| Előszó | |
| A KERTGAZDASÁG ÁLTALÁNOS ÖSSZEFÜGGÉSEI (Dimény Imre) | 1 |
| A kertgazdaság kibontakozása, fogalma, jelentősége | 1 |
| A kertgazdaság kibontakozása | 1 |
| Fogalmi meghatározások | 3 |
| A kertgazdaság jelentősége | 6 |
| Gazdasági társaságok | 11 |
| Kistermelés | 15 |
| Integrációk | 17 |
| A kertgazdaság anyagi-műszaki megalapozása, műszaki fejlesztése | 20 |
| Célok és eszközök | 20 |
| Fajtapolitika | 21 |
| Gép-, technológia- és gyártmányfejlesztés | 22 |
| Ipari háttér | 29 |
| Vegyszertakarékos kertészet | 32 |
| Öntözés a kertészetben | 35 |
| Szakismeretek | 36 |
| A termelés jövedelmezősége, hatékonysága | 38 |
| Gazdasági mutatók és kapcsolataik | 38 |
| Termelési függvények | 42 |
| A hatékonyság értelmezése | 48 |
| A termelési függvény tartományai | 50 |
| A hatékonyság javítása értékelemzéssel | 53 |
| Az ökonómai környezet alakulása | 64 |
| A termelés költség-, hozam- és jövedelemviszonyai | 65 |
| A termelés és fogyasztás összefüggései | 68 |
| A termelés és fogyasztás alakulása | 68 |
| A kereslet és a kínálat összefüggései | 75 |
| Az árak alakulása | 82 |
| Kertészeti egyezmények | 82 |
| A külkereskedelem helyzete | 84 |
| A kertgazdaság fejlesztésének általános megítélése | 98 |
| Fejlesztési megfontolások | 98 |
| A legfőbb következtetések | 103 |
| A ZÖLDSÉGTERMESZTÉS ÖKONÓMIAI ÖSSZEFÜGGÉSEI (Rédai István) | 105 |
| A zöldségtermesztés fejlődése, helyezete | 105 |
| A zöldségtermesztés területi viszonyai | 107 |
| A zöldséghajtatás területi arányai | 110 |
| A zöldségtermesztés mennyiségi viszonyai | 111 |
| Zöldségtermesztésünk színvonala | 116 |
| A zöldségtermesztés műszaki tényezői | 119 |
| Szervezeti, érdekeltségi rendszerek | 132 |
| A termelés jövedelmezősége | 141 |
| Veszteségek | 150 |
| A zöldségtermelés várható alakulása | 151 |
| A zöldségszükséglet megítélése | 152 |
| A hazai fogyasztás és kereslet | 154 |
| A tartósítóipar szükségletei | 163 |
| A zöldségfélék élelmiszeripari feldolgozása | 166 |
| A zöldségfélék tárolása és forgalmazása | 175 |
| A zöldségtermékek külpiaci értékesítése | 179 |
| A hazai értékesítése | 198 |
| Értékesítő szervezetek | 198 |
| Termelői és fogyasztói árak | 200 |
| Az értékesítés várható alakulása | 202 |
| Közgazdasági szabályozók | 206 |
| A zöldségvertikum fejlesztése | 209 |
| A zöldségmagtermesztés ökonómiája | 214 |
| Mennyiségi és minőségi igények | 215 |
| Termőhelyi, termelési és szervezeti tényezők | 219 |
| A magtermesztés gazdaságossága | 224 |
| A GYÜMÖLCSTERMESZTÉS ÖKONÓMIAI ÖSSZEFÜGGÉSEI (Z. Kiss László) | 227 |
| A termelés alakulása és feltételei | 227 |
| A termőterület változása | 227 |
| A nem termő terület alakulása | 227 |
| A termésmennyiség változása | 228 |
| A termékszerkezet változása | 230 |
| A kistermelés (Korenyákné Juhász Mária) | 231 |
| Az állóeszköz-ellátottság és -szükséglet | 234 |
| A selejtezés és a rekonstrukció | 237 |
| Az ültetvénylétesítés és az állami támogatás | 238 |
| A forgóeszköz-ellátottság és -szükséglet | 240 |
| Göngyölegek | 241 |
| A munkaerő | 242 |
| A munkaerő-ellátottság | 242 |
| Szakember-ellátottság | 244 |
| A kézi munka felhasználása | 246 |
| A munkatermelékenység változása | 247 |
| Az anyagi érdekeltség | 249 |
| A gyümölcstermelés jövedelmezősége | 254 |
| Általános tendenciák | 255 |
| Az almatermelés jövedelmezősége | 259 |
| Az almatermelés hatékonyságának összefüggései | 262 |
| A tárolás | 269 |
| Tárolókapacitás | 270 |
| A tárolás gazdaságossága | 271 |
| A tartósítóipari gyümölcsfeldolgozás | 276 |
| Almatermésűek feldolgozása | 279 |
| Csonthéjasok feldolgozása | 280 |
| Bogyósgyümölcsűek feldolgozása | 282 |
| Üzemi gyümölcsfeldolgozás | 283 |
| A feldolgozó vertikum kiépítése | 284 |
| A feldolgozás gazdaságossága | 285 |
| A ráfordítás-hozam viszonyok | 287 |
| A gyümölcsfeldolgozó beruházás gazdaságossága | 296 |
| A gyümölcsfeldolgozás ökonómiai mutatói | 297 |
| A termelési rendszerek szerepe | 298 |
| A félkész- és késztermékek tárolása | 298 |
| A munka- és üzemszervezés a gyümölcsfeldolgozásban | 299 |
| A gyümölcs értékesítése | 300 |
| Az értékesítés jellemzői | 300 |
| Az árbevétel változása | 301 |
| Az ágazat árrendszere | 303 |
| Az értékesítés szervezése | 308 |
| Gyümölcskivitelünk helyzete | 313 |
| Frissgyümölcs-kivitel | 313 |
| A tartósított gyümölcs kivitele | 320 |
| A gyümölcskivitel gazdaságossága | 323 |
| A gyümölcstermelés és -szükséglet alakulása 2000-ig | 326 |
| Faiskolai termelés (Hrotkó Károly) | 330 |
| Területi és mennyiségi adatok | 331 |
| Az integráció | 336 |
| A költségösszetevők alakulása | 337 |
| A faiskolai termelés jövedelmezősége | 339 |
| A faiskolai termékek értékesítése | 341 |
| A közbeosztás szerepe és gazdaságossága (Sipos Lajos) | 344 |
| A SZŐLŐ- ÉS BORTERMELÉS ÖKONÓMIAI ÖSSZEFÜGGÉSEI (Klenczner Andrásné) | 349 |
| A szőlő- és bortermelés helyzete | 349 |
| Az ültetvények területi elhelyezkedése | 359 |
| Szektorális megoszlás | 367 |
| A termelőalapok jellemzői | 377 |
| A termés alakulása | 383 |
| A műszaki fejlesztés | 387 |
| Jövedelemviszonyok | 396 |
| A bortermelés és -forgalmazás szervezetének változása | 413 |
| Integrációs törekvések a szőlő- és bortermelésben | 418 |
| A szőlő- és bortermelés költségvetési kapcsolatrendszere | 422 |
| Az ágazat fejlesztési lehetőségei | 427 |
| A GYÓGY- ÉS FŰSZERNÖVÉNY-TERMELÉS ÖKONÓMIAI ÖSSZEFÜGÉSEI (Domján Erika-Korenyákné Juhász Mária) | 443 |
| Az ágazat helye és megítélése | 443 |
| Szervezeti felépítés és irányítás | 446 |
| Vadon termő gyógynövények gyűjtése, felvásárlása | 448 |
| A termesztés jellemzői | 451 |
| A termelés szervezése és gazdaságossága | 454 |
| A főbb termesztett fajok | 455 |
| Üzemi feldolgozás | 471 |
| Ipari feldolgozás | 473 |
| Vertikális integráció | 473 |
| A vegyipai ágazatok tevékenysége | 476 |
| Az élelmiszeripari ágazatok tevékenysége | 476 |
| Értékesítés | 477 |
| Belföldi értékesítés | 477 |
| Külkereskedelmi forgalmazás | 478 |
| A DÍSZNÖVÉNYTERMELÉS ÉS A ZÖLDFELÜLET-GAZDÁLKODÁS ÖKONÓMIAI ÖSSZEFÜGGÉSEI | 487 |
| A dísznövénytermelés helyezete, fejlődése (Boross István) | 487 |
| Területi elhelyezkedés | 487 |
| Szektorális megoszlás | 490 |
| Termelési szerkezet | 492 |
| A dísznövénytermelés jövedelmezősége | 497 |
| A dísznövénykultúrák költségei | 497 |
| Árbevétel | 499 |
| Költségelemzési módszerek | 500 |
| Értékesítés | 501 |
| Belkereskedelem | 502 |
| Külkereskedelem | 507 |
| Zöldfelület-gazdálkodás (Jánainé Párkányi Ildikó) | 513 |
| A zöldfelületek csoportosítása | 517 |
| A hazai helyzet | 519 |
| A zöldfelület-gazdálkodás vállalati rendszere | 523 |
| Parképítés és -fenntartás | 529 |
| Szakember-ellátottság | 531 |
| Bérek, keresetek | 532 |
| Élő- és holtmunkaigény | 535 |
| A gépesítés lehetősége a parkfenntartásban | 541 |
| A zöldfelület-gazdálkodás jövedelemviszonyai | 545 |
| Költség és jövedelem | 545 |
| Árbevétel és nyereség | 548 |
| A parkfenntartás jövedelemviszonyai | 549 |
| Költség és árbevétel | 551 |
| Lehetőségek, javaslatok | 554 |
| Irodalom | 555 |
| Tárgymutató | 559 |