Próbálja ki megújult, VILLÁMGYORS keresőnket!

962.168

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
4000 Ft
a kedvezményes
házhoz szállításig

A Kertészeti Egyetem Közleményei 1974/6.

1974. XXXVIII. évfolyam 6. szám/Publicationes Universitatis Horticulturae

Szerző

Kiadó: Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Varrott papírkötés
Oldalszám: 478 oldal
Sorozatcím: A Kertészeti Egyetem Közleményei
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Megjelent 900 példányban, 164 fekete-fehér ábrával, fotókkal és egy kihajtható mellékletekkel. Orosz és angol nyelvű összefoglalókkal, tartalomjegyzékkel.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet a könyvből:

"Az éretlen paprika termésében a karotinoidok fontos fiziológiai szerepe az oxigén szállítása. A karotinoidok éppen e szerepük betöltése közben mennek keresztül változáson... Tovább

Előszó

Részlet a könyvből:

"Az éretlen paprika termésében a karotinoidok fontos fiziológiai szerepe az oxigén szállítása. A karotinoidok éppen e szerepük betöltése közben mennek keresztül változáson (alakulnak át), amelynek során a vörös színű polién-oxiketonok is (kapszantin, kapszorubin és kriptokapszin) képződnek (Cholnoky [1955]). A kísérlet megtervezésekor feltételeztük, hogy e festékanyagok mennyisége a természetes légköri és mindenkori hőmérsékleti viszonyok között utóérlelt paprika festéktartalmához képest növelhető, az utóérlelési időtartam pedig csökkenthető, ha a tárolótérben bizonyos mennyiségű etilént, illetve oxigént adagolunk, vagy a festékanyagok képződésének leginkább megfelelő hőmérséklet előállításáról gondoskodunk.
IRODALMI ÁTTEKINTÉS
A fűszerpaprika festékanyagát túlnyomórészt a karotinoidok alkotják, amelyeknek színe a sárgától a sötétvörösig változik. A karotinoidok Karrer [1948], Goodwin [1952, 1955] szerint telítetlen szénhidrogén-vegyületekre (karotinok) és ezek oxigéntartalmú származékaira (xantofillek) oszthatók.
A paprikabogyó perikarpiumában éréskor a klorofill fokozatosan eltűnik, s ezzel együtt ugrásszerűen megnő a karotinoidok mennyisége. A mennyiségi változást minőségi változás kíséri; az érett bogyókban már csak a béta-szerkezetű festékek, ezeknek epoxidjai és furanoid származékai, valamint polién-oxiketonok találhatók (Cholnoky [1955]).
Az oxigéntartalmú festékek hidroxilcsoportot mindig tartalmaznak. Ezek a poliénalkoholok a paprikában észter alakjában, nagyobb molekulájú zsírsavakhoz kötve fordulnak elő (Benedek [1955]), s ezért a bonyolult összetételű festékviaszok közé tartoznak.
A paprika tüzes, piros színét főleg a kapszantin (C40H56O3) és a kapszorubin (C40H56O4) okozza. A többi színezőanyag alárendeltebb szerepet játszik. Az érett bogyóban a sárga színűek közül a kriptoxantin (C40H56O) és a béta-karotin (C40H56) található nagyobb mennyiségben.
Benedek és munkatársai [1961] megállapítják, hogy a száradó paprika színének mélyülése nemcsak a beszáradás következménye, hanem utóérleléskor a termésfal abszolút festéktartalmában is gyarapodás történik. A karotinoid-festékek szintézise a paprikában szakaszosan megy végbe; az első szakaszban a vegetáció alatt, a második szakaszban pedig az utóérlelés során. Ez utóbbi szakaszban a festékképződés igen jelentős, és néha az első szakasz eredményét 100%-kal is felülmúlja." Vissza

Tartalom

Dr. Somos András - Juhász Károly: A fűszerpaprika festéktartalmának változása az utóérlelés alatt, különböző léghőmérséklet és levegőösszetétel hatására 5
Dr. Nagy József: Sárga- és görögdinnyemagvak csírázása a magelőáztatás hatására 15
Farouk El-Aidy - Dr. Koródi László: Vízzel töltött műanyag tömlők hőháztartást módosító hatása fólia sátrak alatt 25
Madzsarova, D. - Bubarova, M.: A gumós zeller termesztése és tárolása 33
Nguyen Quang La: A bór és cink hatása a borsó aszkorbinsav-tartalmára 43
VO Hung: Különböző mutagénekkel indukált klorofillmutánsok jellemzése borsónál 53
László Péter - Kristóf Lászlóné: A mesterséges fényforrások hatása a paprikapalánták fejlődésére 63
Hornok László: A tápanyagellátás hatása a borsosmenta (Mentha piperita L.) terméshozamára és illóolaj-tartalmára 73
Pátkai Györgyi: Kísérletek sűrített paradicsom ionizáló sugárzással történő tartósítására 83
Dr. Gyúró Ferenc - Geiszler János: A Stím-80 növekedéskésleltető hatása az alma vegetatív
és generatív teljesítményére 97
Dr. Sass Pál - Horn Endre: Az alma súlyveszteségének és méretcsökkenésének alakulása változatlan és szabályozott légterű tárolás során 105
Dr. Z. Kiss László: Az ültetvénynagyság és a jövedelmezőség összefüggései az almatermelésben 115
Dr. Tamássy István - Migend Dezső - dr. Nyéki József: Egyes meggyfajták és -hibridek termékeny ülési viszonyainak elemzése 1 123
Dr. Nyéki József: Meggyfajták virágai termőinek és porzóinak ivarérettsége. 1 135
Dr. Nyéki József: Meggyfajták és -klónok virágzása. II 147
Dr. Elek Lászlóné: Az alany hatása a különböző meggyfajták termőrügykialakulására 161
Dr. Gasztonyi Kálmán - Cseh Józsefné - Dr. Farkas Józsefné: Gyorsfagyasztott málna orthocid szermaradéktartalmának lebomlása mélyhűtő tárolás alatt 175
Dr. Pillis Pál: A téli alma hűtőtárolójának optimális hasznosítása 183
Geiszler János - Mády Rezsó - Tóth Magdolna: Vegyszeres kezelések hatása a csonthéjas gyümölcsök leválasztására és minőségére 193
Babóné Moharos Gabriella: A hőmérséklet hatása a különböző művelésmódú Jonathán almafajta virágzási idejére 205
Bárdos Károly: A szamócapalánták hűtőházi tárolása 215
Gamal Taha Mousa: A gladiólusz virág- és hagymagumó-minőség javítása tápoldatozással 223
Schmidt Gábor: Néhány díszcserje zöld-, illetve félfás dugványozása fóliatakarásos módszerrel 233
Fodor Béla: A sortávolság és az ültetési mélység hatása a tulipánhagyma hozamára 241
H. Imre Katalin: Az Alternaria zinniae Pape vizsgálata Zinnia elegáns L. magvakon 249
Dr. Terpó András - Pisákné Himmer Márta: Lomblevelű örökzöld növények lombváltása középmagyarországi viszonyok között 259
Dr. Terpó András - Pintérné Kotori Elizabeth: Allelopathiás hatások előidézése termesztett
növények csírázó magvain 273
Dr. Kozma Pál - Dr. Tompa Béláné - Polyák Dezső: A nitrogén, a foszfor és a kálium mennyiségének és arányának a hatása a szőlővessző szöveteinek az alakulására 283
Scheurigné Urbányi Márta - Dr. Kozma Pál - Dr. Gracza Péter: A Vitis és a Rosa cseranyagtartó sejtjei 291
Dr. Terpó András: A ligeti szőlő (Vitis silvestris GMEL.) trichomáinak és indumentumának összehasonlító vizsgálata 303
Tóthné dr. Surányi Klára: A homoktalajok tápanyagtartalmának növelése és a levélanalízis
adatainak változása közötti összefüggés 315
Kaszab László: Előzetes adatok a Vitis vinifera L. és a Vitis amurensis Rupr. eredetű hibridek érett vesszőinek összehasonlító szövettani vizsgálatához 329
Dr. Eperjesi Imre: Különböző szőlőfajták technológiai érettségének meghatározása a reduktív borok készítéséhez 341
Dr. Fekete Zoltán - Dr. Zsoldos Lajos: Az öntözés talajtani vonatkozásainak továbbfejlesztése 353
Dr. Fekete Zoltán - dr. Szabó Lajos - Tóthné dr. Surányi Klára: A mogyoródi talajok elektronmikroszkópos vizsgálata 363
Dr. Hepp Ferenc: Mechanikai talajellenállás változása a mélyművelés után 375
Dr. Hepp Ferenc: Különböző mélységű szántások utóhatása a gyomosodásra 383
Dr. Hargitai László - Vass Erzsébet: Új módszer a talajok oldható N-tartalma és a növények
N-ellátottsága közötti összefüggés vizsgálatára 393
Vass Erzsébet: A tápanyag-utánpótlás vizsgálata földkeverékekben 407
Dr. Glits Márton: A Botrytis cinerea Pers. előfordulása a tárolt gyökérzöldségeken 415
Dr. Glits Márton - Folk Győző: A tulipán fuzáriumos betegségének (kórokozó: Fusarium oxysporum Schl. f. tulipae Apt) megjelenése Magyarországon 427
Kerényiné dr. Nemestóthy Klára: Jelentősebb hagymás és gumós dísznövények gyökératkái 437
Benczúr Erzsébet: A nárcisz virágszerveződése 449
Lévai Péter: A korszerű muskátlitermesztés néhány kérdése 461
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
A Kertészeti Egyetem Közleményei 1974/6. A Kertészeti Egyetem Közleményei 1974/6. A Kertészeti Egyetem Közleményei 1974/6. A Kertészeti Egyetem Közleményei 1974/6.

A gerinc kissé töredezett, elszíneződött, foltos.

Állapot:
3.280 Ft
1.640 ,-Ft 50
8 pont kapható
Kosárba