| Előszó az első kiadáshoz | 13 |
| Előszó a második kiadáshoz | 14 |
| Bevezetés | 15 |
| A közegészségügyi-járványügyi feladatok helye és szerepe a lakosság egészségvédelmében (Tóth Béla) | 19 |
| Az egészségügyi szervek egészségvédelmi feladatainak ellátása | 20 |
| A közegészségügyi és járványügyi feladatok ellátása | 22 |
| Irodalom | 25 |
| KÖZEGÉSZSÉGTAN | |
| Levegőhigiéne, bioklimatológia, mikroklíma (Tapfer Dezső) | 29 |
| A Földünket körülvevő gáztömeg felépítése és rétegeződése | 29 |
| Az atmoszferikus levegő összetétele | 30 |
| A légkör fizikai állapotjelzői és azok élettani hatása | 31 |
| A légnyomás | 31 |
| A légköri elektormosság | 33 |
| Sugárzások | 36 |
| Hőmérséklet | 39 |
| A légmozgások | 40 |
| A levegő nedvességtartalma | 42 |
| A légkör fizikai tényezőinek hatása az emberi szervezetre | 44 |
| Időjárás, éghajlat | 45 |
| Biometeorológia, meteoropathologia | 49 |
| Fronthatások | 51 |
| A légkör szennyeződései és egészségügyi jelentőségük | 51 |
| A gáz alakú és szilárd szennyeződések | 52 |
| A levegőszennyeződések elleni küzdelem | 56 |
| A ruházkodás higiénéje (Szerémi Katalin) | 59 |
| A ruházkodás feladata | 59 |
| A ruházkodás szerepe a hő-regulatióban | 60 |
| A ruházat alapanyagai és feldolgozásuk | 61 |
| Állati és növényi eredetű ruhaanyagok | 61 |
| Műszálakból készült textilanyagok | 62 |
| A ruházati alapanyagok feldolgozása | 64 |
| A ruházat fizikai tulajdonságai | 64 |
| Célszerű ruházkodás | 66 |
| Az ivóvíz higiénéje (Cserenyey Edit) | 68 |
| Vízszükséglet és vízgazdálkodás | 68 |
| Ivóvízellátás | 70 |
| A víz körforgása | 70 |
| Csapadékvíz (meteorvíz) | 70 |
| Talajvíz | 72 |
| Felszíni vizek | 76 |
| Központi vízellátás, vízkezelés, a központi vízellátás berendezései | 78 |
| Ivóvíz eredetű egészségügyi ártalmak | 86 |
| A vízben előforduló miroorganizmusok higiénés jelentősége. Ivóvízjárványok. | 86 |
| A vízben természetesen vagy szennyeződésként előforduló biológiailag aktív vegyi anyagok higiénés jelentősége | 88 |
| Talajhigiéne (Sujbert László) | 93 |
| Higiénés megítélés szempontjából fontosabb talajjellemzők | 93 |
| A talaj természetes összetevői és a talaj szennyeződései | 95 |
| A talaj öntisztulása | 99 |
| A szennyvíz a hulladékanyag és a szemét eltávolításának higiénéje (Nagylucskay Sándor) | 101 |
| Az emberi ürülék eltávolításának higiénés kérdései | 102 |
| Az emberi ürülék szakaszos eltávolítása | 102 |
| Az emberi ürülék folyamatos eltávolítása | 105 |
| A szennyvíz-eltávolítás higiénés kérdései | 106 |
| A szennyvíz összegyűjtése és elszállítása | 109 |
| A szennyvíz elhelyezése, kezelése | 111 |
| A szemét és egyéb hulaldékanyagok eltávolításának higiénés kérdései | 117 |
| A szemét eltávolítása falvakban | 118 |
| A szemét eltávolítása városokban | 119 |
| Az ipari hulladékok és a radioaktív hulladékanyagok eltávolítása | 121 |
| Az állati trágya eltávolítása | 121 |
| Az állati hullák eltávolítása | 122 |
| A halottakkal és a temetőkkel kapcsolatos közegészségügyi-járványügyi követelmények (Nagylucskay Sándor) | 124 |
| Települések tervezése. A lakás, a lakóépületek és a gyógyító-megelőző intézmények higiénéje (Szerémi Katalin) | 126 |
| A korszerű településtervezés egészségügyi vonatkozásai | 127 |
| A települések környezethigiénés szempontjai | 127 |
| A települések egészségkárosító tényezői | 130 |
| Települési formák | 133 |
| Városi település | 134 |
| Falusi település | 139 |
| A lakás és a lakóépületek egészségügye | 141 |
| A lakáskultúra fejlődése | 141 |
| A lakás levegőegészségügyi követelményei | 141 |
| A lakásépítés egészségügyi szempontjai | 143 |
| A lakásméretek normái | 147 |
| A lakáskomfort higiénés feltételei | 149 |
| Gyógyító-megelőző intézmények higiénéje | 156 |
| Táplálkozás- és élelmezéshigiéne (Cserenyey Edit) | 161 |
| Táplálkozás és élelmezés | 161 |
| Tápanyagok | 161 |
| A legfontosabb élelmianyagok és élelmiszerek tápértéke | 166 |
| Táplálkozási típusok | 174 |
| Táplálkozási ártalmak | 177 |
| A táplálkozási ártalmak megelőzése | 184 |
| Élelmiszerhigiéne | 189 |
| Az élelmiszerforgalom higiénéje | 189 |
| Élelmiszertartósítás | 189 |
| A húsellátás higiénéje | 191 |
| A tejellátás higiénéje | 193 |
| A tojásellátás higiénéje | 196 |
| Növényi eredetű élelmiszerek forgalomba hozatalának higiénéje | 199 |
| Ételfertőzések és bacterialis ételmérgezések | 201 |
| Ételfertőzések | 201 |
| Bacterialis ételmérgezése (toxicoinfectiók) | 201 |
| Az ételmérgezések elleni védekezés alapelvei | 209 |
| Az élelmiszerekben előforduló toxikus vegyi anyagok | 210 |
| Az élelmiszerek adalék- (kiegészítő) anyagainak higiénés jelentősége | 211 |
| Az élelmiszerek technikai eredetű szennyeződései | 212 |
| Az élelmiszerekben természetes tartalomként jelentkező ártalmas anyagok | 216 |
| Közétkeztetés | 217 |
| Az élelmiszerellátásban és az élelmezésben dolgozók személyi higiénéje | 219 |
| A szeszesital-fogyasztás főbb népegészségügyi vonatkozásai (Sujbert László) | 221 |
| A szeszesital-fogyasztás mint népegészségügyi probléma | 221 |
| A szeszes italok jellemzői és fogyasztásuk adatai | 221 |
| A szeszesital-fogyasztás miatti egészségkárosodások adatai | 222 |
| Az alkoholista magatartásból eredő társadalmi problémák | 225 |
| Az alkoholizmus leküzdésére irányuló társadalmi erőfeszítések | 225 |
| Az antialkoholista mozgalmak formái, a mozgalomban részt vevő szervezetek | 226 |
| Nevelés, felvilágosítás | 226 |
| Alkoholmentes italok. Árszabályozás | 227 |
| A jogszabályok adta lehetőségek | 228 |
| A dohányzás, az élvezeti anyagok és a fűszerek higiénés kérdései (Nagylucskay Sándor) | 230 |
| Munkaegészségtan (Fodor Ferenc) | 238 |
| Fizikai és szellemi munka | 239 |
| Az izomműködés biokémiai-physiologiai alapjai | 240 |
| A fizikai munka energiaigénye | 243 |
| A fizikai munkateljesítményt limitáló tényezők a szervezetben | 244 |
| A szervezet terhelhetősége fizikai munkával | 250 |
| A munkahely kialakítása, gépek szerkesztése, pihenőidő | 253 |
| Testhelyzet | 254 |
| A pihenőidők nagysága | 258 |
| A mikroklíma és a munkavégzés összefüggései | 258 |
| A só-víz háztartás mint limitáló tényező | 262 |
| A párologtatás akadályozottsága mint limitáló tényező | 265 |
| A szervezet adaptálódása, a szervezet védelme meleg mikroklímában végzett munka során | 266 |
| Fokozott légköri nyomásban végzett munka | 268 |
| Vibrációs, zaj- és ultrahanghatások, különös tekintettel a munkahelyekre | 272 |
| Mechnaikus rezgés (vibráció) | 272 |
| Zajhatások | 276 |
| A foglalkozási nagyothallás megelőzése | 280 |
| Ultrahanghatások | 285 |
| Rádió-, mikrohullámok és optikai sugárzások, különös tekintettel a munkahelyi vonatkozásokra | 286 |
| Rádió- és mikrohullámok | 287 |
| Optikai sugárzások | 288 |
| Vegyi anyagok szervezeti hatásainak és megelőzésüknek munkahelyi vonatkozásai | 301 |
| Foglalkozási mérgezések általános kérdései | 303 |
| A munkahelyi por mint higiénés probléma | 319 |
| A fizikai munkavégzés összefüggése a tüdőben visszatartott porral | 322 |
| Az ionizáló sugárzások közegészségtani vonatkozásai (Farádi László) | 329 |
| A közegészségtani vonatkozások megértéséhez szükséges alapfogalmak | 329 |
| Dózismérés | 334 |
| Az emberi szervezet sugárkárosodását befolyásoló egyéb tényezők | 337 |
| Sugárhatások a szervezetben | 338 |
| Az egészségügyi szolgálat gyakorlati feladatai | 343 |
| A sugárterhelés alacsonyan tartása | 343 |
| Sugárfigyelő-jelző szolgálat | 346 |
| Sugárveszélyes munkahelyek közegészségügyi követelményei | 357 |
| Sugármentesítés (dekontamináció) | 362 |
| A gyermekkor és az ifjúkor higiénéje (Kaposvári Júlia) | 368 |
| A gyermek és az ifjú somato-psychés fejlődése | 368 |
| A testi fejlődés általános törvényszerűségei | 368 |
| A szervek, szervrendszerek fejlődése | 371 |
| A szellemi fejlődés | 375 |
| A testi és a szellemi fejlődés vizsgálati módszerei | 378 |
| A gyermek- és ifjúsági intézmények közegészségügyi követelményei | 380 |
| Az oktató-nevelő intézmények telepítése és elhelyezése | 381 |
| Berendezési tárgyak és taneszközök | 383 |
| Balesetelhárítás | 384 |
| Takarítás | 384 |
| Az ellenőrzés fő szempontjai | 384 |
| Az egyes intézmények higiénéje | 385 |
| Bölcsőde és csecsemőotthon | 386 |
| Óvoda | 389 |
| Tanintézetek (iskolák) | 391 |
| Bentlakásos gyermek- és ifjúsági intézmények | 397 |
| Az oktató-nevelő munka psycho-higiénéje | 399 |
| Az oktató-nevelő intézmények feladata, szervezete | 401 |
| A nevelés és az intézményes oktatás psychologiai és physiologiai vonatkozásai | 403 |
| Az iskolai munka helyes megszerezése | 406 |
| Pályaválasztás | 407 |
| A gyermek és az ifjú helyes életmódja | 409 |
| A pihenés különböző fajtái | 410 |
| ÁLTALÁNOS JÁRVÁNYTAN | |
| Epidemiologiai módszerek a nem fertőző vagy nem tisztázott aetiologiájú betegségek gyakoriságának visszaszorításában és megelőzésükben (Fodor Ferenc) | 415 |
| Az epidemiologia. Az epidemiologiai módszerek kialakulása és értelmezése | 415 |
| Epidemiologiai módszerek használata | 417 |
| A fertőző betegségek általános járványtana (Vedres István) | 424 |
| A járványtan tárgya, feladatai és módszerei | 424 |
| Járványtani alapfogalmak | 425 |
| A fertőző betegségek jelentősége és elterjedtsége Magyarországon | 427 |
| A fertőzés (infectio) | 429 |
| A fertőzés forrásai | 430 |
| A fertőzés terjedési mechanizmusa | 432 |
| A fertőzés terjedésének tényezői | 433 |
| A járványfolyamat mozgató erői | 434 |
| A fertőző betegségek felosztása | 435 |
| A természeti tényezők hatása a járványfolyamatokra | 438 |
| A fertőző betegségek előfordulásának szezonális és ciklikus ingadozása | 439 |
| A társadalmi tényezők hatása a járványfolyamatra | 442 |
| A fertőző betegségek elleni védekezés | 443 |
| Sterilezés, fertőtlenítés, rovar- és rágcsálóirtás (Tapfer Dezsp) | 446 |
| Fizikai fertőtlenítés | 447 |
| Vegyi fertőtlenítés | 450 |
| Anorganikus vegyületek | 451 |
| Organikus desinficiensek | 454 |
| A fertőtlenítés formái | 456 |
| Rovarirtás | 457 |
| Rágcsálóirtás | 458 |
| A gyógyító-megelőző ellátás közegészségügyi-járványügyi kérdései (Szél György) | 461 |
| Iatrogen ártalmak, iatrogen fertőzések, iatrogen fertőző megbetegedések | 461 |
| A fertőző kórházártalmak jelentőségének felismerése a múlt században | 464 |
| Az iatrogen fertőző megbetegedések jelentősége napjainkban | 464 |
| Az iatrogen fertőzések létrejöttének objectiv és subjectiv okai és azok egymáshoz való viszonya | 466 |
| Fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátásunk tárgyi feltételei | 467 |
| Járóbeteg-ellátásunk és az iatrogen fertőzések | 469 |
| Porphylactikus tevékenység és az iatrogen fertőzések | 472 |
| Néhány gyakrabban előforduló iatrogen fertőző megbetegedés epidemiologiája | 473 |
| Staphylococcus fertőzések | 473 |
| Streptococcus-fertőzések | 479 |
| Gram-negatív baktériumok által okozott iatrogen fertőzések | 481 |
| A tractus urinarius iatrogen fertőzései | 487 |
| Intenzív therapiás egységek és iatrogen fertőzések | 488 |
| Iatrogen fertőzésként is előforduló nem elsődlegesen iatrogen fertőző betegségek | 489 |
| A fertőző kórházártalmak megelőzésének általános elvi szempontjai | 490 |
| A fertőzőforrások kiiktatásának lehetőségei | 490 |
| A fertőzés terjedésének meggátlása | 492 |
| A szervezet fogékonyságának csökkentése | 493 |
| Kórházi higiénikus orvosok, közegészségügyi-járványügyi bizottságok | 494 |
| RÉSZLETES JÁRVÁNYTAN | |
| Bacterialis és virus-fertőzések (Vedres István) | 499 |
| Bélfertőzések | 499 |
| Kolera | 500 |
| Hastífusz | 505 |
| Vérhas | 510 |
| Heine-Medin-kór, járványos gyermekbénulás | 517 |
| Coxsackie- és Echo-virus fertőzések | 523 |
| Brucellosis | 524 |
| Leptospirosis | 526 |
| Virus-hepatitis (Nagylucskay Sándor) | 528 |
| A légutak fertőzései | 539 |
| Himlő | 540 |
| Bárányhimlő | 545 |
| Rózsahimlő | 546 |
| Kanyaró | 547 |
| Diftéria | 550 |
| Vörheny, skarlát | 554 |
| Szamárköhögés | 558 |
| Járványos agyhártyagyulladás | 561 |
| Influenza | 562 |
| Adenovirus-fertőzések | 567 |
| Parainfluenza | 568 |
| RS-virus fertőzés | 569 |
| Mumps, járványos fültőmirigy-gyulladás | 569 |
| Encephalitis epidemica | 570 |
| Meningitis serosa | 571 |
| Pfeiffer-féle mirigyláz | 572 |
| Ornithosis | 573 |
| Haematogen fertőző betegségek | 574 |
| Pestis | 575 |
| Kiütéses tífusz | 579 |
| Visszatérő láz | 582 |
| Sárgaláz | 583 |
| Kullancs-encephalitis | 584 |
| A kültakaró fertőzései | 585 |
| Anthrax | 586 |
| Tetanus | 587 |
| Gázüszök | 590 |
| Tularaemia | 591 |
| Takonykór | 592 |
| Rabies, veszettség | 593 |
| Helminthosisok és protozoon-fertőzések (Tapfer Dezső) | 598 |
| A leggyakoribb hazai helminthosisok | 598 |
| Cérnaférgesség | 598 |
| Orsóférgesség | 599 |
| Ostorférgesség | 601 |
| Bányaférgesség | 601 |
| Strongyloidosis | 602 |
| Bilharziosis | 603 |
| Fasciolosis | 604 |
| Galandféreg-fertőzések | 604 |
| Echinococcosis | 605 |
| Hymenolepidosis | 605 |
| Trichinellosis | 606 |
| Protozoon-fertőzések | 607 |
| Toxoplasmosis | 607 |
| Giardiasis | 607 |
| Amoebiasis | 608 |
| Mocsárláz, váltóláz | 609 |
| Katonai higiéne (Bíró György) | 614 |
| A katonai higiéne fogalma, feladata békében és háborúban | 514 |
| Katonai környezet- és településhigiéne | 516 |
| A csapatok elhelyezése laktanyában | 516 |
| Tábori elhelyezés | 517 |
| A csatatér egészségügyi rendezése | 520 |
| Vízellátás harci körülmények között | 520 |
| Vízellátás egészségügye tömegpusztító (atom-, biológiai, vegyi (ABV-)) fegyver alkalmazása idején | 522 |
| Katonai táplálkozás- és élelmezéshigiéne | 525 |
| Katonai munakhigiéne | 527 |
| Katonai járványtan jellemzése. A biológiai fegyver | 534 |
| Katonai higiénés feladatok a hátországban | 537 |
| Tárgymutató | 640 |