kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Műszaki Könyvkiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Félvászon |
| Oldalszám: | 975 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 20 cm x 16 cm |
| ISBN: | |
| I. KÖTET | |
| Előszó | 5 |
| Bevezetés | 15 |
| A húsfogyasztás jelentősége a táplálkozásban és a statisztika tükrében | 17 |
| A hús a táplálkozásban | 19 |
| Néhány adat a hazai hústermelésről és fogyasztásról | 22 |
| A húsipar története. A magyar húsipar fejlődése | 25 |
| A húsipar nyersanyagai | 35 |
| A sertés | 38 |
| Küllem, testalkat, bírálat | 39 |
| Fajtaismeret, keresztezések | 44 |
| A fajták értékelése és kiválasztása a termelési kívánalmak érdekében | 54 |
| Takarmányozási és hízlalási tudnivalók | 64 |
| Vágósertésekre vonatkozó statisztikai adatok | 68 |
| Szarvasmarha | 70 |
| Küllem, testalkat és bírálat | 70 |
| Fajtaismeret, keresztezések | 78 |
| A borjú mint húsforrás | 83 |
| Szarvasmarhák kiválasztása hústermelésre | 84 |
| Vágómarhák statisztikai adatai | 85 |
| A juh | 88 |
| Küllemi tulajdonságok, bírálat | 88 |
| Juhfajták | 89 |
| A juh nevelése, tartása hústermelésre | 91 |
| A ló | 92 |
| Egyéb vágóállatok | 93 |
| A vágóállatok szöveteinek és szerveinek felépítése | 95 |
| A sejtek | 97 |
| A szövetek | 98 |
| A hámszövet | 98 |
| A kötőszövet | 99 |
| A zsírszövet | 99 |
| A csontszövet | 100 |
| Az izomszövet | 100 |
| Az idegszövet | 102 |
| Szervek és szervrendszerek | 103 |
| A vágóállatok anatómiája | 15 |
| Csontvázrendszer | 107 |
| A fej csontjai | 108 |
| A gerincoszlop csontjai | 109 |
| A mellkas csontjai | 110 |
| A végtagok csontjai | 110 |
| A csontok összeköttetései, ízületek, szalagok | 113 |
| A fej csontjainak összeköttetései | 114 |
| A törzs csontjainak összeköttetései | 114 |
| A végtagok csontjainak összeköttetései | 115 |
| Izomtan | 116 |
| A fej izmai | 117 |
| A törzs izmai | 118 |
| A végtagok izomzata | 118 |
| A vágóállatok húsának osztályozása az ipari feldolgozás szerint | 120 |
| A fontosabb zsigerek összehasonlító bonctana | 124 |
| A nyirokcsomók és nyirokerek | 128 |
| Vágóállatok betegségei. Az állatról emberre terjedő betegségek | 131 |
| Baktériumok okozta betegségek | 134 |
| Lépfene | 134 |
| Takonykór | 136 |
| Sertésorbánc | 137 |
| Brucellózis | 138 |
| A gümőkór | 140 |
| Paratífusz | 143 |
| Sugárgombabetegség és merevgörcs | 145 |
| Vírusok okozta betegségek | 145 |
| A vágóállatokon előforduló állati élősködők (paraziták) | 146 |
| A vágóállatokon gyakrabban előforduló, ember egészségére nem ártalmas élősködők | 146 |
| Az ember egészségére közvetve ártalmas élősködők | 147 |
| Az emberre közvetlenül ártalmas élősködők | 149 |
| A trichinellózis | 150 |
| Állatkereskedelem. Hazai termelési (tenyésztési), vásárlási és begyűjtési viszonyaink | 153 |
| Szerződéses termeltetés | 157 |
| Vágóállatok minősítése, a minősítés ellenőrzése, kitermelési normák | 161 |
| A sertések minősítése | 165 |
| A vágómarha minősítése | 168 |
| A vágójuh minősítése | 172 |
| A vágóló minősítése | 173 |
| A borjú minősítése | 175 |
| Minősítés ellenőrzése, kitermelési normák | 176 |
| Vágóállatok átvétele és szállítása | 181 |
| Az állatok átvétele a termelőtől | 183 |
| A vágóállatok szállítása | 185 |
| A vágóállatok szállítás közben előforduló károsodásai | 188 |
| A vágóállatok átvétele a vágóhidakon | 189 |
| Kényszervágásra átadás | 192 |
| Vágóhidak szervezeti felépítése, felszerelése | 193 |
| A vágóhidak fejlődéstörténete. Hazai viszonyaink | 195 |
| Önálló vágóhidak | 196 |
| Vágóhidak, mint a húskombinátok részei | 202 |
| Különböző vágóvonal-típusok | 206 |
| Vágóhidi üzemrészek futószalagos és futószalagnélküli vonalainak főbb technológiai számításai | 212 |
| A futószalag mozgási sebességének meghatározása | 212 |
| A kivéreztető útszakasz és az itt levő munkahelyek hosszának meghatározása | 213 |
| Vágóhidi berendezések, gépek, eszközök és szerszámok | 215 |
| Vágóhídi szállító- és emelőberendezések | 217 |
| A termékek mechanikai feldolgozására használt gépek és berendezések | 243 |
| Mosógépek | 243 |
| Tisztítógépek | 249 |
| Vágóhídi fűrészelő- és aprítógépek | 268 |
| Nagy darab húsok bontására alkalmas gépek | 268 |
| Gépek és felszerelések a bőrök lenyúzására | 276 |
| A bőrnyúzógépek szerkezeti jellemzői | 283 |
| Bőrhúsológép | 292 |
| Vágóhídon használt termikus berendezések | 293 |
| Forrázó-, gőzölő- és főzőberendezések | 293 |
| Éles gőzzel melegített (zárt) főzőkészülékek | 297 |
| Éles gőzzel fűtött készülékek | 298 |
| Perzselő-berendezések | 301 |
| Sertésperzselő kemencék | 301 |
| Felszerelés sertével és szőrrel fedett termékek perzselésére | 305 |
| Vágóhídi higiénia | 309 |
| Állatok vágás előtti tartása | 319 |
| Állatok vágóhídi elhelyezése, vágásra előkészítés | 321 |
| Különböző vágóállatok behajtása, beszállítása a vágóhelyre | 324 |
| Vágóhídi technológia | 327 |
| A vágóállatok kábítása | 329 |
| A különböző kábítási módok | 331 |
| Az állatok elvéreztetése | 337 |
| Szarvasmarha elvéreztetése | 337 |
| A borjú elvéreztetése | 340 |
| A juh elvéreztetése | 340 |
| A sertés elvéreztetése | 340 |
| A bőr fejtése | 342 |
| A marha bőrének lefejtése | 343 |
| A borjú fejtése | 349 |
| Birka és bárány fejtése | 350 |
| Sertések fejtése | 351 |
| A bontás | 361 |
| Marhabontás | 361 |
| A borjú bontása | 363 |
| A juh bontása | 363 |
| A sertés bontása | 364 |
| Hasítás és vágóhídi darabolás | 365 |
| Szarvasmarha, bivaly, ló hasítása és vágóhídi darabolása | 365 |
| A sertés hasítása | 369 |
| A húsok tisztítása | 372 |
| Organoterápiás nyersanyagok vágóhídi gyűjtése | 375 |
| Az agyalapi mirigy | 378 |
| Tobozmirigy | 380 |
| A pajzsmirigy | 380 |
| Mellékpajzsmirigyek | 381 |
| A magzatmirigy | 382 |
| A petefészek | 382 |
| A here | 383 |
| A mellékvesék | 384 |
| A hasnyálmirigy | 385 |
| A máj és epehólyag | 386 |
| Az agy- és gerincvelő | 387 |
| Vágás utáni húsvizsgálat | 389 |
| Állatfajonkénti húsvizsgálat | 392 |
| Szarvasmarha vizsgálata | 392 |
| Borjak vizsgálata | 394 |
| Juhok és kecskék vizsgálata | 395 |
| A sertéshús vizsgálata | 395 |
| Lovak, szamarak, öszvérek vizsgálata | 396 |
| Bakteriológiai (kiegészítő laboratóriumi) húsvizsgálat | 398 |
| A hús elbírálása a kiegészítő (bakteriológiai) vizsgálat alapján | 401 |
| A hús elbírálása közfogyaszthatóság szempontjából | 401 |
| A hús megjelölése (lebélyegzése) | 403 |
| Az elbírálás során különféleképpen minősített húsokkal követendő eljárás | 406 |
| Fogyasztásra alkalmatlan húsok és szervek ártalmatlanná tétele | 407 |
| A feltétel nélkül fogyasztásra alkalmas hús jellemző tulajdonságai | 408 |
| A hús érzékszervi tulajdonságai | 408 |
| A hús vegyi összetétele | 409 |
| A különböző állatok húsának felismerése | 411 |
| A hús helytelen kezeléséből eredő elváltozások | 411 |
| A sertés vágóhídi feldolgozásának kiegészítő munkái | 417 |
| Elővágás sonkára, szalonna lehúzásra, szalonnázás | 419 |
| Zsiradékok osztályozása és előkészítése értékesítésre vagy továbbfeldolgozásra | 421 |
| Vágócsarnoki táblamunka | 422 |
| Húsok minősítése | 427 |
| A kifejlett és növendék-szarvasmarha húsának minősítése | 427 |
| A borjúhús minősítése | 432 |
| A juhhús minősítése | 433 |
| Ló- és csikóhús minősítése | 435 |
| Hasított sertés minősítése | 435 |
| Vágási termékek előhűtése, hűtése és hűtőtárolása, fagyasztása és fagyasztó tárolása | 437 |
| Hőtani alapfogalmak | 439 |
| A hideg előállításának alapelvei | 445 |
| A hideg hasznosításának technológiai és gazdasági jelentősége. A hűtés és fagyasztás módjai | 447 |
| A húsok előhűtése | 448 |
| Marha-, borjú- és sertéshús hűtése | 454 |
| A fagyasztás módjai | 456 |
| Lassú fagyasztás levegőben | 456 |
| Gyorsfagyasztási eljárások | 459 |
| A húsok szállítása, árjegyzéki bontása és forgalomba hozatala | 471 |
| Hűtött és fagyasztott hús helyi és távolsági szállítása | 473 |
| Húsok árjegyzéki bontása | 476 |
| Elülső és hátulsó marhanegyed üzleti bontása | 476 |
| Félsertés üzleti bontása | 479 |
| Borjú hússzéki darabolása | 482 |
| Csontos juhhús hússzéki darabolása | 483 |
| Lóhús hússzéki darabolása | 483 |
| Vágási melléktermékek feldolgozása | 485 |
| A vágóhídi vér kitermelése és feldolgozása | 487 |
| A vér összetétele | 489 |
| A vér alvadása | 490 |
| A vér technológiai feldolgozása | 491 |
| A bőr és járulékos részeinek elsődleges feldolgozása | 494 |
| A bőr és járulékos részeinek szöveti szerkezete | 494 |
| A bőrök minősítése | 496 |
| A bőrök tartósítása | 498 |
| A szőr és szaruképletek vágóhídi feldolgozása | 502 |
| Szőrféleségek gyűjtése és elsődleges feldolgozása | 502 |
| A pata feldolgozása, pataolaj gyártása | 503 |
| Az emésztőcsatorna (gyomrok és belek) vágóhídi feldolgozása | 505 |
| Anatómiai viszonyok | 505 |
| A gyomor, bélcsatorna elsődleges feldolgozása | 508 |
| A belek tartósítása | 517 |
| A csontok feldolgozása | 520 |
| II. KÖTET | |
| Előszó az I. és II. kiadáshoz | 5 |
| Tartalomjegyzék | 9 |
| Bevezetés | 15 |
| Húsipari nyers- és segédanyagok | |
| Az ipari hús | 19 |
| Meleg hús | 19 |
| Hideg hús | 21 |
| Fagyasztott hús | 22 |
| A nyershús minősítése | 23 |
| A fehéráru | 25 |
| Az étkezési vér | 26 |
| Az étkezési belsőségek (zsigerek) | 27 |
| Húsipari burkolóanyagok | 27 |
| Természetes burkolóanyagok | 28 |
| Műbelek és műanyagburkolatok | 34 |
| Húsipari ízesítő- és egyéb adalékanyagok | 40 |
| Fűszerek | 40 |
| A konyhasó | 43 |
| Salétrom- és salétromos só | 45 |
| A cukor | 46 |
| Kocsonyásító- és kötőanyagok | 47 |
| Húsipari készítmények minősítése | 48 |
| A hús ipari feldolgozása | |
| Töltelékes készítmények | 53 |
| A töltelékes húsáruk gyártásához szükséges üzemi helyiségek és berendezések | 53 |
| A töltelékes áruk főbb gyártási műveletei és az ezekhez szükséges gépek | 79 |
| A sózó-pácoló helyiségek és berendezési tárgyaik | 113 |
| Az üzemek hűtése | 119 |
| A füstölőberedezések és a füstölés | 120 |
| A főzőberendezések és a főzés | 128 |
| A készítmények hűtése | 132 |
| A húskészítmények tárolására szolgáló helyiségek | 133 |
| Töltelékes áruk raktározás alatti súlyalakulása | 137 |
| Az üzemekben használt mérőműszerek | 140 |
| A vörösárufélékről általában | 142 |
| A húspépkészítésről általában | 144 |
| Belek előkészítése gyártáshoz | 154 |
| Vörösárufélék gyártása | 158 |
| A vörösárukra vonatkozó minőségi követelmények | 166 |
| A felvágottfélék gyártásáról általában | 168 |
| A krakkói felvágott gyártása | 173 |
| A túrista-felvágott gyártása | 175 |
| A tiroli felvágott gyártása | 177 |
| Az olasz felvágott gyártása | 179 |
| A kedvenc felvágott gyártása | 180 |
| A göttingi felvágott gyártása | 182 |
| A mortadella felvágott gyártása | 183 |
| A csabai felvágott gyártása | 184 |
| A vadász felvágott gyártása | 185 |
| A veronai felvágott gyártása | 186 |
| Az úttörő felvágott gyártása | 186 |
| A sörbomba gyártása | 187 |
| A lengyel felvágott gyártása | 188 |
| A soproni felvágott gyártása | 189 |
| A sonkás felvágott gyártása | 190 |
| A nyári felvágott gyártása | 191 |
| Felvágott félékre vonatkozó minőségi követelmények | 195 |
| A kolbászfélékről általában | 198 |
| A szárazkolbász gyártása | 200 |
| A gyulai kolbász gyártása | 202 |
| A gyulai páros (főző-) kolbász gyártása | 206 |
| A csemegekolbász és a csemege-debreceni gyártása | 207 |
| A füstöltkolbász és a füstölt páros gyártása | 208 |
| A főzőkolbász gyártása | 209 |
| A lecsókolbász gyártása | 210 |
| A honvédkolbász gyártása | 210 |
| A szepesi virsli gyártása | 212 |
| A konzerv-debreceni | 212 |
| A cserkészkolbász gyártása | 214 |
| A sütni való kolbász gyártása | 214 |
| A hannoveri kenőkolbász gyártása | 215 |
| Kolbászfélékre vonatkozó minőségi követelmények | 216 |
| A kolbászkészítmények tárolása és szállítása | 218 |
| A szalámifélékről általában | 220 |
| A szalámigyárak gépi berendezése | 222 |
| A szalámi gyártásához szükséges segédanyagok, nyersanyagszükséglet | 224 |
| A téliszalámi gyártása | 226 |
| Csemegeszalámi | 237 |
| Csabai paprikás szalámi | 238 |
| A szalámi csomagolása, szállítása | 238 |
| A hurkafélékről általában | 240 |
| A hurkafélékre vonatkozó minőségi követelmények; tárolás, szállítás | 241 |
| Véreshurka | 244 |
| Májashurka | 245 |
| Bácskai hurka | 246 |
| Türingiai hurka | 246 |
| Fekete hurka | 247 |
| Belsőségből készült töltelékáru | 248 |
| A sajtfélékről általában | 249 |
| Disznósajt | 251 |
| Bőrsajt | 254 |
| Nyári disznósajt | 254 |
| Mágnássajt | 255 |
| A különleges nyelvsajt és a nyelvsajt | 255 |
| Véres- és ökörszájsajt | 256 |
| A sajtfélékre vonatkozó minőségi követelmények; tárolás, szállítás | 257 |
| Kenős áruk | 258 |
| A kenőmájas gyártása | 260 |
| A májsajt és a soproni kenőmájas gyártása | 261 |
| A májas-készítményekre vonatkozó minőségi követelmények; tárolás, szállítás | 263 |
| Betétes felvágottak, roládok, galantinok, pástétomok | 264 |
| Betétes felvágottak | 265 |
| Roládok | 267 |
| Galantinok | 268 |
| Pástétomok | 269 |
| A töltelékes készítmények gyártásánál előforduló gyakoribb technológiai hibák és következményeik | 271 |
| A pácolt készítményekről általában | 273 |
| Sókeverék előállítása | 275 |
| Páclevek készítése és kezelése | 275 |
| Húsok előkészítése sózásra, pácolásra | 277 |
| A hús pácolásánál előforduló technológiai hibák és következményeik | 286 |
| A pácolt húsok füstölése | 288 |
| A füstölt, pácolt húsok főzése | 290 |
| Formában főtt húskészítmények | 293 |
| Prágai sonka és gépsonka | 293 |
| Csemege-gépkaraj | 298 |
| Rakott sertéshús | 299 |
| Rakott sertésfejhús | 299 |
| Rakott marhanyelv | 300 |
| Marhaszegyfő gépben | 300 |
| Füstölt és főtt-füstölt húsok burkolása celofánbélbe | 302 |
| Formában főtt készítmények | 304 |
| Füstölt és főtt-füstölt sertéshúsok | 305 |
| Füstölt és főtt-füstölt húsok csomagolása, szállítása | 306 |
| A szalonnafélékről általában | 314 |
| Sózott teaszalonna | 321 |
| Paprikás teaszalonna | 321 |
| Füstölt kenyérszalonna | 321 |
| Füstölt tokaszalonna | 322 |
| Füstölt csemegeszalonna | 323 |
| Füstölt paprikás csemegeszalonna | 323 |
| Kolozsvári szalonna | 324 |
| Főtt toka- (csécsi) szalonna | 325 |
| Erdélyi szalonna | 325 |
| Angol szalonna | 326 |
| Kassai fekete vagy cigányszalonna | 327 |
| Szamosújvári szalonna | 327 |
| Sült szalonna | 327 |
| Bácskai pörc | 238 |
| A szalonnafélék tárolása és szállítása | 328 |
| A baconról általában | 331 |
| A bacon-sertés vágása és feldolgozása | 335 |
| A bacon-készítmény osztályozása, minősítése | 343 |
| A zsírolvasztás | 348 |
| Az állati zsír nyersanyagai | 348 |
| Zsírolvasztó üzemek és berendezésük | 351 |
| A sertészsiradék olvasztása | 353 |
| A marhafaggyú olvasztása | 373 |
| Étkezési csontzsír | 377 |
| A lóhúskészítményekről általában | 380 |
| Ló-vörösáruk | 385 |
| Lókolbász-félék | 387 |
| Lóhurka-félék | 388 |
| Ló-kenőmájas | 388 |
| Ló-szárazkolbász, ló-téliszalámi | 389 |
| A dobozolt húskészítményekről (konzervekről) általában | 389 |
| A konzervdobozok | 392 |
| Konzervek csomagolására használt üvegek | 393 |
| A konzervek zárása és a zárógépek | 394 |
| Csírátlanító (sterilező) berendezések | 396 |
| Néhány fontosabb húskonzerv | 398 |
| Hús és húskészítmények csomagolása | 416 |
| Húsipari, ill. a húsipart érintő fontosabb jogszabályok | 423 |
| Zárószó | 426 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.