| Társadalmi ellenőrzés szerepe és feladatai a fogyasztói érdekvédelemben | |
| A fogyasztói érdekvédelem a szakszervezetek munkájában | 5 |
| A Szakszervezetek Országos Tanácsának állásfoglalása a lakossági áruellátás helyzetéről és feladatairól | 9 |
| Az ellenőrzési szervezetek és feladataik | 15 |
| A fogyasztói érdekvédelemmel kapcsolatos 1973. január 15-i SZOT elnökségi határozat alapvető vonásai | 15 |
| A kereskedelmi társadalmi ellenőrzés szervezete és feladatai | 16 |
| A szakszervezeti kereskedelmi társadalmi ellenőr feladatai | 23 |
| A szakszervezeti kereskedelmi társadalmi ellenőr joga és kötelességei | 24 |
| A szakszervezeti kereskedelmi társadalmi ellenőrök védelme és egyes eljárási kérdések | 25 |
| Az árhatósági hatáskörök | 27 |
| Árhatósági hatáskörrel rendelkező szervek | 27 |
| Az Országos Anyag- és Árhivatal 11/1984. (IX. 1.) ÁH számú rendelkezése az árellenőrzés egyes kérdéseiről | 31 |
| A tanácsok és a szakszervezetek együttműködése | 33 |
| Az együttműködés célja és elvei | 34 |
| Az együttműködés tartalma | 35 |
| A társadalmi ellenőrök tudnivalói a belkereskedelmet érintő szabályozásokról | |
| A belkereskedelmi törvény (1978. évi I. törvény) | 40 |
| Idegenforgalom | 43 |
| A Polgári törvénykönyv (1977. évi IV. törvény) | 44 |
| A közérdekű bejelentésekről, javaslatokról és panaszokról (1977. I. törvény) | 45 |
| Az állami vállalatokról (1977. évi VI. törvény) | 46 |
| A népgazdasági és a vállalati tervezés rendszere | 47 |
| A termékforgalmazás szabályozása | 48 |
| A piacfelügyelet rendszere | 50 |
| A gazdaságosabb termékszerkezet kialakítása | 51 |
| A szeszesital-értékesítés korlátozása | 52 |
| A tartós fogyasztási cikkek alkatrészellátásáról és javítószolgálatáról | 53 |
| A betétdíjas üvegpalackok visszaváltása | 54 |
| A vendéglátó üzletek menüszolgáltatása; a reggeli és uzsonnaitalok értékesítése; tej, péksütemény vasárnapi kötelező árusítása | 54 |
| A vásár és piacrend szabályozása | 55 |
| A tisztességtelen gazdasági tevékenység tilalma | 55 |
| Általános árszabályozás | 57 |
| Árformák és alkalmazásuk | 58 |
| Kereskedelmi haszonkulcsok | 60 |
| A fogyasztói árak feltüntetése | 61 |
| A fogyasztói árak képzése és megváltoztatása | 61 |
| Az ár és a minőség kapcsolata | 65 |
| A tisztességtelen ár tilalma, a vállalati ármagatartás követelményei | 66 |
| Különleges árszabályozási rendelkezések | 68 |
| A vendéglátóipari árak szabályozása | 68 |
| A szállodai és egyéb elszállásolási árak, díjak | 69 |
| A vendéglátó üzletek osztályba sorolása | 70 |
| A magánkereskedői árak szabályozása | 71 |
| A mezőgazdasági nagyüzemek által alkalmazható árak és díjak | 71 |
| Az import fogyasztási termékek árképzése | 72 |
| Olcsó cikkek listája | 72 |
| A tüzelő- és építőanyagok árképzése | 73 |
| A betétdíjas üvegpalackok árképzése | 73 |
| A burgonya-, a zöldség- és a gyümölcsárak kialakítása | 74 |
| A virágárak képzése | 75 |
| A bolti előrecsomagolás árai | 75 |
| Az utazási irodák árképzési rendszere | 76 |
| Az árellenőrzés legfontosabb feladatai és formái | 76 |
| Minőségvédelem és minőségellenőrzés | 78 |
| A minőségvédelem általános kérdései | 78 |
| Minőségvédelem és minőségellenőrzés a belkereskedelemben | 80 |
| Az élelmiszertörvény végrehajtása a belkereskedelemben | 82 |
| Vásárlói jogok minőségi hiba esetén | 83 |
| A belkereskedelmi egységek környezeti kulturáltsága | 86 |
| Közegészségügyi előírások | 87 |
| Mérésügyi szabályozások | 88 |
| Az üzletek nyitvatartása | 89 |
| A kereskedelem általános üzleti szabályzata | 90 |
| Az üzletek működési engedélye és szakmai üzletkörök | 92 |
| Új üzemelési formák a belkereskedelemben | 93 |
| A magánkereskedelem szabályozása | 96 |
| A kereskedelmi etika kérdései | 97 |
| Bizonylati rend, okmányfegyelem | 97 |
| A fogyasztói érdekvédelem megsértéséhez kapcsolódó jogi szabályozás | 99 |
| Szabálysértés | 99 |
| Büntetőjogi felelősségre vonás | 101 |
| Polgári jogi szabályok érvényesítése | 101 |
| Gazdasági bíróság | 102 |
| Munkajogi szankciók | 102 |
| A társadalmi ellenőrzés módszerei | |
| Az ellenőrzési feladatok felosztása | 104 |
| Az ellenőrzés formái | 106 |
| Ellenőri magatartás áruvásárlásnál | 116 |
| Mintavételi eljárás | 118 |
| A mintavétel módja | 118 |
| A minta lezárása és jelölése | 120 |
| Műszeres ellenőrzés | 120 |
| Az ellenőrzés megállapításainak rögzítésével kapcsolatos tennivalók | 121 |
| Bejegyzés az ellenőrzési naplóba | 121 |
| Jegyzőkönyv felvétele | 125 |
| Jelentés készítése | 128 |
| Az ellenőrzés területei | |
| Az áruk elhelyezése, raktározása és kezelése | 131 |
| A kiszolgálás módja | 134 |
| A dolgozók magatartása | 135 |
| A választék | 137 |
| A rendelés és szállítás | 141 |
| Az áru kiszolgálása | 144 |
| A minőség | 148 |
| Az élelmiszerek fogyaszthatósági ideje | 150 |
| Néhány fontosabb árucikk mintavételi szabályai | 177 |
| Tej, tejtermék, tojás mintavétele | 177 |
| Sütő- és édesipari termékek mintavétele | 178 |
| Húsipari termékek, húskonzervek és gyorsfagyasztott termékek mintavétele | 179 |
| Háztartási vegyipari cikkek mintavétele | 179 |
| Fagylalt mintavétele | 180 |
| Eszpresszókávé mintavétele | 180 |
| Ételek mintavétele | 181 |
| Italok mintavétele | 182 |
| Árak ellenőrzése | 184 |
| A fogyasztói árak megállapítása | 184 |
| A fogyasztói árak alkalmazása | 185 |
| Az általános egészségügyi előírások betartásának ellenőrzése | 187 |
| A vevők reklamációi | 188 |
| A kiskereskedelmi hálózat ellenőrzésének részletes szabályai | |
| Szakosítás a kiskereskedelemben | 193 |
| Árufajták szerinti szakosítás | 194 |
| Az értékesítés formái szerinti szakosítás | 203 |
| Szakosítás az eladási módszerek szerint | 204 |
| Az elszámoltatás módja szerinti szakosítás | 208 |
| A magánkereskedelem tevékenységének ellenőrzése | 215 |
| Az élelmiszerboltok ellenőrzése | 218 |
| Általános ellenőrzési szempontok | 218 |
| Hentesáruk ellenőrzése | 222 |
| Egyéb élelmiszerek ellenőrzése | 224 |
| A közegészségügyi előírások betartásának ellenőrzése | 226 |
| A vendéglátóipari egységek ellenőrzése | 229 |
| A vendéglátóipari egységek jellemzői | 229 |
| A vendéglátóipar árrendszere, az áruk ellenőrzése | 231 |
| Hatósági haszonkulcsok és árak | 233 |
| Szabad áruformába tartozó haszonkulcsok és árak | 236 |
| Áralkalmazási feltételek a kereskedelmi vendéglátásban | 237 |
| Munkahelyi éttermek és munkahelyi büfék | 244 |
| Beszerzési árak | 245 |
| Az árkiszámítás módja és az árváltoztatás lehetőségei | 246 |
| Egyéb feladatok és áralkalmazási feltételek | 248 |
| Minőségellenőrzés a vendéglátóiparban | 251 |
| Műszeres minőségellenőrzés | 251 |
| Egyéb ellenőrzési feladatok | 254 |
| A kiszolgálás ellenőrzése | 258 |
| Az iparcikküzletek ellenőrzése | 259 |
| Piacok, vásárcsarnokok és vásárok ellenőrzése | 262 |
| Együttműködés a társadalmi ellenőrzés irányításában | |
| Országos irányítószervek együttműködése | 268 |
| Megyei szervek együttműködése | 273 |
| Helyi szervek együttműködése | 276 |
| Együttműködés a minőségvizsgáló szervekkel | 278 |
| A társadalmi ellenőr című lap szerepe | 279 |
| A társadalmi ellenőrök oktatása, továbbképzése | 280 |
| Függelék | |
| A fogyasztók érdekvédelmével kapcsolatos jogszabályok címjegyzéke | |
| Irányítási és működési általános szabályozások | 283 |
| Az áruforgalmat érintő szabályozások | 287 |
| Árszabályozás, és árellenőrzés | 290 |
| Minőségi, közegészségügyi és mérésügyi szabályozások | 292 |
| A magánkereskedelemre és a szerződéses üzemeltetésre vonatkozó külön szabályok | 294 |
| Szankcionálási rendszer, fogyasztói érdekvédelem, ellenőrzési szabályok | 295 |
| Jogszabály-ismertetések | |
| 25/1968. K. É-26/BkM sz. utasítás a reggeli és uzsonnaitalok kötelező vendéglátóipari értékesítéséről | 297 |
| Az egyes tartós fogyasztási cikkek legkisebb kötelező mértékéről | 297 |
| 9/1970. (IX. 5.) EüM-ÉVM sz. együttes rendelet a köztisztaság fenntartásáról | 298 |
| 13/1970. (IX. 2.) BkM sz. rendelet egyes vegyiáruk értékesítési idejének meghatározásáról | 299 |
| 1/1972. (II. 10.) BkM sz. rendelet a megrendeléses vásárlásról és az előlegről | 300 |
| 15/1972. (VI. 21.) BkM-ÁH sz. rendelet a vendéglátó üzletek menüszolgáltatásáról | 301 |
| 12/1977. (V. 22.) BkM sz. rendelet az élelmiszerekről szóló 1976. évi IV. tv. végrehajtásáról | 302 |
| 11/1978. (VII. 1.) BkM sz. rendelet az áruk házhozszállításának egyes kérdéseiről | 303 |
| 2/1984. (III. 10.) BkM-IpM sz. rendelet a használati, kezelési útmutatóról és a minőség tanúsításáról | 303 |
| 4/1980. (XI. 11.) ÁH sz. rendelkezés az üvegpalackok és az öblös (konzerves-) üvegek betétdíjáról és forgalmáról | 305 |
| 2/1981. (I. 23.) BkM sz. rendelet a minőségvédelem egyes kérdéseiről | 305 |
| A vásárlási körülmények javításával összefüggő feladatok | 306 |
| Ártájékoztatási és árkerekítési feltételek a vendéglátásban és a fogyasztói árak kerekítése a bolti kiskereskedelemben | 307 |
| A fogyasztói árak feltüntetése | 308 |
| A fizetésiszámla-adási kötelezettség | 309 |
| Tájékoztató a magánkereskedelemben kiállítandó önbizonylat tartalmáról | 310 |
| A húsételek egyensúlyának ellenőrzése | 311 |
| Belkereskedelmi Minisztérium 10 006-76 BkMSz ágazati szabványa a vendéglátóipari italszolgáltatások mértékének ellenőrzéséhez | 311 |
| A kereskedelem általános üzleti szabályzata alapján a vállalatok, szövetkezetek üzleti munkarendjében szabályozandó kérdések | 313 |
| A vásárlók minőségi kifogásainak intézéséről | 315 |
| 19/1977. (XII. 20.) BkM sz. rendelet a szeszesital értékesítésének korlátozásáról | 317 |
| 11/1977. (V. 18.) BkM sz. rendelet a vásárlók könyvéről | 318 |
| A vendéglátóipari szórakoztató játékok, zeneszolgáltatás és automaták működtetésének szabályozása | 319 |
| A kereskedelemben előforduló szabálysértések | |
| Tulajdon elleni szabálysértés | 320 |
| Gazdálkodási kötelesség megszegése | 320 |
| Rossz minőségű termék forgalomba hozatala | 320 |
| Minőség hamis tanúsítása | 320 |
| Hamis termékjelzés | 320 |
| Árdrágítás | 321 |
| Jogosulatlan kereskedés | 321 |
| Jogellenes hirdetés | 321 |
| Szeszesital-árusítás tilalmának megszegése | 321 |
| Szeszes ital kiszolgálása fiatalkorú részére | 321 |
| Fiatalok vendéglőben tartózkodása | 321 |
| Lerészegítés | 321 |
| Orvosi vizsgálat elmulasztása | 322 |
| Élelmezés-egészségügyi szabálysértés | 322 |
| Köztisztasági szabálysértés | 322 |
| Dolgozó szabálytalan alkalmazása | 322 |
| Kisipar gyakorlásával visszaélés | 322 |
| Üzletkörbe nem tartozó árusítás | 323 |
| Árukapcsolás | 323 |
| Vásárlók megkárosítása | 323 |
| Vesztegetés | 323 |
| Mérlegelés ellenőrzésének akadályozása | 323 |
| Nyitvatartási idő szabályainak megszegése | 323 |
| Magánkereskedői igazolvánnyal való visszaélés | 324 |
| Bizonylati fegyelem megsértése | 324 |
| Minőségi kifogás szabálytalan elintézése | 324 |
| Kötelező fizetési jegyzék, számla átadásának elmulasztása | 324 |
| Áru jogtalan visszatartása | 324 |
| Étlappal vagy itallappal elkövetett szabálysértés | 324 |
| A vásárlók könyvének szabálytalan kezelése | 324 |
| Árak ellenőrzésének akadályozása | 325 |
| Élelmiszer minőségének megrontása | 325 |
| Mérésügyi szabálysértés | 325 |
| Szabványügyi szabálysértés | 325 |
| Iratminták | |
| Mintavételi jegyzőkönyv | 327 |
| Zöldség-gyümölcs boltok próbavásárlási adatlapja | 328 |
| Próbavásárlások adatlapja | 329 |
| Adatlapos általános ellenőrzési jegyzőkönyv minta | 330 |
| Ellenőrzési napló kitöltése | 333 |
| Jegyzőkönyv | 334 |
| Jegyzőkönyv minta | 335 |