1.034.828

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A köztulajdonba vett műkincsek első kiállítása 1919 (minikönyv) (számozott)

Budapest - Műcsarnok


Kiadó: Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Bőr
Oldalszám: 100 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 7 cm x 4 cm
ISBN:
Megjegyzés: Számozása: 186 Számozás színe: Fekete Kiadott példányszám: 1000 Könyvtervező: Molnár László Nyomda: Alföldi Nyomda, Debrecen Reprint kiadás. A könyv pontos mérete: 44 x 66 mm.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

1919 június havában, amikor a Tanácsköztársaság fegyverrel küzdött hazánk fennmaradásáért, rendezte meg A köztulajdonba vett műkincsek első kiállítását a budapesti Műcsarnok 12 termében a Műtárgyak... Tovább

Előszó

1919 június havában, amikor a Tanácsköztársaság fegyverrel küzdött hazánk fennmaradásáért, rendezte meg A köztulajdonba vett műkincsek első kiállítását a budapesti Műcsarnok 12 termében a Műtárgyak Társadalmasító Bizottság. "A forradalom vihara most összehordta késői igazságszolgáltatással mindenki számára azokat a kincseket, amelyek mindenki számára teremtődtek" - olvasható a kiállításról az Új Idők 1919. július 10-i számában.
Mindenkinek, elsősorban a művészetek kedvelőinek, szakértőinek izgalmasan érdekes és tanulságos, ugyanakkor fájdalmas olvasmány is e kiállításnak százoldalnyi képjegyzéke. Az addig köztulajdonba vett mintegy 4000 képző- és iparművészeti műtárgyból álló gyűjtemény több mint egyhatodát kiállították. Kezdve a kora reneszánsz mesterek alkotásaival, a nagy olasz, flamand, holland, francia művészek képeivel és szobraival folytatva, a posztimpresszionistákkal zárul a sor. Közöttük számos, világviszonylatban is jelentős alkotás szerepelt. Hazánk művészei közül Munkácsy 29 festményén kívül Székely Bertalan, Lotz, Mednyánszky több remekművét, a kortárs nagybányaiak, Rippl-Rónai, Koszta és mások képeit is bemutatták. Jogos volt a vélemény: "... olyan nagyszerű gyűjtemény, amelyért irigykedve fog reánk nézni nem egy a legnagyobb európai múzeumok közül."
Nagy kár - nemcsak képzőművészeti kultúránk vonatkozásában - hogy nem így történt. A felbecsülhetetlen értékű kincset, melyet az első világháború utolsó szakaszának zűrzavarában a Tanácsköztársaság meg tudott őrizni, a Horthy-korszak elpazarolta. Pótolhatatlan nemzeti értékeket adtak el, vittek ki az országból, pusztított el később a második világháború, majd a nyilas uralom. A megmentett részt a Szépművészeti Múzeumban találja meg a figyelmes látogató.
A haladó hagyományokat következetesen ápoló, nagy múltú Alföldi Nyomda - emlékezésül erre a magyar földön együtt soha nem látott gazdagságú képzőművészeti kiállításra - most megjelentette a Közoktatásügyi Népbizottság 1919. évi katalógusát.
Az egykori nagy kiállítás a dicsőséges 133 nap egyik jelentős emléke. A régi műalkotások megóvása, a művészetek ápolása ma: korunk olyan nemes kötelessége, mely a Tanácsköztársaság példája nyomán maradt reánk örökül.

Debrecen, 1979. év tavaszán.
Benkő Ferenc Vissza
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv