Próbálja ki megújult, VILLÁMGYORS keresőnket!

962.706

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
4000 Ft
a kedvezményes
házhoz szállításig

A közép-dunántúli régió városainak szocialista kori története

A 2011. október 20-án Várpalotán és 2012. május 9-én Pápán rendezett konferenciák előadásai

Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Manapság népszerű kutatási témának számít az 1945-1989/1990 közötti időszak történettudományi vizsgálata, e tárgyban már számtalan kötet és tanulmány jelent meg. Szintén jelentősnek mondható a... Tovább

Előszó

Manapság népszerű kutatási témának számít az 1945-1989/1990 közötti időszak történettudományi vizsgálata, e tárgyban már számtalan kötet és tanulmány jelent meg. Szintén jelentősnek mondható a szocialista kori városokkal foglalkozó munkák száma, azonban ezek zömmel szociológiai vagy politikatörténeti megközelítésűek, és országos vagy települési perspektívából szemlélik a korszakot. Jelen kiadványunkkal egy új, köztes nézőpontot próbálunk megmutatni a kedves olvasónak: egy konkrét földrajzi régió, a Közép-Dunántúl szocialista kori történetét vizsgáljuk a politikatörténeti mellett gazdaság-, hely-, társadalom- és várostörténeti jellegű írások segítségével.
A kötet tanulmányai két tudományos konferencia előadásaira támaszkodnak. Az elsőt 2011. október 20-án Várpalota várossá nyilvánításának 60. évfordulója alkalmából Ipar, város, társadalom címmel rendezték Várpalotán, a város és a Veszprém Megyei Levéltár közös szervezésében. E konferencián hét előadás hangzott el a felújított Thury-várban, amelyből öt tanulmánnyá szerkesztett előadás szövege szerepel a kötetben (Budai László, Czetz Balázs, Sztahó Eszter Ildikó, Szűts István Gergely, Tóth Eszter Zsófia).
A második konferenciát jelen kiadvány egyik megjelentetője, a Legenda Közművelődési Egyesület szervezte a kötet címében is jelzett témában. A 2012. május 9-én, a Veszprém Megyei Levéltár Pápai Levéltárában megrendezett konferencián kilenc előadó foglalkozott a közép-dunántúli régió tíz városának szocialista kori történetével, amelyek közül nyolc tanulmány került jelen kötetünkbe.
A két konferencia anyagának együttes megjelentetését a közös téma mellett az is indokolta, hogy a szerzők mindkét rendezvényen túlléptek a városok szigorú politikatörténeti jellegű vizsgálatán és eltérő történettudományi módszerek, publicisztikai eszközök és szerteágazó történeti források segítségével idézték meg a Rákosi- és a Kádár-korszakot. A rendezvények jelentőségét mutatja, hogy mindkét helyszínen a város polgármestere - Várpalotán Talabér Márta, Pápán Áldozó Tamás - nyitotta meg a közönség élénk érdeklődése mellett kísért konferenciát, illetve az is, hogy előadóknak a szocialista korszakot ismerő kiváló kutatókat sikerült a szervezőknek felkérniük.
A kiadvány megjelentetése a támogatók segítsége nélkül nem lett volna kivitelezhető, ezért köszönettel tartozunk Ajka, Balatonfüred, Oroszlány, Pápa, Tapolca és Várpalota városának támogatásáért. Köszönjük továbbá Hermann István könyvtárigazgatónak, Hermann Istvánnak levéltár-igazgatónak és Petrik Iván levéltárosnak a konferenciák szervezésében, illetve a kötet megjelentetésében nyújtott segítségüket. Reméljük, együttműködésünk a továbbiakban is folytatódik majd!
A kötet megjelentetését lehetővé tevő városok, intézmények és civil szervezetek közötti, mindenképpen jelentősnek nevezhető összefogás, a téma iránti érdeklődés felbátorít minket arra, hogy az ország több régiójára vonatkozóan is hasonló konferenciák szervezésére és kiadványok elkészítésére vállalkozzunk. Bízunk benne, hogy jelen kötet ezáltal egy sorozat kezdő állomása lehet. Vissza

Tartalom

Előszó 5
Budai László: Fotókra dermedt múlt Várpalotáról, avagy részei lehetnek-e a közkönyvtárak helyismereti gyűjteményének a
családok által őrzött hétköznapi fényképek? 7
Cserős Borbála: Új város - új káderek: Várpalota az 1950-es
évek első felében. A helyi politikai elit kiépítésének folyamata és
forrásai 25
Czetz Balázs: A Rákosi-korszak ipar- és településfejlesztési
koncepciói Fejér megyében 53
DÉCSEY SÁNDOR: Adalékok Tapolca szocializmus kori történetéhez. Válogatás az Magyar Szocialista Munkáspárt Agitációs és
Propaganda Bizottságának irataiból 65
Germuska Pál: Kamaszvárosok? Tatabánya és Oroszlány fejlődési pályája a 20. század második felében 81
Hermann István: A szocialista kori Pápa (1949-1989). Szubjektív esszé 101
Horváth Sándor: Sztálinvárosi mítoszok 127
Katona Csaba: „ Távolban egy fehér vitorla " - Talabér Gyula
balatonfüredi fotói az 1950-es, 1960-as évek fordulóján 161
Nagy Szabolcs: „Rekonstrukció" és „rehabilitáció". Veszprém belvárosának Kádár-kori „modernizálása " 187
Sztahó Eszter Ildikó: Szocialista iparvárosból megyeszékhely.
Tatabánya története a 20. században 207
Szűts István Gergely: „A közellátás vonalán támad az ellenség". A város első hétköznapjai: Várpalota, 1951-1952
Tóth Eszter Zsófia: A Kossuth-díjas sztahanovista vájár unokájának szamizdatterjesztési ügye állambiztonsági források
alapján 237
Valló Judit: „Elvtársak, várossá lettünk". Ajka város születése
a helyi sajtó tükrében 247
Szerzőink 263
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem