| Bevezetés | 13 |
| Szőlőtermesztésünk ágazati jelentősége | 14 |
| Helyzetkép | 16 |
| Terméshozamokról | 26 |
| Fejlesztés néhány kérdése | 36 |
| A termesztés feltételei | 43 |
| Technika és technológia | 43 |
| A szőlőtermesztés - mint szakma | 46 |
| A technika jelentősége | 48 |
| A technológiai fegyelem | 48 |
| A zárt termelési rendszer | 49 |
| A kooperáció lehetőségei | 51 |
| Technika és technológia a házikertben | 52 |
| Művelési rendszerek, művelési módok | 54 |
| A művelési rendszerek típusai | 55 |
| A művelési rendszer alapja a tőkeforma | 57 |
| A korszerű tőkeforma | 58 |
| A tőkeformákat meghatározó tényezők | 61 |
| A tőkeművelésmódok csoportosítása | 63 |
| A hagyományos tőkeformák | 68 |
| A jövő tőkeformáinak lehetőségei | 71 |
| A szőlőfajták (Bakonyi Károly) | 73 |
| Az üzemi fajták megválasztása | 74 |
| A háztáji, házikerti fajták megválasztása | 76 |
| Az alanyfajták termesztési értékelése | 77 |
| Fehér borszőlőfajták termesztési értékelése | 79 |
| Irsai Olivér | 79 |
| Biuvier | 79 |
| Ottonel muskotály | 80 |
| Rizlingszilváni | 80 |
| Kocsis Irma | 80 |
| Zöld szilváni | 81 |
| Korai piros veltelini | 81 |
| Piros veltelini | 81 |
| Zöld veltelini | 81 |
| Leányka | 82 |
| Szürkebarát | 82 |
| Piros tramini | 82 |
| Chardonnay | 82 |
| Semillon | 83 |
| Sauvignon | 83 |
| Aligoté | 83 |
| Cirfandli | 83 |
| Sárga muskotály | 84 |
| Rajnai rizling | 84 |
| Királyleányka | 84 |
| Ezerjó | 85 |
| Ezerfürtű | 85 |
| Balaton kincse | 85 |
| Mathiász muskotály | 86 |
| Budai Zöld | 86 |
| Bánáti rizling | 86 |
| Kecskemét virága | 87 |
| Kéknyelű | 87 |
| Olasz rizling | 87 |
| Furmint | 87 |
| Hárslevelű | 88 |
| Pozsonyi fehér | 88 |
| Kövidinka | 89 |
| Izsáki sárfehér | 89 |
| A fajtaválaszték bővítése | 90 |
| Vörös borszőlőfajták termesztési értékelése | 90 |
| Medoc noir | 90 |
| Pinot noir | 91 |
| Oportó | 91 |
| Merlot | 91 |
| Baracsi rubin | 92 |
| Kékfrankos | 92 |
| Cabernet franc | 92 |
| Cabernet Sauvignon | 93 |
| Kadarka | 93 |
| Kurucvér | 93 |
| A fajtaválaszték bővítése | 94 |
| Csemegeszőlő-fajták termesztési értékelése | 94 |
| Csaba gyöngye | 94 |
| Favorit | 94 |
| Cardinál | 95 |
| Szőlőskertek királynője | 95 |
| Pannónia kincse | 95 |
| Gloria Hungariae | 96 |
| Challelas-félék | 96 |
| Assatuttu | 96 |
| Mathiász Jánosné muskotály | 97 |
| Attila | 97 |
| Cegléd szépe | 97 |
| Mócsai Mariska | 97 |
| Rekord | 97 |
| Téli muskotály | 98 |
| Izbégi muskotály | 98 |
| Afuz Ali | 98 |
| Itália | 99 |
| A fajtaválaszték bővítése | 99 |
| A rezisztens fajták termesztési értékelése | 99 |
| Zala gyöngye | 99 |
| Feri szőlő (Seibel 5279) | 100 |
| Kunbarát | 100 |
| A fajtaválasztás bővítése | 100 |
| A szőlőnemesítés irányai | 101 |
| Szelekciós nemesítés | 101 |
| Keresztezéses nemesítés | 102 |
| Rezisztencianemesítés | 103 |
| Alanyfajták nemesítése | 103 |
| Honosítás | 104 |
| Fajtafenntartó nemesítés | 104 |
| Az új fajták és fajtajelöltek helyzete | 104 |
| A szaporítóanyag termesztése | 106 |
| A szőlő szaporításának módjai | 107 |
| Az alapanyagok előállítása | 108 |
| Gyökeres oltványok előállítása | 117 |
| Az olványtermesztés új lehetősége | 125 |
| A minőség és a szaporítóanyag-szabványok | 126 |
| A szőlő-szaporítóanyag forgalmazása | 129 |
| A termesztés technológiája | |
| A telepítés | 135 |
| A tevezés | 135 |
| A telepítési program | 136 |
| A szőlőtelepítés állami szabályozása | 137 |
| A telepítési elv | 137 |
| A telepítés előkészítése | 143 |
| Az ületetés technológiája | 146 |
| A háztáji és házikerti szőlők telepítése | 149 |
| A támberendezések | 151 |
| A támberendezések anyagai | 152 |
| A támberendezés építése | 156 |
| A háztáji és házikerti szőlők támberendezése | 158 |
| A támberendezés karbantartása és felújítása | 160 |
| A metszés | 161 |
| A tőkeformák alakító metszése | 166 |
| A termőszőlők rövidmetszése | 170 |
| A termőszőlők hosszúmetszése | 172 |
| A metszést kiegészítő munkák | 173 |
| A gépi metszés lehetőségei | 175 |
| A metszés technológiája az Izsáki, a Kiskunhalasi, a Kunbajai Állami Gazdaságban, 1973-ban | 176 |
| A művelésmód és a művelési rendszer átalakítása | 180 |
| A korszerűsítés | 180 |
| Melyek a korszerűsítendő ültetvények? | 181 |
| Az átalakítás előkészítése | 181 |
| A korszerűsítés műveletei | 182 |
| Az átalakítás élettani hatásai | 186 |
| A korszerűsítés támogatása | 187 |
| A hajtáskezelés | 188 |
| A magasművelésű szőlők hajtáskezelése | 189 |
| A hajtáskezelés kilátásai | 192 |
| Az elemi kárt szenvedett szőlők hajtáskezelése | 194 |
| A háztáji és házikerti szőlők hajtáskezelése | 194 |
| A tőkepótlás | 196 |
| A fiatal szőlők pótlásmódjai | 197 |
| A termőszőlők pótlásmódjai | 198 |
| A pótlási eljárások korszerűsítése | 200 |
| A háztáji és a házikerti szőlők tőkepótlása | 201 |
| A talajművelés | 203 |
| A szélessoros homoki szőlők talajművelése | 205 |
| Hagyományos talajmunkák homoki szőlőben | 210 |
| A szélessoros, kötött talajú szőlőkben | 210 |
| A vegyszeres gyomirtás | 215 |
| A mélyművelés hatásai, következményei, lehetőségei | 215 |
| A non tillage | 220 |
| A talajművelés technológiája az Izsáki, a Kiskunhalasi, a Kunbajai Állami Gazdaságban, 1973-ban | 226 |
| A tápanyag-gazdálkodás | 230 |
| A szerves anyag | 231 |
| Az ásványi tápanyagok szerepe, aránya | 232 |
| A fontosabb ásványi tápelemek | 236 |
| A tápanyag-gazdálkodás rendszere | 244 |
| Szőlőben használt trágyaszerek | 250 |
| A szőlő öntözése | 254 |
| Az öntözés technikája | 256 |
| A háztáji, házikerti szőlők tápanyag-gazdálkodásáról | 260 |
| A tápanyag-gazdálkodás technológiája az Izsáki, a Kiskunhalasi, a Kunbajai Állami Gazdaságban, 1973-ban | 260 |
| A szőlő védelme | 265 |
| A szőlő károsítói | 266 |
| A kémiai szőlővédelem | 274 |
| A háztáji és házikerti szőlők védelme | 282 |
| A betakarítás | 283 |
| Termésbecslés | 284 |
| A szüret ideje | 286 |
| A kézi szedés termelékenységét növelő eljárások | 288 |
| Az étkezési szőlő szedése | 293 |
| A gépi betakarítás | 294 |
| A borkészítés és -kezelés újabb eljárásai | 302 |
| A reduktív fehérborkészítés sajátosságai | 302 |
| Bortárolók | 304 |
| A szeparálás növekvő jelentősége | 308 |
| A savtompítás új arányai | 310 |
| Egyes derítőanyagok technológiai jellemzői | 312 |
| Újabb szűrési ejárások | 314 |
| A melegítéses vörösborkészítés alapjai | 317 |
| A palackozás néhány technikai vonatkozása | 319 |
| A palackos borok csomagolásának, értékesítésének néhány kérdése | 323 |
| A borminőség értelmezése | 325 |