A kosaram
0
80%-ig
még
5 db

A konyhakerti termények okszerű termesztése

Szerző

Kiadó: "Pátria" Irodalmi Vállalat és Nyomdai Részvénytársaság
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői kötés
Oldalszám: 288 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 16 cm
ISBN:
Megjegyzés: Harmadik javított és bővített kiadás. 153 fekete-fehér képpel illusztrálva. Nyomtatta a "Pátria" Rt.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A termőföld erejének okszerű kiaknázását célzó ismeretek legszélesebb körű elterjesztése ma az ország egyik legfontosabb feladata. Minden olyan törekvés, ami e cél elérésének szolgálatába szegődik,... Tovább

Előszó

A termőföld erejének okszerű kiaknázását célzó ismeretek legszélesebb körű elterjesztése ma az ország egyik legfontosabb feladata. Minden olyan törekvés, ami e cél elérésének szolgálatába szegődik, a magyar élniakarást, a magyar jövendőt munkálja.
E cél felé törekszik ez a könyv is, mely »A konyhakerti termények okszerű termesztése« cím alatt szervesen összefoglalt szakszerű előadás keretében kíván tanítást adni mindenki számára, aki a kertgazdálkodásnak ebben az ágában tevékenykedni óhajt.
Egy megdöbbentő arányú világháború dúl körülöttünk, melynek erőfeszítéseiben mi magyarok is tevőlegesen résztveszünk. Különös fontossága van tehát a konyhakerti termények okszerű termesztésének most, amidőn minden növénytermesztésre alkalmas területnek mező- és kertgazdasági művelés alá vétele elsőrendű nemzeti érdek. De ezeknek az ismereteknek különös jelentősége a háború befejezése után sem szűnik meg, sőt meggyőződésem szerint még növekedni fog. Az országhatárok felszabadulásával meginduló hatalmas gazdasági versenyben csak az az ország maradhat életképes és független, amelyik saját belső erőinek értékeket termelő céltudatos munkába állításával tudja biztosítani létét. Ebben az erőkifejtésben elsőrendű helyet kell elfoglalnia annak a munkának, mely termőföldünk kincseinek feltárásával, a magyar nap sugárzó erejének felhasználásával, hazánk különleges természeti adottságainak okszerű és tervszerű kiaknázásával igyekszik piacot biztosítani azoknak a termelvényeknek, amelyek éppen különleges magyar sajátosságuknál fogva alkotják mindenkor a kereslet tárgyát.
Konyhakerti terményeink kiválósága mindenütt és mindenkor elismert volt. Ezért minél szélesebb rétegekben el kell terjeszteni azt a tudást, ami e termények kiváló minőségben szakszerű előállítására elengedhetetlenül szükséges. Ezek az ismeretek mindenkit megtanítanak arra, miképpen tudhat a kicsiny földterülettel rendelkező birtokos is munkájának jövedelméből önálló létet biztosítani. Azt pedig talán hangsúlyoznom sem kell, hogy ezeknek az ismereteknek mekkora a jelentőségük a közellátás szempontjából éppen most, amidőn a virágos kertekből és a díszparkokból is veteményes kertek lesznek.
Erre a könyvre tehát nagy szükség van, mint mindenre, ami a gazdasági szaktudást előbbre viszi.
Most, amidőn e könyv harmadik kiadása elindul útjára a gazdasági szakoktatás úttörő apostola: Tessedik Sámuel születésének 200. évfordulóját ünnepli az ország. Bár nagy művét, az első gazdasági szakoktatási intézményt az emberi tökéletlenség elgáncsolta, de a mai kor embere annál nagyobb hódolattal hajlik meg az Ő soha el nem múló nagy emléke előtt. Az Ő halhatatlan nevével ajkamon bocsátom útjára ezt a könyvet. Az Ő halhatatlan létrehozni akaró törekvése hasson át mindenkit, aki a hazai földhöz szeretettel nyúl, hogy abból új életet fakasszon!
Budapest, 1942 május 3.
Dr. Devich László
miniszteri tanácsos,
a m. kir. földmívelésügyi minisztérium
gazdasági szakoktatási ügyosztályainak vezetője. Vissza

Tartalom

Előszó az I. kiadáshoz 5
Bevezetés az L kiadáshoz 7
Előszó a II. kiadáshoz 9
Bevezetés a II. kiadáshoz 11
Előszó a III. kiadáshoz 13
Bevezetés a III. kiadáshoz 15
I. RÉSZ.
Zöldségfélék és főzelékek tápértéke és étrendi jelentősége 17
Főzelékek és zöldségfélék tápanyagtartalma és kalorikus értéke 24
Főzelékek és zöldségfélék vitamintartalma 25
Tápanyagok visszapótlása a zöldségtermesztésben 26
A vetésről 32
A zöldségfélék vetésforgója 32
A vetés módjai 33
Júliusban vethető zöldségfélékről 36
A zöldségmagvak csiraképességének százalékos megállapításáról 37
A zöldségfélék átteleltetéséről 40
Az öntözésről 42
Melegágyakról. Palántanevelésről 51
Konyhakerti talajmunkák 61
A zöldségfélék feldolgozási jelentősége 65
II. RÉSZ.
Zöldségfélék termesztése 70
Káposztafélék:
Fejeskáposzta 71
Vöröskáposzta 81
Kelkáposzta 83
Leveleskel 87
Takarmány- vagy marhakáposzta 88
Kalaráb 89
Bimbós kel 92
Broccoli vagy spárga kel 93
Karfiol 93
A káposztatermesztése. Hollandiában 97
Kobakosok:
Sárgadinnye. - Cukordinnye 105
Görögdinnye 113
Ugorka 115
Tök 117
Paprika 120
Paradicsom 127
A paradicsom kémiai összetétele, tápértéke és étrendi jelentősége 139
Tojásgyümölcs 143
Hagymafélék:
Hagymafélék 145
Vöröshagyma 146
Fokhagyma 152
Rokambólhagyma 153
Csomós- vagy salottahagyma 154
Metélő- vagy gyephagyma 154
Póré- vagy párhagyma 155
Gyökér félék:
Sárgarépa vagy murok 156
Karotta 159
Petrezselyem 161
A gyökérzöldségek téli vetéséről 164
Zeller 165
Halványítózeller 167
Paszternák vagy pasztinák 170
Feketegyökér 171
Sallangos pozdor 172
Cékla 172
Retekfélék:
Hónapos-, nyári-, őszi- és téli retek 174
Salátafélék:
Fejessaláta 178
Római vagy kötözősaláta 183
Tépő- és metélősaláta 185
Endiviasaláta 186
Cikóriasaláta 186
Kertizsázsa 187
Hüvelyesek:
Hüvelyesek 187
Bab 188
Borsó 191
Spenótfélék:
Kerti spenót 194
Újzélandi spenót. Libatop 197
Csemegetengeri 198
A burgonya korai és kései termesztése 200
III. RÉSZ.
Különlegesebb, díszítésre alkalmas és fűszer-zöldségfélék 203
Fehér és fekete mustár 208
Kerti majoranna 209
Koriandrum 210
Kapor 210
Mák 211
Sáfrányos szeklice 212
Konyhakömény 212
Édeskömény 214
Izsóp 214
Levendula 215
Kerti ruta 216
Tárkonyüröm 216
Évelő zöldségfélék:
Spárga 217
Torma 226
Kerti sóska 228
IV. RÉSZ.
Fontos nyári munkák az egyes zöldségfélék termesztésénél 230
A zöldségfélék felszedéséről, piaci előkészítéséről és eltartásáról 232
Gombatermesztés 234
V. RÉSZ.
Útmutatás a konyhakerti növények szántóföldi magtermelésére 243
Cukor- vagy sárgadinnye 245
Görögdinnye 246
Ugorka 247
Tök 248
Paprika 249
Paradicsom 250
Hagyma 251
Metélőhagyma 252
Pár- vagy póréhagyma 253
Sárgarépa 254
Petrezselyem 255
Feketegyökér 256
Céklarépa 257
Hónapos- és nyáriretek 258
Saláta 259
Mezei saláta 260
Bokorbab 261
Karósbab 262
Borsó 263
Paraj vagy laboda 264
Mustármag 265
Zsázsa 266
Majoránna 267
Koriander 268
Kapor 269
Kömény 270
Káposztafélék magtermesztése 271
Fejeskáposzta, kelkáposzta, vöröskáposzta, kalaráb, karfiol, bimbóskel
magtermesztése 271

Vitéz Csonti Szabó István

Vitéz Csonti Szabó István műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Vitéz Csonti Szabó István könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv