| Előszó az első kiadáshoz (Dr. Marton Tibor) | 9 |
| Előszó a második, átdolgozott kiadáshoz (Dr. Marton Tibor) | 11 |
| A helyes táplálkozás élettani alapjai (Dr. Zsinka Ágnes) | 19 |
| Táplálkozás, táplálékfelvétel; tápanyagok és jelentőségük | 19 |
| Fehérjék | 21 |
| Zsírok | 23 |
| Szénhidrátok | 25 |
| Ásványi anyagok | 26 |
| Makroelemek | 26 |
| Mikroelemek (nyomelemek) | 27 |
| Vitaminok | 27 |
| Zsírban oldódó vitaminok | 28 |
| Vízben oldódó vitaminok | 29 |
| A tápanyagok emésztése és felszívódása | 31 |
| A tápanyagszükségletet befolyásoló tényezők (Dr. Dworschák Ernő) | 35 |
| Tápanyagszükségleti javaslatok (Dr. Bouquet Dezső) | 37 |
| A táplálkozási ritmus (Dr. Bouquet Dezső) | 47 |
| A legfontosabb élelmiszereink összetételének jellemzése tápanyagsűrűségük segítségével (Dr. Dworschák Ernő) | 51 |
| Az étrend-összeállítás módja és főbb szempontjai (Dr. Gouquet Dezső) | 81 |
| Tárolás és konyhatechnológiai feldolgozás közben keletkező veszteségek | 91 |
| Étrendminta bemutatása | 92 |
| Az étrend kalória- és tápanyagtartalmának ellenőrzése a felhasznált élelmiszerek alapján való számítással | 93 |
| A különböző életkorúak táplálkozása (Dr. Zsinka Ágnes) | 99 |
| A csecsemő táplálása | 99 |
| Az óvodások táplálása | 102 |
| A kisiskolások táplálása | 104 |
| A serdülőkorúak táplálása | 105 |
| Az időskorúak táplálkozása (Dr. Zajkás Gábor) | 107 |
| A fizikai igénybevétel és a táplálkozás (Dr. Zsinka Ágnes) | 111 |
| A szabad idő és a táplálkozás (Dr. Bouquet Dezső) | 113 |
| Táplálkozás különböző fiziológiás állapotokban (Dr. Zsinka Ágnes) | 117 |
| Terhesség és szoptatás | 117 |
| Táplálkozási tanácsok enyhe, múló betegségek esetében (Dr. Zajkás Gábor) | 121 |
| A gyomor-bélhurutok | 121 |
| A lázas állapot diétája | 126 |
| A táplálkozás és a tápláltsági állapot összefüggése (Dr. Zajkás Gábor) | 129 |
| A tápláltsági állapot megítélése és mérése | 130 |
| Az ideális testsúly, kövérség, soványság és ezek befolyásolása táplálkozással | 138 |
| A szakszerűtlen "diéták" | 147 |
| Szélsőséges táplálkozási módok | 150 |
| Az alapvető élelmiszerekkel kapcsolatos higiénés tudnivalók (Dr. Marton Tibor) | 153 |
| A hús higiénés tudnivalói | 155 |
| A tej higiénéje | 157 |
| A kenyér higiénés kezelése | 158 |
| A tojás higiénéje | 161 |
| Élelmiszer-vásárlás piacon, üzletben (Dr. Marton Tibor) | 163 |
| Az élelmiszerek tárolása (Dr. Marton Tibor) | 165 |
| Tárolás hűtőszekrényben | 165 |
| Hűtőszekrényen kívüli tárolás | 169 |
| Az élelmiszerek rovar és rágcsáló elleni védelme | 170 |
| A vegyszerek tárolása az éléskamrában | 171 |
| Általános háztartási higiénés tanácsok (Dr. Novotny Tibor) | 173 |
| Edények, eszközök | 173 |
| A nyersanyagok előkészítése és az ételkészítés | 175 |
| Az étkezés körülményei | 178 |
| Mosogatás | 180 |
| A mérgező élelmianyagok | 182 |
| Ételmérgezések, ételfertőzések | 183 |
| A családi rendezvények | 185 |
| Az élelmiszerek házi tartósítása | 186 |
| A disznóölés | 189 |
| Kirándulás, túristaút | 189 |
| Mellékletek | 193 |