Próbálja ki megújult, VILLÁMGYORS keresőnket!
A kosaram
0
MÉG
4000 Ft
a kedvezményes
házhoz szállításig!

A klinikai endokrinológia és anyagcsere-betegségek kézikönyve

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Medicina Könyvkiadó Rt.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 1.054 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 29 cm x 21 cm
ISBN: 963-242-716-5
Megjegyzés: Színes és fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva. További szerzők a tartalomban.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A belsőszekréció mindenkor az orvoslás érdeklődésének és haladásának a középpontjában volt, fejlődése pedig szorosan visszahatott a medicina aktuális szemléletére és gyakorlatára.
Kutatásának... Tovább

Előszó

A belsőszekréció mindenkor az orvoslás érdeklődésének és haladásának a középpontjában volt, fejlődése pedig szorosan visszahatott a medicina aktuális szemléletére és gyakorlatára.
Kutatásának hazánkban igen jelentős hagyományai vannak. Számos korábbi müvelője közül - a teljesség igénye nélkül - elsősorban Verzár Frigyes, id. Issekutz Béla és Mansfeld Géza nevét említjük. Utóbbi kettőnek a thyroxin sejtszintü hatásáról az 1930 -as években zajlott jelentős vitája ma már historikus érdekességü. Szemléletformáló jelentőségű volt a Kanadában világszerte nagy elismerésre és hírnévre szert tett Selye János munkássága, s az ehhez kapcsolódó stress-elmélet és generális adaptációs szindróma.
A közelmúlt és jelen experimentális kutatásai közül kiemelkednek Szentágothai Jánosnak és kiváló tanítványainak (Flerkó Béla, Halász Béla, Mess Béla), s utóbbiak munkatársainak, valamint Endrőczi Elemérnek, Stark Ervinnek és tanítványainak, de nem kevésbé Telegdy Gyulának, Makara Gábornak és munkacsoportjaiknak a neuroendocrin rendszer széleskörű funkcionális kapcsolataira és szerveződésére irányuló úttörő vizsgálatai és elméleti következtetései. Igen elismertek továbbá Spát Andrásnak és munkatársainak a mellékvesekéreg működésére irányuló jelentős molekulárbiológiai és sejtélettani vizsgálatai. Munkásságuknak köszönhető a magyar kísérletes neuroendokrinológia elismert és előkelően magasra értékelt rangja a nemzetközi kutatások élvonalában. Megtisztelő, hogy a fentiek közül Flerkó, Halász és Mess professzorok e könyv szerzői között szerepelnek.
A klinikai endokrinológia sorában meg kell említenünk Hajós Károlyt, aki nem csupán az allergológiának, de az endokrinológiának is avatott ismerője és művelője volt. Ő szervezte meg hazánkban az első endokrinológiai rendelést, s az 1935-ben megjelent „A belsősecretios betegséged c. könyvével komoly elismerést szerzett. A két világháború között és azt követően Haynal Imre tudományos munkássága a hypophysis-hypothalamus rendszerre, s ennek a pajzsmiriggyel való kapcsolatára irányította a figyelmet. Az akkori felfogással ellentétben - zseniális meglátással - leírta a „hypopituitaer hyperthyreosist", amit évtizedekkel később az egzakt TSH-vizsgálatok igazoltak is. Haynal és munkatársai a pajzsmirigy betegségeinek klinikuma mellett intenzíven foglalkoztak a hypophysis-diencephalon rendszer korrelációs zavarain alapuló egyéb kórképeivel is. Említést érdemel Sós Józsefnek a hazai golyva megelőzést és annak ötéves eredményét taglaló, 1955-ben megjelent közegészségügyi jelentőségü munkája is.
Fentiek ellenére azonban a klinikai endokrinológia valójában Julesz Miklós következetes és széleskörü munkásságának köszönhetően nyert igazán polgárjogot hazánkban. A "Neuroendokrin betegségek kórtana és diagnosztikája" c. alapvető müve 1957-ben jelent meg. E részletes, nagy tudásanyagra és széleskörű tapasztalatra épült kiváló munka ma is (haszonnal forgatható és számos alapvető útmutatást tartalmaz. Nem véletlen, hogy később Hollóval társszerzőségben német, majd orosz nyelven is kiadásra került, 1966-ban pedig Kovács Kálmánnal, ennek kiegészítéseként jelentette meg az „Endokrin betegségek gyógyítása és elméleti alapjai" c. másik alapvető művét. Munkásságát fémjelzi, hogy olyan szakembereket nevelt és indított útnak Szegeden, akik ma is az endokrinológia élvonalában munkálkodnak, s nem egy közülük komoly nemzetközi elismerésnek örvend. A Montrealban tevékenykedő Kovács Kálmán például, az agyalapi mirigy patológiájának világszerte egyik legelismertebb szaktekintélye. Kitüntető számunkra, hogy könyvünk ide vonatkozó fejezetrészének megírását, a nem kevésbé ismert és kiváló Horváth Évá\a\ (feleségével), valamint Slowik FeliciáwaX együtt vállalta.
A későbbiekben több olyan értékes monográfia látott napvilágot, mely a klinikai endokrinológia egyes részterületével foglalkozott. Ezek közül egyik legjelentősebb Gláz Editnek Vecseivel az "Aldosteron"-ról 1971-ben és Földes Jánosnak 1976-ban a „Basedow-kór"-ról megjelent kiváló összefoglaló munkája. Vissza

Tartalom

Előszó - Leövey András XV
I. BEVEZETÉS AZ ENDOKRINOLÓGIÁBA 1
Halász Béla, Hunyady László, Balázs Csaba
II. AZ ENDOCRIN BETEGSÉGEK DIAGNOSZTIKÁJÁBAN HASZNÁLATOS
MÓDSZEREK 45
Kovács L. Gábor, Péter Mózes, Galuska László
III. AZ ENDOCRIN AGY ÉS A HYPOPHYSIS MEGBETEGEDÉSEI 127
Dr. Góth Miklós, Dr. Rácz Károly
IV. A PAJZSMIRIGY ÉS BETEGSÉGEI 227
Leövey András, Földes János
V. MELLÉKVESE 361
Gláz Edit, Rácz Károly
VI. A NEMI DIFFERENCIÁLÓDÁS ÉS ZAVARAI. AZ INTERSEXUALITAS 459
Papp Zoltán
VII. A NŐI GONADMŰKÖDÉS ENDOCRIN ZAVARAI 475
Borsos Antal, Jakab Attila jr.
VIII. A FÉRFI GONADMŰKÖDÉS ENDOCRIN ZAVARAI 537
Szarvas Ferenc
IX. AZ ENDOCRIN VESE ÉS FUNKCIÓZAVARAI VESEELÉGTELENSÉGBEN 599
Kakuk György
X. A HYPERTONIA ÉS A HYPOTONIA ENDOCRIN VONATKOZÁSAI 613
Farsang Csaba
XI. A GASTROINTESTINALIS TRAKTUS ENDOCRIN FUNKCIÓJA
ÉS RENDELLENESSÉGEI 633
Lonovics János
XII. A PARANEOPLASIÁS, ECTOPIÁS HORMONKÉPZÉS ÉS SZINDRÓMÁI 655
Tóth Miklós
XIII. MULTIPLEX ENDOCRIN NEOPLASIÁK (MEN) ÉS HYPERPLASIÁK 667
Julesz János, Laczi Ferenc, Esik Olga
XIV. AZ AUTOIMMUN POLYENDOCRIN KÓRKÉPEK TÁRSULÁSA 685
Balázs Csaba
XV. A GYERMEKKOR ÉS PUBERTÁS JELLEGZETES ENDOCRIN ZAVARAI 697
Péter Ferenc
XVI. AZ ENDOCRINIUM KLINIKAI SAJÁTOSSÁGAI IDŐSKORBAN 725
Szabolcs István
XVII. A TESTSÚLY RENDELLENESSÉGEI (OBESITAS - ANOREXIA NERVOSA) 745
Julesz János, Laczi Ferenc
XVIII. A ZSÍRANYAGCSERE ZAVARAI 773
Romics László, Paragh György
XIX. DIABETES MELLITUS 799
Udvardy Miklós
XX. A KALCIUM-ÉS CSONTANYAGCSERE ZAVARAI 945
Lakatos Péter
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
A klinikai endokrinológia és anyagcsere-betegségek kézikönyve A klinikai endokrinológia és anyagcsere-betegségek kézikönyve A klinikai endokrinológia és anyagcsere-betegségek kézikönyve A klinikai endokrinológia és anyagcsere-betegségek kézikönyve A klinikai endokrinológia és anyagcsere-betegségek kézikönyve A klinikai endokrinológia és anyagcsere-betegségek kézikönyve

A borító enyhén sérült, kopott, a lapélek foltosak.

Állapot:
12.000 ,-Ft
60 pont kapható
Kosárba
Akár 10-100% kedvezménnyel!