| I. rész | |
| Szemelvények a Diaetetica első darabjából (1762) és ennek bővített változatából, az Ó és Új Diaetetica I-VI. kötetéből (1787-1793) | 7 |
| Az Olvasóhoz | 9 |
| A diaetáról közönségesen | 13 |
| A diaetának szükséges voltáról | 13 |
| Az életről és egészségről | 16 |
| Az emberi test alkotmányáról és természetiről | 23 |
| A temperamentumokról | 26 |
| A különös természetről | 42 |
| A szokásról | 44 |
| Az éltető égről | 50 |
| Az éltető égnek hasznairól | 50 |
| Az éltető égnek tisztátalanságairól és dögletességeiről | 53 |
| A pestisról | 57 |
| Az égitestek influxusairól | 58 |
| A legegészségesebb aerről | 60 |
| A hideg aernek ártalmai ellen való segítségekről | 61 |
| A ruházatról | 63 |
| Az eledelekről közönségesen | 72 |
| Az ételnek és italnak szükséges voltáról | 72 |
| Az eledelek természetéről közönségesen | 73 |
| A gabonákról | 77 |
| Búza és búzakenyér | 77 |
| Rozskenyér | 85 |
| Anyarozs | 85 |
| Árpakenyér | 87 |
| Zab | 88 |
| Székely kiszi | 88 |
| Puliszka | 90 |
| Törökbúza vagy kukorica | 91 |
| A kerti hüvelykes veteményekről | 92 |
| A többi kerti veteményekről | 93 |
| Saláta | 93 |
| Spárga | 95 |
| Káposzta | 96 |
| Savanyú káposzta | 97 |
| A kerti gyökeres veteményekről | 100 |
| Földialma | 100 |
| Tatárkenyér | 103 |
| Fokhagyma | 106 |
| Vereshagyma | 107 |
| A leves gyümölcsökről | 109 |
| Gyümölcsök eltartása | 110 |
| Gyümölcslevek | 112 |
| A húsos eledelekről | 113 |
| Húsok konzerválása | 119 |
| A négylábú állatokról | 124 |
| Ökörhús | 124 |
| Ökörsütés | 125 |
| Disznóhús | 126 |
| Sódorcsinálás | 129 |
| Kolbászcsinálás | 132 |
| Májas és véres hurka | 133 |
| Bárányhús | 135 |
| Szarvashús | 136 |
| Lóhús | 136 |
| Nyúlhús | 137 |
| A szárnyas állatokról | 138 |
| Kappan | 139 |
| Pulyka | 139 |
| Lúd | 140 |
| A sáskákról (Toldalék) | 143 |
| A halakról | 146 |
| Hering | 148 |
| Viza | 150 |
| Tok | 151 |
| Marinírozás | 151 |
| Pisztráng | 153 |
| Jáskeszeg | 154 |
| Sügér | 154 |
| Csuka | 155 |
| Rák | 156 |
| Csiga | 157 |
| Austriga) | 157 |
| A tejről és tejneműekről | 158 |
| A tojásról | 164 |
| A mézről | 166 |
| A nádmézről | 168 |
| A sóról | 171 |
| A salétromról | 172 |
| A timsóról | 175 |
| A házi közönséges sóról | 176 |
| Az ecetről | 182 |
| Az olajról | 183 |
| A fűszerszámokról | 186 |
| Bors | 187 |
| Szegfű | 189 |
| Paradicsommag | 190 |
| Vanilla | 190 |
| Szerecsendió | 191 |
| Fahaj | 192 |
| Gyömbér | 193 |
| Sáfrány | 194 |
| Bádián | 195 |
| Mustármag | 196 |
| Az italról | 198 |
| A szomjúságról és italról közönségesen | 198 |
| A vízről | 199 |
| A borról | 207 |
| Az égett borról | 231 |
| A serről | 233 |
| A méhserről | 235 |
| A teáról vagy herbathéről | 236 |
| A koffé, kaffé vagy kávéról | 239 |
| A cocoládáról vagy csokoládéról | 242 |
| A dohányról vagy tabákról | 243 |
| Az étellel és itallal okosan való élésről közönségesen | 246 |
| A testnek mozgatásáról és nyugtatásáról | 252 |
| A test gyakorlásának regulái | 256 |
| A játékok | 260 |
| A tánc | 262 |
| A labdázás | 264 |
| A kártya, kocka, sakk | 265 |
| Az éneklés, beszélés, kiáltozás | 267 |
| A mai magyar nyelv | 268 |
| A lovaglás | 269 |
| A dörgölés és feredés | 273 |
| A nyugodalom | 276 |
| Az álomról és vigyázásról | 278 |
| A hálóház és az ágy | 282 |
| Az álomlátás | 287 |
| Az éjszakai megnyomattatás | 288 |
| A testben megmaradandó és abból kitisztulandó dolgokról | 291 |
| A ganéj | 292 |
| A szél | 294 |
| A vizelet | 295 |
| Kigőzölés, izzadás | 297 |
| A nyál és takony | 298 |
| A nemzőmag | 299 |
| Az elmélknek indulatairól | 308 |
| A jókedvből és unalomból támadt indulatok | 309 |
| A szégyenkezés és harag | 312 |
| A buja szeretet | 313 |
| Az erős képzelődés | 314 |
| A tanulás és mély gondolkodás | 315 |
| Az indulatok kormányzásáról | 316 |
| A tudatlanság és a tudományok hatása az indulatokra | 318 |
| A különböző temperamentumok és az indulatok | 322 |
| A testnek külső tisztaságáról (Toldalék) | 325 |
| II. rész | |
| Szemelvények a Diaetetica második darabjából (1766) | 329 |
| Az Olvasóhoz | 331 |
| Az asszonyi nem egészségének megtartásáról különösen | 334 |
| A megviselősödésről és a viselős asszonyok diaetájáról | 343 |
| A szüléshez készülő és gyermekágyat fekvő asszonyok diaetájáról | 355 |
| A szopttó asszonyok és dajkák diaetájáról | 360 |
| A csecsemők vagy szopó gyermekek egészségének megtartásáról | 368 |
| A nagyobb gyermekek és felserdült ifjak egészségének megtartásáról | 378 |
| A táborozó katonák egészségének megtartásáról | 381 |
| A tanuló emberek egészségének megtartásáról | 388 |
| A vén emberek diaetájáról és az életnek meghosszabbításáról | 394 |
| A betegeknek és betegségekből gyógyulni kezdőknek diaetájáról és a nyavalyáknak a jó diéta által lehető elkerüléséről | 402 |
| A nyavalyákat elein elfordító legközönségesebb orvosi eszközökről, úgymint az érvágatásról, purgatiókról, hánytatásról, izzasztásról vizelethajtásról | 420 |
| Víz-cura vagy vízzel való orvoslás | 426 |
| A savanyú- vagy borvizekről | 429 |
| Utószó és jegyzetek | |
| A válogatás szempontjai | 445 |
| A magyar nyelvű dietétikai irodalom és Mátyus István | 447 |
| A Mátyus Istvánra vonatkozó legfontosabb művek | 489 |
| Szavak magyarázata | 491 |
| Névmagyarázatok | 501 |