| A fejőstehén | |
| A tejelő marhafajtákról, a tehén tejelőképességéről és a tejelékenység jeleiről | 9 |
| A tehén fajtája és a tejelékenység | 9 |
| A tejelőképesség átörökíthető egyedi tulajdonság | 13 |
| A jó tejelőképességről tanuskodó jelek | 15 |
| A fejőstehén gondozása a leelléstől az elapasztásig és a tejelés | 16 |
| A leellett tehén gondozása | 17 |
| A beüzetés időpontja a leellés után | 18 |
| Az elapasztás | 19 |
| A friss, szabad levegőn való mozgás fontossága | 20 |
| A fejőstehén igázása | 23 |
| A vemhes tehén gondozása | 23 |
| Az ellés alatti segédkezésről | 25 |
| A fejőstehén istállója | 26 |
| A fejőstehén tisztogatása | 32 |
| A fejőstehén takarmányozása | 33 |
| A takarmány alkotórészei és hatásuk a tejhozamra és tejösszetételre | 35 |
| A fejőstehén takarmányai | 38 |
| A takarmány hatása a tejre, vajra és sajtra | 46 |
| A fejőstehén takarmányszükséglete | 49 |
| Az etetés rendje és módja | 52 |
| A tej mennyiségét befolyásoló körülmények | 54 |
| A fajta, egyed, takarmány, ápolás, borjazás, kor, a fejés, időjárás, folyatás, betegség, gyógyszerek, tejelési időszak és a tejelés | 54 |
| Védekezés a tehén néhány betegsége ellen | 56 |
| A gümőkór | 57 |
| A száj- és körömfájás | 57 |
| A járványos elvetélés | 58 |
| A tőgybetegségek | 59 |
| A fejőstehén rossz szokásai | 60 |
| A tejét le nem adó tehén | 60 |
| A rúgós természetű tehén | 60 |
| A saját, vagy társa tőgyét szopó tehén | 61 |
| A tejcsöpögés | 61 |
| A tejelés ellenőrzése | 62 |
| A próbafejés | 64 |
| A tejelést ellenőrző egyletek | 68 |
| A tejelőversenyek | 69 |
| A fejőegyletek | 69 |
| Tejgazdaság | |
| A tejtermelés és tejkezelés | |
| A fejés | 70 |
| A tej kezelése a kisgazda házánál és a szövetkezetben | 76 |
| A tej szűrése | 76 |
| A hűtés | 78 |
| A tej meghibásodása | 83 |
| A frissen fejt tej hibái | 84 |
| A fejés után jelentkező tejhibák | 86 |
| Mit tegyünk a tej meghibásodása esetén? | 88 |
| A tejértékesítés | |
| Miképen értékesíti a kisgazda ma legtöbb helyt a tejet? | 90 |
| Miképen értékesítse a kisgazda ma a tejet? | 93 |
| A tejszövetkezet | 93 |
| Hol lehet tejszövetkezetet alapítani? | 98 |
| Hogyan fogjunk a tejszövetkezet alapításához? | 100 |
| Mivel foglalkozzon a tejszövetkezet? | 101 |
| Milyen üzemvezetőt alkalmazzon a tejszövetkezet? | 101 |
| Hogyan helyezzünk el, építsük és rendezzük be a tejszövetkezetet? | 102 |
| A tejszövetkezetek szövetsége | 103 |
| A tejszövetkezetek hatása a szarvasmarhatenyésztésre | 104 |
| A friss tej értékesítése | 105 |
| A tej szállítása | 108 |
| Hogyan óvjuk a tejet szállítás közben a felmelegedéstől? | 112 |
| A tejszállító szövetkezet berendezése | 114 |
| Vajkészítés | 115 |
| A fölözés | 118 |
| A tejszín | 126 |
| A tejszín érlelése | 127 |
| A köpülés | 129 |
| A vaj mosása | 135 |
| A vaj sózása | 135 |
| A vaj gyúrása | 135 |
| A vaj formázása és csomagolása | 138 |
| A vajnyeremény | 140 |
| A vaj meghibásodása | 141 |
| A vaj összetétele | 142 |
| Vajminőségek | 142 |
| Sajtkészítés | 142 |
| Mi teszi a tejet sajtkészítésre alkalmassá és alkalmatlanná? | 144 |
| A tej- vagy sajtoltó | 145 |
| A sajtkészítés műveletei | 146 |
| A tej előkészítése | 146 |
| A tej beoltása | 147 |
| Az alvadéktörés | 149 |
| Az alvadék formázása | 151 |
| A sajtok préselése | 152 |
| A sajtok sózása | 153 |
| A sajtok érlelése | 154 |
| A sajtok csomagolsáa | 155 |
| A sajtok raktározása | 155 |
| A sajtok meghibásodása | 155 |
| A sajtnemek | 156 |
| A házisajtkészítés | 157 |
| A szövetkezeti sajtkészítés | 163 |
| Egyéb tejtermékek készítése | 166 |
| A tehéntúró készítése | 166 |
| A savanyútejkészítmények | 167 |
| A tejkonzervek | 169 |
| A tejgazdasági, illetve tejszövetkezeti hulladékok értékesítése | 170 |