kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Fűzött papírkötés |
| Oldalszám: | 222 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 20 cm x 14 cm |
| ISBN: | |
| Megjegyzés: | Ábrákkal illusztrálva. |
| A juh | 5 |
| A juh származása, háziasítása és elterjedése | 5 |
| A magyar fejőjuhászat története | 14 |
| A tejtermelés jelentősége a merinójuhászatban | 26 |
| A fontosabb tejelő juhfajták | 28 |
| A friz | 28 |
| A racka | 29 |
| A cigája | 31 |
| A karakul | 33 |
| A tejmerinó | 34 |
| Egyéb fajták | 36 |
| Fejőjuhászat a mezőgazdasági nagyüzemben | 36 |
| A juhtej | 38 |
| A tőgy | 38 |
| A tejképződés élettana | 42 |
| A juhtej tulajdonságai | 43 |
| A juhtej színe | 43 |
| A juhtej íze és szaga | 44 |
| A juhtej sűrűsége | 45 |
| A juhtej fajsúlya | 46 |
| A juhtej kémhatása | 46 |
| A juhtej egyéb tulajdonságai | 47 |
| A juhtej összetétele | 47 |
| A föcstej | 52 |
| Tejhibák | 53 |
| Az anyajuhok tejtermelését befolyásoló tényezők | 56 |
| A fajta | 56 |
| Egyed | 56 |
| Szelekció | 60 |
| Feljegyzés és törzskönyvezés | 65 |
| Próbafejés | 70 |
| A juhász | 74 |
| Legeltetés | 75 |
| Takarmányozás | 94 |
| Általános irányelvek | 94 |
| Életfenntartó táplálóanyagszükséglet | 95 |
| Vemhes anyák takarmányozása | 96 |
| Szoptató és fejős anyák takarmányozása | 99 |
| A takarmányozás módszerei | 104 |
| Itatás | 105 |
| Elhelyezés | 107 |
| Ápolás | 114 |
| Üzekedés, berregtetés, bárányozás | 115 |
| Szoptatás, leválogatás, ikresítés | 119 |
| Az anyajuhok kora | 125 |
| Testalkat és testnagyság | 129 |
| Tejelési időtartam és a szárazonállás | 132 |
| Időjárás és a fény | 135 |
| Közérzet | 138 |
| Betegségek | 140 |
| Tőgybetegségek | 140 |
| Gyomor- és bélférgesség | 141 |
| Tüdőférgesség | 142 |
| Kergeség | 142 |
| Mételykór | 144 |
| Rühösség | 145 |
| Büdössántaság | 146 |
| Juhcsimbe | 148 |
| Listeriozis | 149 |
| Juhhimlő | 150 |
| Lépfene | 150 |
| A tejtermelés és fejés hatása a gyapútermelésre, a gyapjú értékmérő tulajdonságaira és a báránynevelésre | 151 |
| A fejőjuhászat megszervezése | 156 |
| A fejés | 158 |
| A fejés módja | 158 |
| Hátulról fejés | 158 |
| Schandl féle abrakos oldalfejés | 158 |
| Gépi fejés | 166 |
| A fejés gyakorisága, a fejők száma, prémium | 166 |
| A kifejt tej kezelése | 167 |
| A tejkezelőhelyiség és berendezése | 167 |
| A tejkezelés eszközei és tisztántartásuk | 169 |
| A juhtej hűtése, szellőztetése, tárolása és szállítása | 171 |
| Tejtermelési higiene | 172 |
| A juhászatban és a tejüzemben dolgozók személyis higiénéje | 172 |
| Az istálló és környezete | 174 |
| A fejés higiénéje | 175 |
| A víz | 176 |
| Egyéb tényezők | 176 |
| A juhtej feldolgozása | 177 |
| A juhtej vizsgálata | 177 |
| Mintavétel | 177 |
| Szennytartalom vizsgálat | 177 |
| Fajsúly | 178 |
| Savfok | 179 |
| Zsírtartalom | 180 |
| Erjesztő, reduktáze és katalaze próbák | 181 |
| A juhtej hamisítása | 182 |
| A tej friss voltát megállapító eljárások | 183 |
| A juhtej fölözése | 183 |
| Természetes fölözés | 183 |
| Mesterséges fölözés | 184 |
| Vajgyártás | 184 |
| Gomolyakészítés | 186 |
| A tej előkészítése | 187 |
| A színtenyészet alkalmazása | 188 |
| A tej beoltása | 189 |
| A tej savfokának ellenőrzése a sajtolás alatt | 189 |
| Az alvadék feldolgozása | 190 |
| Felvágás és aprítás | 191 |
| Utómelegítés | 194 |
| Az utósajtolás | 194 |
| Az alvadék kimerése | 194 |
| A gomolya érlelésse és kezelése | 195 |
| Gomolya készítés pasztőrözött tejből | 197 |
| Korong-alakú gomolya készítése | 198 |
| Juhtúró-készítés | 200 |
| Joghurt | 201 |
| Sajtgyártás juhtejből | 201 |
| Monostori juhsajt | 201 |
| Rábaközi juhsajt | 201 |
| Csermajori juhsajt | 202 |
| Roquefort | 204 |
| Merinófort | 207 |
| Füstölt szalagsajt (Parenyica) | 208 |
| Ostyepkasajt | 210 |
| Kaskaval | 212 |
| Zsendice | 213 |
| Orda | 213 |
| Savó | 214 |
| Ömlesztett juhsajtok | 215 |
| A juhtej közvetlen fogyasztása | 217 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.