kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Szerzői magánkiadás |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Könyvkötői papírkötés |
| Oldalszám: | 196 oldal |
| Sorozatcím: | Állattenyésztéstan |
| Kötetszám: | 3 |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 23 cm x 15 cm |
| ISBN: | |
| Megjegyzés: | Harmadik, átdolgozott kiadás. 41 fekete-fehér fotóval, képpel illusztrálva. Nyomtatta Kulcsár Andor sokszorosítómester könyvnyomdája, Budapest. |
| Bevezetés | |
| A juh közgazdasági és mezőgazdasági jelentősége | 7 |
| A juh megnevezése ivar és kor szerint | 10 |
| A juh domesztikációja | 10 |
| Előismeretek a juhtenyésztés gyakorlásához | |
| A testtájak külső alakulásainak ismertetése | 14 |
| A fej | 14 |
| A törzs | 16 |
| A végtagok | 18 |
| Méretek felvétele a juhon | 19 |
| A juh súlya | 20 |
| A juh életkorának meghatározása | 21 |
| A juhok bőre | 23 |
| A másodlagos ivarjelleg és az ivartalanság | 23 |
| Gyapjúismeret | |
| A gyapjú | 25 |
| A bundát alkotó szőrképletek | 25 |
| A gyapjúzsír | 28 |
| A gyapjúszál tulajdonságai | 30 |
| A gyapjúszál színe | 30 |
| A gyapjúszál fénye | 32 |
| A gyapjúszál "finomsága" (vastagsága) | 33 |
| A gyapjúszál hűsége | 37 |
| A gyapjúszál erőssége (szilárdsága, tartóssága) | 38 |
| A gyapjúszál simulékonysága | 39 |
| A gyapjúszál nyujthatósága | 40 |
| A gyapjúszál rugalmassága | 40 |
| A gyapjúszál zsugorodóképessége | 41 |
| A belszerkezet (jelleg) | 41 |
| A gyapjú összértékét kifejező "szortimentum"-ok | 44 |
| Kiegyenlítettség | 45 |
| Gyapjúféleségek | 48 |
| A gyapjúhozam | 50 |
| "Nyírósúly", "gyapjúanyag", "rendement" | 53 |
| A gyapjú mennyiségére és minőségére befolyást gyakorló külső tényezők | 56 |
| A nyírás hatása a gyapjú növekedésére | 59 |
| A bunda ápolása az élő juhon | 61 |
| "Háton mosás" | 62 |
| A gyapjú nyírása | 65 |
| A lenyírt gyapjú zsákolása és raktározása | 66 |
| A gyapjú eladása | 67 |
| A juh fajtái | |
| A juhfajták csoportosítása | 68 |
| A merinók | 69 |
| A finomposztógyapjas merinó | 70 |
| A rambuillet vagy francia fésűs merinó | 72 |
| A német húsmerinó | 73 |
| A magyar fésűs merinó | 73 |
| A "magyar húsmerinó" | 76 |
| A cigája | 78 |
| A racka | 80 |
| A tolna-baranyai sváb juh | 83 |
| A keletfríz | 84 |
| A karakul | 85 |
| Ile de France | 87 |
| Az angol down-juhok | 88 |
| Egyéb fajták | 90 |
| A tenyészjuhok kiválasztása, takarmányozása és ápolása | |
| Minő fajtát tenyésszünk? | 96 |
| Az anyajuhok kiválasztása | 96 |
| A tenyészkosok kiválasztása | 103 |
| A juh életbentartó (és gyapjútermelő) tápanyagszükséglete | 108 |
| A juh nyári takarmányai | 110 |
| A juh téli takarmányai | 112 |
| A juhok itatása | 113 |
| A tenyészkosok takarmányozása | 114 |
| A juhakol | 115 |
| A juh ápolása | 116 |
| A párosítás, pároztatás, vemhesség és szülés | |
| A párosítás | 118 |
| Az üzekedés (berregés) jelei, tartalma és ismédlődése | 120 |
| Mikor és évente hányszor ellessünk? | 120 |
| Egy koshoz hány anyajuh osztható be? | 126 |
| Pároztatás (behágatás, beüzetés) | 127 |
| A vemhesség jelei és tartama | 129 |
| A vemhes anya takarmányozása és ápolása | 129 |
| Koraszülés és elvetélés | 130 |
| A juh szaporasága | 131 |
| Az ellés | 132 |
| A szoptató, illetőleg fejős anyák takarmányozása | 133 |
| A juh felnevelése | |
| A szopós bárány ápolása és takarmányozása | 135 |
| A szopós bárányok osztályozása | 138 |
| A szopós bárányok elválasztásának ideje | 139 |
| A növendékjerkék és ürük takarmányozása | 140 |
| A növendékkosok takarmányozása és ápolása | 140 |
| A juh, mint tejteremlő | |
| A juhtejgazdaság jelentősége | 142 |
| A juhtej kémiai és fizikai tulajdonságai | 143 |
| A tej mennyisége és fokozásának eszközei | 144 |
| A fejés módja | 146 |
| A juhtej értékesítése | 146 |
| A juh, mint hústermelő | |
| A juhhízlalás általános elvei | 148 |
| Tejes bárányok hízlalása | 148 |
| Pecsenye- és export-bárányok hízlalása | 149 |
| Kifejlődött ürük hízlalása | 149 |
| A juh bastardjai rokonfajokkal | 151 |
| A kecske tenyésztése | |
| A kecske gazdasági jelentősége | 155 |
| A házi kecske domesztikációja | 156 |
| Előismeretek a kecske tenyésztésének gyakorlásához | 156 |
| A külső testtájak alakulása | 156 |
| A bőr, szőrözet, és a szín | 158 |
| Testméretek és testarányok | 158 |
| A súly | 158 |
| Életkormeghatározás | 159 |
| A kecske fajtái | 159 |
| A tenyészállatok kiválasztása | 162 |
| A kecske takarmányozása | 164 |
| Pároztatás, vemhesség és ellés | 166 |
| A gödölyék és gidák felnevelése | 167 |
| A kecske ápolása | 168 |
| A kecske mint tejtermelő | 168 |
| A kecske mint hústermelő | 171 |
| A kecske mint erőtermelő | 171 |
| A kecske egyéb haszonhajtásai | 171 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.