| Előszó | 5 |
| Nagy Istvánné: A komlótermesztés története | 7 |
| Hazánk sörtermelésének, komlótermesztésének alakulása a felszabadulás után | 9 |
| A komlótermesztés népgazdasági jelentősége, a fejlesztés célkitűzései, irányai | 13 |
| A világ sörtermelése, komlótermesztés, főbb komlótermesztő országok | 14 |
| A világ komlótermesztésének helyzete | 20 |
| Főbb komlótermesztő országok | 31 |
| Cseh Sándor: A komló biológiai jellemzése | 37 |
| A komló rendszertani helye, komlófajok | 37 |
| A komló gyökérrendszere | 38 |
| A komló föld feletti vegetatív részei | 39 |
| A komló generatív részei | 42 |
| A komlótoboz beltartalma | 44 |
| A termesztett komlófajták ismertetése | 46 |
| A fajták csoportosítása | 46 |
| A hazánkban termesztett komlófajták | 48 |
| Termesztett komlóink alfasav-tartalmának fajtánkénti alakulása 1971-1975-ig | 53 |
| A komló ökológiai igénye | 55 |
| A komlótermesztés klimatikus feltételei | 56 |
| A komló talajigénye | 60 |
| A komlótermesztés körzetesítése | 60 |
| A komlótermesztés közgazdasági feltételei | 63 |
| A komlótelepítés és -termesztés eszközigénye | 63 |
| A komlótermesztés munkaerő-szükséglete | 65 |
| A komlótermesztés üzemi feltételei, üzemágtársítás | 66 |
| A komlótermesztés gazdaságossága | 67 |
| Nagy Istvánné: A komló szaporítása | 68 |
| Dugvány előállítása a főhajtás föld alatti részéből | 68 |
| Dugvány előállítása tarackhajtásokból | 69 |
| Dugvány előállítása föld alatti etiolált hajtásokból | 69 |
| Dugvány előállítása zöld hajtásokból | 70 |
| A szaporítóanyag szedése, feldolgozása | 73 |
| A dugvány tárolása | 74 |
| Sima és gyökeres dugvány | 75 |
| Komlóiskola létesítése, a gyökeres dugvány előállítása | 77 |
| Központi és üzemi törzsültetvények | 79 |
| Cseh Sándor: A komló telepítése, komlóültetvények létesítése | 82 |
| A komlóültetvény nagysága, alapegységei a mezőgazdasági üzemben | 83 |
| Egy komlótelep fajtaarányának meghatározása | 84 |
| A termőhely megválasztása, az ültetvény helyének kijelölése | 85 |
| A komlókertek nagysága | 86 |
| - A sor- és tőtávolság meghatározása | 87 |
| - A sortávolságot befolyásoló tényezők | 88 |
| - A tőtávolságot befolyásoló tényezők | 88 |
| A támberendezés építése (Lipcsei Szabolcs) | 89 |
| - A támberendezés anyagai | 92 |
| - A támberendezés építésének technikája | 96 |
| Telepítés előtti talaj-előkészítés (Pál József) | 98 |
| Az ültetés ideje | 99 |
| Az ültetés technikája | 100 |
| Új telepítésű komló ápolása | 102 |
| - Talajművelés | 102 |
| - Növényápolás | 103 |
| Jégvári Jánosné: A termő komló ápolása | 106 |
| Talajművelési és növényápolási munkák | 106 |
| - Tavaszi fogasolás, simítózás | 106 |
| - Metszés | 107 |
| - Pótlás | 114 |
| - A fölfutó drótok fölfüggesztése (huzalozás) | 114 |
| - A hajtások fölvezetése | 118 |
| - Töltögetés | 126 |
| - Az oldalhajtások és a fölösleges tőhajtások eltávolítása | 127 |
| - A sorközök ápolása | 129 |
| A komló öntözése | 131 |
| Lipcsei Szabolcs: A komló tápanyag-utánpótlása | 132 |
| A tápanyag hatása a komlóra | 132 |
| Nyomelemek | 134 |
| A tápanyagfelvétel üteme | 134 |
| A komló tápanyagigénye | 134 |
| - Szervestrágyázás | 137 |
| - Műtrágyázás | 139 |
| - Összetett, kevert műtrágyák alkalmazása | 141 |
| - Meszezés | 141 |
| - Levéltrágyázás | 142 |
| Ternai Jenő: Növényvédelem | 143 |
| Jelentősége a termesztéstechnológiában | 143 |
| A komló betegségei | 145 |
| - Vírusok | 145 |
| - Baktériumos és gombás betegségek | 147 |
| - Élettelen károsító tényezők | 150 |
| A komló kártevő állatai | 152 |
| - A tőke, a gyökérzet és a szár kártevői | 152 |
| - A lombozat, a virágzat és a termés kártvői | 154 |
| A komló hiánybetegségei | 158 |
| A növényvédelmi technológia kialakításának szempontjai | 159 |
| A permetezőgépek műszaki, szakmai követelményei | 160 |
| Permetezőgépek | 161 |
| Ternai Jenő: A komló betakarítása | 173 |
| Kézi szedés | 174 |
| A gépi szedés elterjedése | 174 |
| - A gépi szedés feltételei | 174 |
| - A betakarítás szervezése | 176 |
| - A komló gépi betakarításának technológiája | 177 |
| - A szedőgépek ismertetése | 178 |
| A szárítás szükségessége | 182 |
| - A komlószárítás technikai feltételeinek kritikai elemzése | 182 |
| - A komlószárító berendezések ismertetése | 184 |
| - A komlószárítás technológiájának összefoglalása | 188 |
| A komló kondicionálása | 188 |
| - A kondicionálás elve | 189 |
| - A komló kondicionálásának módszerei és eszközei | 189 |
| Komlóbetakarító központok kialakításának lehetőségei | 191 |
| A komló gépi betakarításának gazdaságossága | 194 |
| Őszi munkák a komlókertben | 196 |
| Pál József: A komló minősítése és értékesítése | 197 |
| Értékmérő tulajdonságok | 197 |
| Sörfőzői érték | 199 |
| - A komló keserűanyag-tartalmát befolyásoló tényezők | 201 |
| - Minősítés, osztályba sorolás | 203 |
| A komló utókezelése, tárolása és felhasználása a sörgyártásban | 207 |
| Kénezés, csomagolás, tárolás | 207 |
| Tartós komlókészítémények | 209 |
| - Komlópor és pellet | 209 |
| - Komlókivonat | 211 |
| A komló hatóanyagainak jelentősége a sörgyártásban és átalakulásuk komlófőzés folyamán | 213 |
| Mező Gergely: A komló világpiaci jellemzői | 216 |
| A komló külkereskedelmi forgalmának elemzése | 218 |
| Világpiaci áralakulás | 219 |
| - A szocialista országok komlópiaca és kereskedelmi politikája | 220 |
| - A Közos Piac komlópolitikája | 221 |
| Felhasznált irodalom | 223 |