1.035.153

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A klinikai táplálás elmélete és gyakorlata

Az enterális és parenterális mesterséges táplálás ABC-je

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Melania Kiadói Kft.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 306 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN: 963-9106-12-7
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Minden beteget jól kell táplálni. Ez nem új keletű és nem is túlságosan eredeti megállapítás. A szomorú valóság azonban az, hogy a kórházakban vagy még otthonukban kezelt betegek jelentős hányada... Tovább

Előszó

Minden beteget jól kell táplálni. Ez nem új keletű és nem is túlságosan eredeti megállapítás. A szomorú valóság azonban az, hogy a kórházakban vagy még otthonukban kezelt betegek jelentős hányada malnutrícióban szenved, ami súlyos szövődmények kialakulásához vezethet. Számos betegséget, különösen azok kritikusan súlyos szakában szervi - pl. a gyomor-bélrendszerben igen korán fellépő - funkció-károsodások kísérnek, aminek következtében a malnutríció tovább fokozódik. Nehezen érthető, hogy számtalan kutatási és kísérleti vizsgálat eredményével alátámasztott, és a mindennapi klinikai gyakorlatban is igazolt tények ellenére, miért ilyen gyakori a malnutríció és miért jár még sok helyen gyermekcipőben a táplálási terápia? A kérdésre az egyik lehetséges válasz talán abban rejlik, hogy a különféle betegségek ellátására (túl-) specializálódott orvosok tudatában, a betegek táplálásának kérdése hagyományosan az érdeklődés perifériájára szorul. A másik magyarázat talán az enterális és parenterális táplálás történelmi szétválasztásában található. Számos orvos szemében az előző kizárólag „konyhatechnikai" kérdés, amely nem tartozik kompetenciájukba, és amely a krónikus betegek elfekvő kórházi vagy otthoni ellátásában játszhat szerepet. Ezzel szemben a parenterális táplálást valódi orvosi „high-tech" tevékenységnek tekintik, amelyet elsősorban intenzív osztályokon, kritikusan súlyos állapotú betegek ellátásában kell alkalmazni. Az utóbbi 20-25 évben kísérletek történtek ezen „filozófia" szakadék áthidalására. Mindennek előtte gondosan meghatározták illetve elemezték a konvencionális, mindennapi táplálék összetevő elemeit. Sok évi kutató munka és klinikai kísérlet után alkalmassá tették azokat biztonságos intravénás vagy enterális alkalmazásra. Vissza

Tartalom

Előszó....................................................................................................9
Bevezető..............................................................................................15
I. Általános rész.................................................................................19
Bevezetés.............................................................................................20
Amalnutríció fogalma, kialakulása, veszélyei....................................26
A táplálás jelentősége..........................................................................32
A tápláltsági állapot megítélése...........................................................34
Az energiaszükséglet kiszámítása.......................................................43
A szervezet energiaraktárai..................................................................46
A posztagressziós anyagcserére jellemző elváltozások.......................49
A citokinek.......................................................................................50
Az akut fázis fehérjék.......................................................................52
A tápanyagok.......................................................................................58
Energiahordozók...............................................................................58
Szénhidrátok..................................................................................58
A szénhidrátok anyagcseréjére ható hormonok.........................64
Alkohol (etilalkohol)......................................................................65
Zsír.................................................................................................65
Nitrogén hordozók (donátorok)........................................................75
Aminosavak...................................................................................75
Mikrotápanyagok..............................................................................85
Ásványi anyagok............................................................................85
Vitaminok.......................................................................................91
Nyomelemek...................................................................................92
II. A klinikai - enterális és parenterális - mesterséges
táplálás gyakorlata.........................................................................95
Gastro-enterális táplálás......................................................................99
A gastro-enterális táplálás javallatai.................................................99
A gastro-enterális táplálás ellenjavallatai..............................104
Abszolút ellenjavallatok....................................................... 104
Relatív ellenjavallatok............................................................ 105
A gastro-enterális táplálék kiválasztásának szempontjai....................105
Az adagolási módozat kiválasztásának szempontjai....................105
A gastro-enterális tápszerek típusai.............................................. 106
A gastro-enterális táplálás gyakorlati alkalmazása és módozatai.............109
A szonda táplálás.........................................................................109
A percutan endoscopos gastrostomia (PEG)...............................111
A gastro-enterális/szondatáplálás mellékhatásai és szövődményei................112
A parenterális táplálás........................................................................116
A parenterális táplálás módozatai...................................................116
A centrális vénás táplálás...............................................................116
A perifériás vénás táplálás..............................................................117
A parenterális tápoldatok és alkalmazások.....................................118
Az „all in one" módozat.................................................................119
A parenterális táplálás mellékhatásai és szövődményei.................121
Összefoglalás a mesterséges táplálás mellékhatásairól,
monitorálásáról, szövődménjeiről és költségeiről..........................123
Mérsékelten („minimálisan") invazív enterális táplálási technikák....................134
Az invazív enterális táplálási technikák kialakulása......................134
Percutan endoscopos tápsipolyképzés............................................136
Percutan endoscopos gastrostomia (PEG)..................................136
Percutan endoscopos jejunostómia (PEJ)...................................143
Mérsékelt invazivitású, intraoperatív tápsipolyképzés..................144
Tűkatéter-jejunostomia (TKJ).....................................................145
Laparoscopos gastrostomia (LG)...............................................146
Laparoscopos jejunostomia (LJ).................................................148
A mesterséges táplálás etikai kérdései...........................................151
III. Táplálási terápia különböző betegségekben, kóros állapotokban....................157
Bevezetés...........................................................................................158
A betegek perioperativ táplálása....................................................160
Energiaszükséglet...........................................................................161
Politraumátizáltak táplálása...........................................................164
A poliraumatizáltak tápanyagszükséglete......................................165
Melléklet......................................................................................167
A szeptikus betegek táplálása.........................................................169
Anyagcsere-elváltozások a szepszisben........................................169
A szénhidrát-anyagcsere jellemzői..............................................170
A zsír-anyagcsere jellemzői........................................................171
A fehérje- és az aminosav-anyagcsere jellemzői........................172
Tápanyagszükséglet szepszisben....................................................172
Táplálás akut és idült pancreatitisben...........................................177
Enterális táplálás a pancreatitisben................................................178
Parenterális táplálás a pancreatitisben............................................180
Akut és krónikus májbetegek táplálása........................................182
A máj szerepe a tápanyagok anyagcseréjében...............................183
A máj energiaforrásai.....................................................................183
A szénhidrát-anyagcsere.................................................................184
A zsír-anyagcsere............................................................................184
Az aminosav-anyagcsere................................................................184
A májbetegek táplálási terápiája.....................................................188
Daganatos betegek mesterséges táplálása.....................................191
Tumorahexia...................................................................................192
Testsúlycsökkenés.......................................................................192
Anorexia......................................................................................193
Szervi működési zavarok............................................................193
Alapanyagcsere zavarok..............................................................193
Intermedier anyagcsere zavarok..................................................194
Tumorahexia patogenezise............................................................194
Az alultápláltság következményei..................................................195
A mesterséges táplálás szerepe a daganatellenes kezelésben........196
A mesterséges táplálás gyakorlati alkalmazása daganatos betegeknél....................198
Táplálás akut és krónikus veseelégtelenségben............................202
A vese szerepe az anyagcserében...................................................202
A mesterséges táplálás szempontjai...............................................204
Táplálás tüdőbetegségekben...........................................................208
Specifikus betegségek....................................................................212
Károsodott bélrendszerű betegek mesterséges táplálása.............216
Az egészséges vékonybél működése..............................................217
Felszívódás.....................................................................................217
A vékonybél immunológiai szerepe...............................................218
Rövid-bél szindróma.......................... .........................................219
Gyulladásos bélbetegségek.........................................................226
Táplálás a közepes és súlyos égésbetegségben..............................238
IV. Mesterséges táplálás csecsemő- és gyermekkorban...............243
Bevezetés...........................................................................................244
Élettani áttekintés..............................................................................246
A táplálással kapcsolatos megfontolások..........................................250
Mesterséges táplálás..........................................................................251
Parenterális táplálás........................................................................252
Enterális táplálás.............................................................................271
V. Kitekintés.....................................................................................281
VI. Melléklet.....................................................................................287
A mesterséges táplálás hazai helyzete...............................................288
Állásfoglalás és módszertani ajánlás..............................................288
VII. Tárgymutató............................................................................301

Dr. Varga Péter

Dr. Varga Péter műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Varga Péter könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv