nyelvű előszóval.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Intézetünk tíz esztendővel ezelőtt alakult meg azzal a céllal, hogy - hazai energiabázisunkat figyelembe véve - kutató munkájával a hőenergiagazdálkodás területén új eljárásokat kezdeményezzen és... Tovább

Előszó

Intézetünk tíz esztendővel ezelőtt alakult meg azzal a céllal, hogy - hazai energiabázisunkat figyelembe véve - kutató munkájával a hőenergiagazdálkodás területén új eljárásokat kezdeményezzen és új berendezéseket alakítson ki. Ezek során feladatunk a korszerű elmélet alkalmazása és fejlesztése, valamint a vizsgálati módszerek tökéletesítése.
A hőtechnikai kutatások rendkívül szerteágazóak. Feladatainkat kis létszámunk és szerény anyagi ellátottságunk mellett csak lépésenként, intézetünk céltudatos fejlesztésével tudtuk megoldani. Az energiaellátás, amely a szocialista ipar megteremtésének alapja, szükségessé tette, hogy erőnkhöz mérten tevékenységünket eredeti célkitűzéseinken (tüzeléstechnika, gőzkazánok és ezek segédberendezései, erőművi és ipari vízelőkészítés) túlmenően kiterjesszük. Ezért foglalkoztunk egyes iparágak műszaki fejlesztésével kapcsolatos, kutatást igénylő hőtechnikai vonatkozású kérdéseinek vizsgálatával is.
Kutató munkánk mellett az ipar számos gyakorlati problémáját oldottuk meg. Jelentős segítséget nyújtottunk mindazoknak, akik szaktanácsért hozzánk fordultak, és egyben közvetlen kapcsolatokat építettünk ki ipari üzemekkel, tervező irodákkal és az ipart irányító hatóságokkal. Eredményeink ipari bevezetése a népgazdaság számára jelentős gazdasági előnyöket hozott, amelyek alkalmasak voltak arra is, hogy az újtól helyenként idegenkedőket minden élőszónál jobban meggyőzzék. Intézetünk munkatársainak a velünk együttműködő intézményekkel közösen létrehozott alkotásai több alkalommal az országhatáron túl is elismerést szereztek a magyar ipari kutatásnak.
Kutató munkánk eredményei rendszeres és sok fáradságot igénylő munka gyümölcsei. Ennek értékelésekor figyelembe kell venni, hogy aránylag fiatal intézetünkben a kutató munka művelői túlnyomórészben a kutatás feltételeinek megteremtése és módszereinek kidolgozása közben kevésszámú tapasztalt tudományos vezető mellett működve nőttek fel, és így fokozatosan teremtették meg az eredményes kutatáshoz nélkülözhetetlen szellemi alapot.
Eddigi két kiadványunk után Intézetünk tíz éves fennállása alkalmából most egy gyűjteményes kiadvány keretében ismertetjük eredményeinket. Vissza

Tartalom

Előszó 3
BASSA GÁBOR - TREMMEL ISTVÁN - ZÁGON PÁL:
Kis fűtőértékű, nagy portartalmú daraszenek felhasználása rostélytüzelesű ipari kazánokban 9
SZŰCS ERVIN:
Szénőrlőmalmok üzemi vizsgálata 67
BOROSS LÁSZLÓ:
Szenek és lignitek néhány tulajdonságának befolyása a szárítás technológiájára 80
PATKÓ GYÖRGYNÉ:
A magyar szenek salakolvadék-viszkozitásának meghatározása és ennek értékelése 100
DÉKÁN JÁNOS - MOSÓ DEZSŐ:
Bázikus jellegű salak-pernye hidraulikus eltávolításánál fellépő nehézségek kiküszöbölése recirkulációs módszerrel 116
DÉR Á. BÁLINT:
Biogáz kutatásaink eredményei 136
NASZÁLYI LÁSZLÓ:
Debreceni kohókoksz megtakarítási kísérletek 162
POHL OSZKÁR:
Apróbordás rendszerű hőcserélő 187
KUN LÁSZLÓ:
Aprószemcsés hőátadó eljárás és berendezés 216
SZABOLCS GÁBOR:
Ciklonszonda pormérő berendezés alkalmazása és a mérési módszer továbbfejlesztése 236
NAGY OLIVÉR:
Hideg csapadékos kovasavtalanító eljárás ismertetése 254
AMBRUS GYÖRGYNÉ:
Teljes sótalanító ioncserélő berendezések kationcserélő oszlopainak kénsavas és sósavas regenerálása 274
GERENCSÉR JÓZSEF:
A Csepel Öntödegyári temperáló alagútkenence rekonstrukciója és fejlesztése 289
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
A hőenergiagazdálkodás területén végzett kutatások egyes kérdéseiről A hőenergiagazdálkodás területén végzett kutatások egyes kérdéseiről A hőenergiagazdálkodás területén végzett kutatások egyes kérdéseiről A hőenergiagazdálkodás területén végzett kutatások egyes kérdéseiről A hőenergiagazdálkodás területén végzett kutatások egyes kérdéseiről A hőenergiagazdálkodás területén végzett kutatások egyes kérdéseiről A hőenergiagazdálkodás területén végzett kutatások egyes kérdéseiről A hőenergiagazdálkodás területén végzett kutatások egyes kérdéseiről A hőenergiagazdálkodás területén végzett kutatások egyes kérdéseiről A hőenergiagazdálkodás területén végzett kutatások egyes kérdéseiről A hőenergiagazdálkodás területén végzett kutatások egyes kérdéseiről

A borító kissé töredezett, javított, elszíneződött, szakadozott. A könyv kötése megnyílt. A címlapon utólag beragasztott fekete-fehér fotó található.

Állapot:
5.280 Ft
2.640 ,-Ft 50
13 pont kapható
Kosárba