kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Szaktudás Kiadó Ház |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
| Oldalszám: | 122 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 24 cm x 17 cm |
| ISBN: | 963-9553-05-0 |
| Megjegyzés: | Színes és fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva. |
| Bevezetés | 9 |
| Az ágazat áttekintése | 9 |
| A fejlesztés lehetséges iránya | 10 |
| A húsmarhatartás technológiája | 15 |
| Technológiai változatok | 15 |
| Kizárólag vagy túlnyomórészt gyepre alapozott húsmarhatartás | 15 |
| Gyepre, szántóföldön termesztett tömegtakarmányokra és melléktermékekre alapozott tartás | 16 |
| Húsmarhatartás melléktermékekre alapozott takarmányozással | 17 |
| A húsmarhatartás néhány sajátosságának technológiai összefüggése | 17 |
| A húsmarhák kezelése, gondozása | 18 |
| A húsmarhatartás technológiájának főbb létesítményei, eszközei | 19 |
| Nyári elhelyezés | 22 |
| Téli elhelyezés | 23 |
| A húsmarha szaporításának kérdései | 24 |
| Kondíciópontszám-rendszer | 24 |
| Szaporítás ideje, módja | 27 |
| A húshasznú üszők tenyésztésbe vétele | 30 |
| Ellés, ellési nehézségek | 31 |
| A húsmarha tenyésztési kérdései, nemesítése | 34 |
| Az értékmérő tulajdonságok és azok örökölhetősége | 34 |
| A nemesítőmunka főbb elemei | 37 |
| Tenyészkiválasztás a fenotípusos teljesítmény alapján | 38 |
| Törzstehenek teljesítményvizsgálata | 38 |
| Növendék tenyészbikák teljesítményvizsgálata | 39 |
| A minősítő index számítási módja | 39 |
| Alkalmazott tenyészérték-becslési eljárás | 40 |
| Az értékelt adatok, a modell jellemzői | 40 |
| Tenyésztési módszerek, párosítási eljárások | 44 |
| Fajtatiszta tenyésztés | 45 |
| Keresztezések | 46 |
| Hazánkban tenyésztett fontosabb húsmarhafajták | 50 |
| A húsmarhafajták csoportosítása | 51 |
| Hazánkban előforduló őshonos szarvasmarhafajta | 51 |
| Anyai vonalba tartozó fajták (Brit húsmarhafajták) | 52 |
| Apai - terminál vonalba tartozó (Európai, kontinentális) fajták | 55 |
| A húsmarha takarmányozása | 60 |
| Takarmányozási alapelvek | 60 |
| Az első limitáló táplálóanyag elve | 60 |
| Összefüggés a létfenntartás és a termelés között | 61 |
| A takarmányozás gyakorlata | 68 |
| Húshasznú anyatehenek takarmányozása | 68 |
| Borjak takarmányozása | 72 |
| Tenyészüszők takarmányozása | 73 |
| Gyegazdálkodás | 78 |
| A legeltetés | 83 |
| A gyep művelése, ápolása, tápanyag-visszapótlása | 84 |
| Telepítés, felújítás | 85 |
| A húsmarhatartás állat-egészségügyi kérdései | 91 |
| Alapfogalmak | 91 |
| A húsmarhatartásban leggyakrabban előforduló speciális állat-egészségügyi problémák | 92 |
| A stresszhatás | 92 |
| Élősködők (parazitózisok) | 92 |
| Szembetegségek | 94 |
| A borjúneveléssel, választással kapcsolatos betegségek | 95 |
| Baktériumok és gombák okozta betegségek | 95 |
| Vírusok okozta betegségek | 96 |
| Egyéb állat-egészségügyi problémák | 96 |
| Marhahizlalás, vágómarha-minősítés, marketing | 98 |
| Marhahizlalás | 98 |
| A vágómarha minősítése | 101 |
| A féltestek megjelölése és minősítése | 101 |
| A testalakulás (konformáció) szerinti osztályba sorolás | 102 |
| A faggyúborítottság szerinti osztályba sorolás | 103 |
| A szarvasmarhák vágóértéke | 103 |
| A marketing | 106 |
| A marketingprogram lehetséges üzenetei a marhahús vertikumban érdekelt piaci szereplőkhöz | 107 |
| A húsmarhatartás szervezése és ökonómiája | 109 |
| Kölcsönhatások a húsmarhatartásban | 109 |
| A húsmarhatartás termelési szakaszainak ökonómiai jellemzői és szervezésének alapjai | 110 |
| A hústehéntartás szervezésének ökonómiai alapjai | 110 |
| A növendéknevelés termelési szakasz szervezésének ökonómiai alapjai | 111 |
| A marhahizlalás szervezésének ökonómiai alapjai | 112 |
| A munkaszervezés | 115 |
| A húsmarhavertikum EU-szabályozása | 116 |
| Általános alapelvek | 116 |
| Az alkalmazott támogatási formák (McSharry prémiumok) | 117 |
| Felhasznált irodalom | 121 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.